Son dönemde kiralık ev arayanlar 'Kentle dönüşümden dolayı kısa süreliğine kiralık' şeklinde ibarelerin yer aldığı ilanlar ile karşılaşmaya başladı. Bu tip ilanlar evin durumuna göre 3 aylık ya da 6 aylık olurken kiralık ev arayanların bu tip durumlarda dikkat etmesi gereken konu ise riski yapı tespit raporu olarak öne çıkıyor.
ŞAHİN: SÜRECİ İYİ TAKİP ETMEK GEREKİYOR
Gayrimenkul Danışmanı Meltem Şahin, "Bu süreçte aslında riskli yapı tespit raporu alınmadan. Bir yerin kentsel dönüşüme girdiği kesinleşmiş olmuyor. İlk araştırmalar ve hazırlık süreci binalarda oldukça vakit alan bir durum diyebiliriz. Hazırlık sürecinden sonra kentsel dönüşümde mutabakata varılması durumu söz konusu. Asıl olan riskli yapı tespit raporu yaptırılmasıdır. Binalar üzerinde riskli yapı tespit raporu yaptırmaya herkes hızlı bir şekilde karar veremiyor. Riskli yapı tespit raporundan sonra aslında süreç başlıyor diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Bir bina ile ilgili kentsel dönüşüm raporu alınmış ise sürecin işleyişine göre 3 ay ile 8 ay arasında sürebildiğini dile getiren Şahin, "Kiralık ev arayan vatandaşlarımız şayet oturmakta karar verdi ise kentsel dönüşümdeki bina ile ilgili sürecin ne zaman başladığını öğrenmelerinde büyük fayda var. Aksi halde taşındıkları gün elektrikleri ya da suları kesilebilir ve vatandaş mağdur olabilir. Kentsel dönüşümdeki evleri kiralamak yerine vatandaşlarımız normal kiralık evlere yönelmelerinde büyük fayda görüyoruz. İnsan hayatı önemlidir ve riske atılmamalıdır" şeklinde konuştu.
MEVCUT KİRACININ DA HAKLARI VAR
Kentsel dönüşüme giren binalardaki mevcut kiracıların da bazı hakları olduğunun altını çizen Meltem Şahin şu bilgileri aktardı: "Kentsel dönüşüm kapsamında, gayrimenkul sahiplerinin talebi üzerine binalarda riskli yapı tespiti yapılmaktadır. Riskli olduğu tespit edilen binalar için yıkım kararı alınır. Yıkım kararı verilen evlerde gayrimenkul sahipleri gibi kiracıların da bazı hakları vardır.Eğer bina, riskli yapı olduğu için yıkılıyorsa kiracının bu karara itiraz hakkı bulunmaz. Ancak yenileme amacı ile yıkılması istenen binalarda kiracı, kira sözleşmesinin bitim tarihini gerekçe göstererek itiraz edebilir. Kentsel dönüşümde kiracı tahliyesi kararı verildiği zaman kiracı, taşınma için kira yardımı alabilir. Kira yardımı 2 aylık kira bedeli olarak yapılır."
ÖZÇELİK: BİNAYA RİSKLİ YAZISI YAZILIR
Gayrimenkul Danışmanı İrem Özçelik, kentsel dönüşüm konusunun etap etap ele alınması gerektiğinin altını çizerken riskli yapı tespitinden sonra binanın dışına binanın riskli olduğunun yazıldığını ve doğal olarak da kiralama işleminin mümkün olmadığını kaydetti.
Özçelik, "Verilen ilanlarda bu örnekleri görüyoruz. Binaları kentsel dönüşüme girecek olanlarla bahsi geçen süreler nedeniyle dairelerinin boşta kalmaması için eşyalı hale getirip evlerini kiraya vermeye çalışabiliyorlar. Tabi bu durum aslında şu açıdan önemli. Bu ilanı bu şekilde veren kişi şunu beyan etmiş oluyor: Bina bir dönüşüm sürecine girecek. Yani karalık olarak tutacak olan kişi bunu bilmeli. Aksi halde ortaya bir mağduriyet çıkar ve konu yargıya intikal edebilir" açıklamasında bulundu.
DEMİR: MAL SAHİPLERİ BİLGİ VERMEYEBİLİYOR
"Burada kentsel dönüşüm riskli yapı tespiti yapılmadan, yıkım kesinleşmeden dairelerin boş kaldığı süreci görüyoruz" diyen Gayrimenkul Danışmanı Julia Demir, "Birçok emlakçıya bazen mal sahipleri bu bilgiyi vermediği için kiracılara kentsel dönüşüme girme ihtimali olduğu bilinmeyen yerleri de kiraya verebiliyor. Bu kiracıyı mağdur edebiliyor. Kiracılar taşınma masrafı ödüyor. 3-5 ay sonra bina ile ilgili böyle bir karar alınınca yeni taşınan kiracılar mağduriyet yaşıyor. Ülkemizde 31 milyona yakın konut, 5 milyona yakın ticari alan bulunuyor. 6 milyon bağımsız birim riskli yapı olarak gözüküyor 2 milyon bağımsız birimin acilen dönüşmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
SÖNMEZ: BU TİP EVLER KİRAYA VERİLEMEZ
"Kentsel dönüşüm sürecine girmiş olan mülkler kiraya verilmez" diyen Gayrimenkul Danışmanı Nurcan Sönmez, "Tahliye ve yıkım süreci başlayacak. Bu süre içerisinde mülk barınma ihtiyacını karşılayabilecek potansiyelde değildir. Mülk sahipleri gibi kiracılar da riskli yapı kararı kesinleştikten sonra evi tahliye etmek zorunda. Eline ‘eviniz riskli’ kararı ulaşan ev sahipleri kiracılara kararı tebliğ eder. Belediye 60 gün süre, sonra 30 günden az olmak üzere ek süre verir. Bu sürede boşaltılmazsa elektrik, su ve doğalgaz kesilir ve kolluk kuvveti desteği ile tahliye yapılır" açıklamasında bulundu.
Haber: Yalçın KÜÇÜK
21.11.2023 10:43:34