İnşaatta çalışacak usta yok

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremler nedeniyle inşaat ustaların bölgeye gitmesi nedeniyle Antalya'da inşaat ustası bulmak zorlaştı.

Deprem bölgesinde yıkılan ve hasar alan binaların onarılması ve yeniden yapılması için çok sayıda inşaat ustasına ihtiyaç duyuldu. Yakın çevredeki şehirlerle birlikte Antalya'dan da inşaat ustaları deprem bölgesindeki işleri yapmaya gittiği için şehirlerde inşaat ustası bulmak zorlaştı. 

Şehirde kalan inşaat ustaları ise 1-2 günlük işlere gitmedikleri için vatandaş kısa süreli inşaat işlerini yaptırmak için usta bulmakta sıkıntı çekiyor. 1-2 günlük işleri kabul eden ustalar ise tek güne çift yevmiye istedikleri için vatandaş inşaat ustası bulamıyor. 

BEYAZ YAKALILARI GEÇTİ MAAŞLAR

İnşaat ustası bulamamaktan yakınanlar sadece vatandaş değil. Müteahhitlerde inşaatlarda çalıştıracak usta bulamaz oldu. Bulunan ustalar da yüksek yevmiye istiyor. Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı İsmail İltemir, "6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli toplamda 11 ili etkileyen asrın felaketinin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. Yaraları sarmak adına inşaat seferberliği başlarken yurdun dört bir yanından olduğu gibi Antalya'dan da ustalarımız bölgeye giti. Durum böyle olunca da bizler Antalya'da inşaatlarda çalıştıracak usta bulamıyoruz. Şu anda usta aylıkları beyaz yakalı çalışanları geçmiş durumda" ifadelerini kullandı.

İnşaatlarda da ara eleman ve mavi yakalı eleman sorunu yaşandığına dikkat çeken İsmail İltemir, inşaat teknikeri, elektrik ve mekanik teknikeri ile sıvı ve seramik ustası bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Türkiye'de işçi sayısındaki sıkıntının uzun süreden beri var olduğunu dile getiren Başkan İltemir, "Ülkede zaten ciddi bir inşaat faaliyeti vardı. Yaşadığımız deprem felaketi de bunu katladı. Deprem bölgesindeki yapılan yeni konutlar nedeniyle daha fazla istihdam yaratıldı" diye konuştu.

İşçi sıkıntısı nedeniyle maaşların da çok yükseldiğini belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı İsmail İltemir, "Rakamlar çok yükseldi. İşçi maaşları neredeyse mühendis maaşlarını geçti. Örneğin bir demirci ustası ortalama ayda 50 bin lira, vinç operatörü ise ayda 70 - 80 bin lira alıyor. Mühendisin aldığı rakam ile ustanın aldığı rakam arasında bir denge olması lazım" dedi.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK


15.12.2023 12:10:12