İstanbul’da Arapça Antalya’da Rusça!

Gücümüz Anadolu Platformu (GAP) Antalya Şube Başkanı Mustafa Duran, Türk Dili’nin yabancı diller ve alfabeler ile kuşatılmasına yozlaştırılmasına ve asimle edilerek yok edilmesine tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı.

Türk dilinin öneminin altını çizen basın açıklamasında milli dilin ve kültürün alfabe ile korunduğu belirtilerek, milli sınırlar içinde bulunan tabelaların Türk dili ve Türk Alfabesi kullanılarak yazılması gerektiği vurgulandı.  Açılan çoğu ticarethanenin isminin bile Türkçe olmadığını vurgulayan Musatafa Duran, ‘’Tabelalar, artık o şehirlerin ikinci kimliği gibidir. İstanbul'a gelen bir yabancı, yarım saat gezinse Türkiye’de olup olmadığı konusunda kuşkuya düşebilir! Sahil şehirlerimizde de durum farklı değildir. Bırakın işyeri tabelalarını; bu kentlerimizdeki apartmanların, sitelerin ve tatil köylerinin bile neredeyse tamamının isimleri yabancılaşmıştır!’’ ifadelerini kullandı.

Antalya’da Türkler azınlığa düştü!

Konu yalnızca tabelalarla sınırlı kalmadığını kaydeden Duran, ‘’ Hükümetin yabancı iskanındaki yanlış uygulamaları nedeniyle; başta Antalya olmak üzere, sahil ve sınır kentlerimizde Türkler azınlığa düşürülmüştür. Kendi okullarımızdaki sınıflarda azınlık haline düşürülen Türk çocukları, diğer öğrencileri tarafından yabancı olarak görülmeye ve oyunlara alınmamaya başlanmıştır. Buralarda kalan Türklerin önemli bir kısmı ise; çaycı, çorbacı, camcı, çerçeveci, hizmetçi ve çöpçü konumundadır.

Ne yapılacak?

Eczane ve kozmetik sektöründeki ürünlerin isimlerinin de yabancılaşmasına tepki gösteren GAP, ‘’Tekstil sektörü de başta olmak üzere birçok sektörde dil ve alfabe yozlaşması, bir kasırga gibi Türkçeyi silip süpürmektedir’’ diyerek, Türk Dili’nin korunması için “Milli bir dil politikası” oluşturulmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı. 


26.07.2023 14:03:14