Kazaları önlemek mümkün!

Kuzey Marmara Otoyolu'nda Sakarya mevkiinde meydana gelen kazada 10 kişi hayatını kaybederken 54 kişi de yaralanmıştı. Kaza ile ilgili açıklamada bulunan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, yol güvenliği ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.

Son günlerde meydana gelen trafik kazaları otobüslerin güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Alınan önlemlerle son 10 yılda ölümlü trafik kazalarının yüzde 50 düşürüldüğünü belirten Ünal Ayvazoğlu, hala atılması gereken adımların olduğunu dile getirdi. Ayvazoğlu, “Bu kazalar, hem yolcuların hem de diğer trafikteki kullanıcıların güvenliğini tehdit eder. Otobüs kazaları çeşitli hatalardan kaynaklanabilir. Bunun başında sürücü hataları gelir. Sürücülerin dikkatsizlik, yorgunluk, hız aşımı, alkollü veya uyuşturucu etkisi altında araç kullanma gibi durumlar kazalara yol açabilir” dedi.

KAZAYA NEDEN OLAN ETKENLER

Hava ve yol koşullarının trafik kazalarında etkisinin büyük olduğunu kaydeden Ünal Ayvazoğlu araç problemlerinin de yine kazalara neden olduğunu kaydetti. Ayvazoğlu, “Kötü hava koşulları, yağmur, kar, buzlanma gibi durumlar sürücülerin kontrolünü zorlaştırabilir ve kazaları artırabilir. Otobüslerin bakımı, onarımı ve güvenliği önemlidir. Arızalı frenler, lastik patlamaları veya motor problemleri gibi araç sorunları kazalara sebep olabilir. Yetersiz yol bakımı, eksik trafik işaretleri veya uygun olmayan trafik düzenlemeleri de kazalara neden olabilir. Yolcuların güvenlik kurallarına uymaması, koridorlarda dolaşması veya sürücüye müdahale etmesi kazaları artırabilir” şeklinde konuştu.

EĞİTİMİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Otobüs kazalarının önüne geçilebilmesi adına eğitim vurgusu yapan Ünal Ayvazoğlu, “Otobüs sürücülerinin düzenli eğitim alması ve trafik kurallarına uyumunun sağlanması önemlidir. Ayrıca, düzenli denetimlerle sürücülerin performansının izlenmesi gereklidir. Otobüslerin düzenli bakımı ve teknik denetimleri yapılmalıdır. Her türlü arıza ve eksiklik belirlenip giderilmelidir. Kötü hava koşullarında sürücülerin daha dikkatli olması ve gerekirse seyahati ertelemesi önemlidir. Yolların düzenli bakımı, trafik işaretlerinin eksiksiz ve açık olması gibi yol altyapısı iyileştirmeleri yapılmalıdır. Yolculara güvenlik kuralları hakkında bilgi verilerek, kurallara uyum konusunda farkındalık yaratılmalıdır” açıklamasında bulundu.

EMNİYET KEMERİ TAKILMIYOR

Otobüslerde emniyet kemeri zorunlu olmasına rağmen tam olarak uygulanmadığını söyleyen Trafik Kazalarını Önmele Derneği Antalya Şubesi Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, "Ulaştırma ile İçişleri Bakanlığı koordinasyonuyla elektronik denetleme sistemine geçilmeli ki otobüsteki tüm kemerler takılmadan otobüs hareket etmesin. Şoförlük mesleğine gemi kaptanlarında, pilotlarda olduğu gibi kaptanlık statüsü getirilmeli, ilkyardım, güvenli sürüş, psikoteknik gibi başlıkları içeren nitelikli eğitim zorunlu tutulmalı" dedi.

ŞOFÖRLERİN FAZLA ÇALIŞMASI ENGELLENMELİ

"Şoförlerin günde 9 saatten fazla çalışmaları ve otobüs bagajında uyumaları engellenmeli" diyen Ayvazoğlu, "Otogar, mola yerleri, varış noktalarında banyo yapıp, uyuyabilecekleri dinlenme odaları zorunlu kılınmalı. Haftada bir gün evlerinde geçirecekleri şekilde izin yapmaları sağlanmalı. 6.500-7 bin lirayı bulmalı maaşları. Mola yerlerinde ağır yemek yemeleri de engellenip, sağlık sorunları olduğunda uyku getirici ilaç kullanmaları gerektiğinde direksiyon başına geçmelerine izin verilmemeli" diye konuştu.

ARAÇLARDA ZORUNLU OLMASI GEREKİR

Ünal Ayvazoğlu, şerit takip sistemi, yakın takip sistemi, sürücünün dikkatsiz yorgunluğunu algılayan direksiyon titreten sistemlerin otobüslerde zorunlu olması gerektiğini söyledi. Ayvazoğlu, "Sektör, sürücü sivil havuzu oluşturup, şoförlerin kaza geçmişi, ceza geçmişi, alkol, uyuşturucu kullanımı, kırmızı ışık, hız ihlallerini içeren geçmişleri burada yer almalı ki işe alımlarda firmalar buna göre karar verebilsin. Firmalar iç denetim yapıp, her seyahat sonrası dijital takograf sistemini inceleyip, sürücünün hız, kırmızı ışık ihlali gibi hatalar görülsün; yaptırımlar uygulansın ki hatalar tekrarlanmasın" dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

 


01.01.2024 13:04:11