Son dönemde kiracılar ve ev sahipleri arasında kapora iadesi konusunda yaşanan anlaşmazlıklar giderek artıyor.
Özellikle büyük şehirlerde, kiracıların ev kiralarken veya satın alırken verdikleri kaporaları geri alamaması, sosyal medyada paylaşılan deneyimlerle de gündeme gelmeye devam ediyor. Gayrimenkul uzmanları, bu sorunun temelinde tarafların hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemesinin yattığını belirtiyor.
Gayrimenkul uzmanı Meltem Şahin, kaporanın bir güvence bedeli olarak verildiğini ancak geri iadesi konusunda sık sık anlaşmazlık yaşandığını vurguluyor. Şahin, “Kiracılar kaporayı geri alamadıklarında büyük mağduriyet yaşıyor. Çoğu zaman ev sahipleri, kiralanan mülkle ilgili yaşanan sorunları veya sözleşme dışı gelişmeleri dikkate almadan iadeyi reddediyor” dedi.
Kapora hukuken geçerli mi ve iade edilmemesi durumunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğin konusuna da değinen Meltem Şahin, “kiracılar ve ev sahipleri arasındaki kapora anlaşmazlıkları hukuki boyutta önemli sonuçlar doğurabiliyor. Tarafların haklarını iyi bilmesi, yazılı sözleşmeler yapması ve kapora türünü önceden belirlemesi, ileride yaşanabilecek sorunların önüne geçebilir” dedi
Kapora Hukuken Geçerli mi?
Gayrimenkul Danışmanı Esin Vatan, kaporanın Borçlar Kanunu’nda yer alan yasal bir uygulama olduğunu belirtirken kanunun 177. maddesine göre, kapora, cayma parası olarak değil, yapılan sözleşmenin geçerliliğini göstermek için verilen bir ön ödeme niteliği taşıdığına dikkat çekti. Esin Vatan, “Yani, aksi belirtilmediği sürece, kapora tutarı, sözleşme gerçekleşirse toplam bedelden düşülmesi gereken bir ödeme olarak kabul ediliyor. Ancak burada önemli bir ayrım bulunuyor: Kapora iki farklı şekilde alınabiliyor ve iade şartları buna göre değişiyor. Kiracı veya alıcı, sözleşmeden vazgeçerse kaporanın iadesi gerekiyor. Eğer taraflar kaporayı cayma tazminatı olarak belirlediyse, vazgeçme durumunda ödeme geri alınamıyor” ifadelerini kullandı.
Esin Vatan, “Eğer taraflar cayma tazminatından söz etmemişlerse veya resmi bir sözleşme olmadan kapora ödemesi yapılmışsa, Yargıtay bu tür durumları pey akçesi olarak değerlendiriyor ve iadesi gerektiğine hükmediyor” dedi.
Kapora İadesi İçin Ne Yapılmalı?
Kapora iadesi konusunda mağduriyet yaşamak istemeyen kiracıların ve alıcıların dikkat etmesi gereken birkaç nokta olduğuna değinen Esin Vatan, “Kapora sözleşmesi yazılı olarak yapılmalı ve içeriği net belirtilmeli.Kapora ödeme dekontu saklanmalı ve mümkünse açıklamada ödeme nedeni belirtilmeli.Emlak danışmanının yetki belgesi kontrol edilmeli ve güvenilir olup olmadığı araştırılmalı. Mülkü görmeden ve sözleşme yapmadan kapora ödemesi yapılmamalı” açıklamasında bulundu.
Şahin ve Vatan, özellikle internet üzerinden yapılan kapora dolandırıcılıklarına karşı dikkatli olunması gerektiğini de vurguluyor. Son yıllarda, evi göstermeden veya sözleşme yapmadan kapora talep eden kötü niyetli kişilerin sayısında artış olduğu belirtiliyor.
Haber: Yalçın KÜÇÜK
20.02.2025 11:01:15