Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulaması 1 Temmuz’da sona eriyor. Bu durum ev sahiplerini sevindirirken kiracıları ise endişelendiriyor. Kiracılar Dayanışma Platformu STK Başkanı Cengiz Kul, “Olayların daha farklı boyutlara gelmeden barınma sorununa TBMM deki 36 maddelik çözüm önerimizi tekrar gündeme getirmelerini bekliyoruz” dedi.
Kiracılar Dayanışma Platformu Başkanı Cengiz Kul, 1 Temmuz'da sona erecek olan yüzde 25 kira artış sınırı uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Cengiz Kul, geçici madde ile getirilen düzenlemenin 344/2. madde uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanacağını belirtti. Bu düzenlemeye göre, taraflarca kira bedeline ilişkin bir anlaşma yapılmış olsa dahi yüzde 25 oranındaki üst sınırın geçerli olacağını vurguladı.
Kul, bu düzenlemenin emredici nitelikte olması sebebiyle mal sahipleri için bağlayıcı olduğunu ifade etti. Ancak, ev sahiplerinin bu sınırı aşmak için çeşitli yöntemler kullandığını dile getirdi. Sözde satış, aile bireyleri ihtiyacı, sözleşmeye aykırılık gibi bahanelerle kiracıları rahatsız ederek yüzde 25'ten ve hatta enflasyondan bile daha fazla kira almaya çalıştıklarını belirtti. Ev sahiplerinin, 5 yıldan önce tahliye etmek için şartları zorladığını ve bunda başarılı olanların oranının hiç de az olmadığını ekledi.
Bununla birlikte, kiracıların yenilenen sözleşmelerle ilgili yüzde 25 tavan sınırlamasının doğurduğu güven ortamında sadece yüzde 25 oranında zam yaptığını ya da ev sahibinin rayice göre taleplerine veya yeni kiralamanın yüksek fiyatlarına maruz kalmadan daha dengeli bir artışa ev sahibini ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.
Cengiz Kul, yüzde 25 sınırlamasının kalkmasının ardından daha büyük sorunların ortaya çıkabileceğini ifade etti. Hükümet ve muhalefetin bu duruma tepkisiz kaldığını belirtti. Yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla birlikte cinayetler, intiharlar ve sokağa atılmaların arttığını vurguladı. Hükümetin ve muhalefetin vatandaşların yaralarına merhem olmadığını belirten Kul, arabulucu sisteminin de bu sorunu çözmede yetersiz kaldığını söyledi.
Ülkede vatandaşların geçim sıkıntısı çektiğini ve hükümetin ekonomik politikalarının zenginleri daha zengin, fakirleri ise daha fakir hale getirdiğini ifade eden Cengiz Kul, yetkililerin mültecilere değil, kendi vatandaşlarına sahip çıkmasını temenni etti. Barınma sorununa çözüm getirilmesi için TBMM’deki 36 maddelik çözüm önerilerini tekrar gündeme getirmelerini beklediklerini sözlerine ekledi.
Cengiz Kul, tüm yetkilileri sorumluluk almaya davet ederek, hakkaniyetli bir şekilde geleceğe umutla bakabilecekleri günler için çalışmaları gerektiğini vurguladı.
Haber: Yalçın KÜÇÜK
20.05.2024 11:27:12