KADIN MECLİSİ’NİN KENTLE İLGİLİ ÖNCELİKLİ ÖNERİLERİ

 

                                            

    

 

      KADIN MECLİSİ’NİN

      KENTLE İLGİLİ ÖNCELİKLİ ÖNERİLERİ

(25.03.2024)

                                


 

Kız Öğrencilerin Barınma ve Güvenlik Sorunu

 

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, yeni seçilecek belediye başkanlarından beklentilerini içeren raporda öncelikli olarak kız öğrencilerin barınma ve güvenlik sorununa dikkat çekti. 

 

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) verilerine göre; 2023 yılının birinci çeyreğinde, Nominal Konut Fiyatları Endeksi sıralamasında Türkiye’nin 957 puanla 47 ülke arasında birinci sırada olduğuna dikkat  çekilen raporda  Türkiye’ye en yakın ülkenin 259 puan ile Macaristan olduğu vurgulandı. 

OECD ülkelerinin Nominal Konut Fiyatları Endeksi ortalamasının 171 puan olduğu, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde, kira fiyatlarının değişimi incelendiğinde ise Türkiye’nin 43 ülke arasında 397 puanla yine birinci sırada olduğu ifade edilen raporda, “Türkiye’ye en yakın ülke 169 puanla Litvanya’dır. BIS (Uluslararası Ödemeler Bankası) 2023 yılı verilerinin, OECD verileri ile tutarlı olduğu görülmektedir. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye, bir önceki yıla göre %50.87 artışla konut fiyatları artışında birinci ülke olmuştur. Ağustos 2019 ‘da Türkiye genelinde ortalama kira fiyatı metrekare başına 14 TL iken 2023 yılının Ağustos ayında 125 TL olmuştur” denildi.

 

Dört yılda kira fiyatlarında %793 oranında artış yaşandığını, konut fiyatlarındaki artış oranının ise yüzde 927,  Ağustos 2019’da ortalama konut fiyatı metrekare başına 2.141 TL iken bu sayının 2023 yılı Ağustos ayında 21.997 TL olduğuda ifade edilen raporda, “Konut ve kira fiyatlarında yaşanan fahiş artış; kimi büyükşehirlerde ülke genelinden daha vahim bir tablo oluşturmaktadır. Son 4 yılda en fazla kira artışı yaşanan iller sırası ile Antalya (%1109), Mersin (%963), Muğla (%935), Ankara (%713) ve İstanbul (%713) olmuştur” ifadelerine yer veriliyor.








 

Barınma sorunlarına çözüm üretilmeyen gençlerin, ailelerinin yaşadığı şehirlerde üniversite tercihi yapmak veya üniversiteden vazgeçmek zorunda kaldığına da işaret edilen raporda şu tespitlere yer veriliyor:

 

“ 2021’de yayımlanan bir haber, öğrencilerin yaşadığı sürecin vahametini göstermektedir; birçok öğrenci kalacak yer olmadığı için üniversiteye gitmekten vazgeçtiğini ifade ederken bazı öğrenciler okulu dondurarak sonraki seneler için para biriktirme ve okula dönme umudunda olduğunu ifade etmektedir. Güvenli ve sağlıklı konut standartlarını sağlamayan rutubetli, doğal havalandırma ve gün ışığına erişimi olmayan, ısıtma sistemi bulunmayan, ıslak hacimleri hijyen standartlarına uymayan konutlar bile öğrencilerin karşılayamayacağı fiyatlarla kiraya verilmektedir. Türkiye’de eğitim için ayrılan kamu kaynaklarının kısıtlılığı, alt gelir grubunun nitelikli eğitime erişimini engellemektedir. Yükseköğretim kurumları bütçesine yapılan zamlar, KYK yurt fiyatlarına yapılan zamlar kadar dahi değildir. Eğitimde kamu harcamalarının yetersizliği üzerine yüksek enflasyon ve yetersiz asgari ücret zamları da eklendiğinde öğrenciler maddi imkansızlıklar sebebiyle eğitime devam edemez hale gelmiştir. 2014 yılında verilen burs 137 dolar değerinde iken günümüzde verilen burs 67 dolara tekabül etmektedir. Eğitim ve Öğretim döneminin başlamasıyla birlikte Türkiye genelindeki üniversitelere kayıt yaptıran öğrencilerin büyük bir kısmının barınma sorunu ile karşı karşıya geldiği, Türkiye’de yüksek öğrenimde olan her yüz öğrenciden sadece 10’unun Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK) yurtlarında kalabildiği, barınma sorunu dikkate alınmadan yeni bölümlerin açılmasının sorunu derinleştirdiği, Üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanması ile birlikte ev kiralarındaki fahiş artış yaşandığı belirtilmektedir.”

 

Geçtiğimiz günlerde Aydın’daki KYK yurdunda, üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın yaşamını yitirdiği asansör olayının hala gündemde oluğu da ifade edilen raporda “Bu trajik olay, KYK yurtlarının güvenlik standartları konusunda ciddi soruları gündeme getirdi. Konya’da Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait Ilgın Meslek Yüksekokulu Erkek Yurdu’nda benzer bir olay yaşandı. Arızalanan asansörde 6 öğrenci mahsur kaldı.Mahsur kalan öğrenciler, durumu birçok kez yetkililere bildirdiklerini ifade etti. Ancak, yetkililerin bu konuda yeterli önlem almadığı eleştirileri gündeme geldi” deniliyor.

 

Kız öğrenci yurtlarında son bir yılda yaşanan asansör kazaları ve diğer sorunlar ise şöyle sıralanıyor:

Nevşehir Ayşe Humasah Sultan Kız Yurdu’nda Asansör Kazası

Nevşehir Ayşe Humasah Sultan Kız Yurdu’nda 2 Kasım 2023 sabah saatlerinde korkutan bir olay yaşandı. Yurtta kalan 3 öğrenci, asansördeyken asansör 3. kattan eksi 1’e düştü.





 

Çemberlitaş KYK Yurdu’nda Sabun Krizi

Çemberlitaş KYK Yurdu’nda Yurt yönetimi, sabunların bittiğini gerekçe göstererek Pazartesi gününden itibaren tuvaletlere sabun koymayacağını ilan etti.

 

Alanya Terken Hatun Kız Yurdu’nda Asansör ve Temizlik Sorunları

Alanya Terken Hatun Kız Yurdu’nda yaşanan asansör sorunları, öğrenciler arasında büyük rahatsızlık yaratıyor. Asansörlerin sürekli bozulması nedeniyle geçtiğimiz günlerde iki öğrenci saatlerce asansör içinde mahsur kaldı.

Yurtlarda yaşanan bir diğer önemli sorunun ise yemek ve temizlik sorunu oluğu, öğrencilerin sağlığını tehdit ettiği belirtilmektedir.


25.03.2024 14:14:02