Kadınlar ölmeye devam ediyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun yayımladığı Ekim ayı raporuna göre, Türkiye'de bu ay içinde 19 kadın cinayetine tanıklık edildi. Aynı dönemde ise 18 kadının şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiği belirlendi. Bu üzücü durum, Türkiye'de kadın cinayetlerine karşı 13 yıldır devam eden mücadeleyi vurguluyor.

Platform, 2010 yılından bu yana kamuoyuyla paylaştığı verilerle kadın cinayetlerine dikkat çekmeye devam ediyor. Ancak, bakanlıkların sistematik bir şekilde kadın cinayeti verilerini tutmaması ve paylaşmaması, sorunun boyutlarını tam olarak anlamamızı engelliyor.

Rapora göre, 19 kadından beşi kendi hayatlarına dair kararlar almaları bahanesiyle öldürüldü. Bir kadın ise günlük bir tartışma sonucu yaşamını yitirdi. Ancak, öldürülen kadınların yüzde 68'inin ölüm nedeni tespit edilemedi.

Bu acı verici olaylar, adil yargılama yapılmadığı, şüpheli, sanık ve katillerin caydırıcı cezalar almadığı, önleyici tedbirlerin uygulanmadığı sürece kadına yönelik şiddetin devam ettiğini gösteriyor.

Ekim ayında öldürülen 19 kadından 11'i evli olduğu erkek, 2'si eskiden birlikte olduğu erkek, 1'i kardeşi, 1'i birlikte olduğu erkek, 1'i eskiden evli olduğu erkek, 1'i oğlu, 1'i akrabası tarafından öldürüldü. Bir kadının ölümüyle ilgili yakınlığı tespit edilemezken, kadınların yüzde 58'i evli olduğu erkekler tarafından öldürüldü.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 68'i evlerinde, 13'ü sokakta, 1'i kamusal alanda, 1'i ıssız bir yerde hayatını kaybetti.Ayrıca, bu ay öldürülen kadınların yüzde 63'ü ateşli silahlarla öldürüldü. Toplamda 12 kadın ateşli silahlarla, 3'ü boğularak, 2'si kesici aletle, 2'si darp edilerek yaşamını yitirdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, devletin sorumluluklarını yerine getirmesi ve kadın cinayetlerine karşı etkili önlemler alması için mücadelesine devam edeceğini belirtti.

Ekim ayında öldürülen 19 kadının öldüğü şehirlere bakıldığında Adana'da 3, Mardin, Ankara ve Mersin'de 2, Gaziantep, İstanbul, Bayburt, İzmir, Sakarya, Bursa, Kocaeli, Trabzon, Edirne ve Konya'da 1 kadın öldürüldü. Şüpheli kadın ölümlerine bakıldığında ise 5 kadın ölümü ile İstanbul ilk sırada yer alıyor. Antalya ve Bursa'da 3 kadın şüpheli olarak ölü bulunurken Samsun'da 2, Muğla, Nevşehir, Konya, Trabzon ve Mersin'de 1'er kadın şüpheli olarak öldü.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


15.11.2023 11:14:22