Antalya, konut kiralarının en fazla yükseldiği illerin başında yer alırken ev sahipleri evini satmak isterken alıcının kiracının çıkartılması talebi ile karşılaşıyor. Ya da ev sahipleri eski kiracalarını çıkarmak ve dairesini yüksek kiraya vererek daha fazla kazanç elde etmenin peşine düştü.
Kiracılar ise yüzde 25'lik kira artışı sınırını hatırlatırken ev sahiplerinin yüzde 100'lerin üzerinde zam talep ettiklerini dile getiriyor. Durum böyle olunca da ev sahibi ile kiracı arasında anlaşmazlık oluyor. Ev sahibi ile kiracı arasındaki davalar artınca devreye arabulucular girmişti. Gelinen noktada ise kiracılar yeni evi daha yüksek bir meblağ ile tutacakları ve taşınma masrafları olacağı gerekçesi ile evden çıkmak için ev sahibinden hava parası talep etmeye başladı.
Enflasyon üstünde artan kira değerleri gerek mal sahipleri gerekse kiracıları karşı karşıya getirdi. Bu dönemde kira ve tahliye davalarında büyük artışlar yaşandı.Kiracıların davaların 1,5 yıla kadar uzamasını fırsat bilerek evden çıkmak için ev sahiplerinden ‘hava parası’ istediği iddia edildi. Konu sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı.
'MASRAFLARIMI KARŞILAYIN' TALEBİ
Tahliye davalarının 1,5 yıla kadar uzaması nedeniyle içindeki kiracıyı çıkarmak zor olduğu için ev satılamıyor. Ev sahipleri evini daha yüksek fiyata satmak isterken yeni bir gelişme yaşandı. Sosyal medyada, bazı kiracıların bu durumu kötüye kullandığı ve evden çıkmayı kabul etmek için hava parası istemeye başladıkları iddia edildi.
Kiracıların ev sahiplerine, “Taşınma giderlerimi karşılayın”, “Burada ucuz oturuyorum, yeni yerim pahalı olacak, birkaç aylık kiramı ödeyin, öyle çıkayım” dedikleri öğrenildi.
EV ALMAK İSTEYENLER KİRACI İSTEMİYOR
Emlak danışmanı Meltem Şahin, zaman zaman benzer olaylar ile karşılaştıklarını dile getirirken gelinen noktada satılık daire almak isteyenlerin dahi kiracısız ev istediğine dikkat çekti.
Şahin, "Kiracı tahliye süresi davanın işleyişine göre değişiklik gösterebiliyor. Ev sahibi ya da taşınmaz sahibi kiracı ile kiracı arasındaki tahliye davası, 3 ay ile 1,5 yıl arasında sürebiliyor. Kiracı kendi isteği ile boşaltırsa dava daha 3 ayda da tamamlanabiliyor. Mal sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık ancak kiracının kira bedelini geciktirmesi durumunda iki haklı ihtar aldıktan sonra kira süresinin bitiminden 1 ay süre içinde kiracı tahliye davası açabilme hakkı hakkına sahip oluyor. Bu süreler mahkemelerin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor. Her ne kadar konu arabulucuya gitse de süreç uzayabiliyor" ifadelerine yer verdi.
ESKİDEN EV SAHİBİ HAVA PARASI İSTERDİ
Antalya'nın özellikle sahile yakın kesimlerinde benzer sorunların yaşandığına işaret eden Meltem Şahin, "Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde Konyaaltı bölgesinde bazı mahallelere ilgi çok fazla yoktu. Savaş sonrası hem Ruslar hem de Ukraynalılar denize yakın ev satın almak istedi. Doğal olarak talep fazla olunca bölgede hem satılık hem de kiralık fiyatları oldukça yükseldi. Sonrasında bu tüm Antalya geneline yayılmaya başladı. Sahil bölgelerinde bütçelerine göre yer bulamayanlar daha değişik noktalara yöneldi. Bu da fiyatları arttırdı. Bu artış kiracıları olumsuz yönde etkiledi. Ev sahipleri gerek evi satmak istediğinde gerekse daha yüksek bir fiyata kiraya vermek istediğinde kiracısı ile karşı karşıya geldi. Evde ucuza oturan kiracı doğal olarak çıkmak istemedi. Çünkü bulduğu ev mevcutta oturduğu yerden daha pahalıydı. Birçok kiracının taşınma bedelinin karşılanması talebine bizler de şahit olduk. Eskiden ev sahibi kiracısından hava parası talep ederdi günümüzde kiracı ev sahibinden evden çıkma karşılığında hava parası ister duruma geldi" şeklinde konuştu.
Haber: Yalçın KÜÇÜK
28.12.2023 10:42:55