İnşaatta USTA sancısı!

İnşaat sektöründe işler iyi gitmiyor. Daha önce inşaat malzemelerine gelen zamlar nedeniyle artan ev fiyatları bu kez usta maliyetlerinin yüksek oluşundan dolayı yükselişe geçecek gibi görünüyor.

İnşaat sektöründe çalışan 2 yıllık bir mühendis 20 bin TL alırken, bir inşaat ustasının maaşı bunun 3 katını geçebiliyor. İnşaat işçilerinin maaşları 16 bin liradan başlarken ustalarda 60 bine çıkabiliyor. Yurt dışını tercih ederlerse de maaşlar 1700 euro’dan başlıyor. İnşaat ustalarının deprem bölgesine ve yurt dışına gitmesi nedeniyle fiyatların arttığına işaret eden Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı İsmail İltemir, "Çalıştıracak usta bulamıyoruz. Ustayı geçtik amele bile bulmakta büyük zorluklar yaşamaya başladık" dedi.

İNANILMAZ RAKAMLARA ULAŞTI

Usta maaşlarının astronomik rakamlara ulaştığını dile getiren Başkan İltemir, "Genel anlamda bir personel sıkıntısı var ve bunun nedeni ne gençlerin daha kolay mesleklere yönelmesi. İnşaat sektörüne gelince işçi sayısındaki azalmaya bağlı olarak fiyatlar artıyor diyebiliriz. Bu etkene deprem bölgesine yüksek ücretlerle gidenleri ve yurt dışına giden ustaları da ekleyebiliriz. Usta sayısı azalınca da fiyatlar yukarıya doğru çıktı. Çalıştıracak ne usta ne amele bulamıyoruz. Şu anda fiyatlar inanılmaz rakamlara çıkmış durumda" ifadelerini kullandı.

YEVMİYE İLE USTA BULAMIYORUZ

Başkan İsmail İltemir, "Daha önce inşaat malzemelerine gelen zamlar nedeniyle dairelerin fiyatlarında yükseliş oluyordu. Böyle giderse usta maliyetlerinin yüksek oluşundan dolayı daire fiyatları yükselişe geçecek. Şu anda yevmiye ile çalışacak usta bulamıyoruz. Adam geliyor işe bakıyor ben bu işi şu kadara yaparım işinize gelirse diyor. Sonra geliyor işi bir günde bitirip gidiyor. Örneğin yevmiye 2 bin lira ise adam geliyor 10 bin lira istiyor. İş aksamasın diye bazen mecbur kalabiliyoruz" şeklinde konuştu.

SORUNLAR VEKİLLERE İLETİLDİ

Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı İsmail İltemir, "Şu anda usta ve mühendislere verdiğimiz para milletvekili maaşını geçmiş durumda. Usta bulmakta gerçekten zorluk çekiyoruz. Ne boyacı, ne kalıpçı. ne demirci, ne şapcı ne de betoncu bulabiliyoruz. Özellikle kalıpçı bulmakta büyük zorluk çekiyoruz. Sıkıntılarımızı Milletvekilleri ile paylaşıyoruz. Bu sorun daha fazla büyümeden çözülmesini istiyoruz" dedi

Haber: Yalçın KÜÇÜK


07.11.2023 11:22:05