Kızılay'dan yardım koridoru çağrısı

Türk Kızılay Antalya Şube Başkanı Esra Özkoç, Gazze’deki sivillere yardım ulaştırmaya çalıştıklarını belirtirken "Yardımı oraya ulaştırmak için mutlaka insani yardım koridorunun yeterli büyüklükte açılması lazım" dedi.

Başkan Özkoç, "Herkesin içi yanıyor, herkes bir şekilde o yardımların Gazze'ye girmesi konusunda hemfikir. Mısır Kızılayı, Filistin Kızılayı ile yardımlar konusunda çalışıyoruz. Gazze içerisindeki yerel personelimiz de orada sıcak yemek, insani yardım malzemesi dağıtmaya devam ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Kızılay olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinin Türkiye’deki büyükelçiliklerine mektup yazdıklarını da belirten Başkan Esra Özkoç, mektupta silahlı çatışmanın neden olduğu kadın ve çocuklar başta olmak üzere sivil ölümlerine, sağlık personeline ve tesislerine saldırılara, hayatının devamı için elzem olan sivil nesnelere yönelik zarara ve ihtiyaçlara oranla çok sınırlı miktardaki insani yardım temin edilebilmesine dikkat çektiklerini kaydetti.

Mektupta insani ateşkese vurgu yaptıklarını belirten Türk Kızılay Derneği Antalya Şube Başkanı Esra Özkoç mektupta şu ifadelere yer verildiğini kaydetti: "aralı ve hastaların toplanmasına, tedavi ve bakımına olanak sağlayacak, aynı zamanda insani yardımların engelsiz geçişini kolaylaştıracak olan insani ateşkes olmadan geçen her dakika, bizleri bu derece yoğun nüfuslu bir bölgede çok daha büyük kayıpların görüleceği bir noktaya taşımaktadır.
 
Bu nedenle, BM Tüzüğünde belirtildiği üzere insan onuru ve değerinin temelini oluşturan temel insan hakları olan sivilleri koruma sorumluluğunuzu hatırlatarak;BM Güvenlik Konseyi'nin daimî üyesi olarak ilgili Üye Devletinizi, sivillerin insani bir şekilde tıbbi tedavi görmelerini ve Uluslararası İnsancıl Hukuk’un gerektirdiği şekilde hayat kurtaran insani yardıma erişebilmelerini amacıyla insani ateşkes sağlayarak acil bir şekilde harekete geçmeye çağırmaktayım.
 
Bizler, Türk Kızılay, Kızılhaç ve Kızılay Hareketi bileşenleri ve daha geniş insani toplumla birlikte, endişe verici ihtiyaçlara yanıt vermeye kararlı ve hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Bu nedenle, ihtiyaçlarla orantılı olarak güvenli ve engelsiz bir şekilde insani erişim sağlanmasını talep etmekteyiz.
 
Bu tarihsel sorumluluk, uygar bir dünyanın bireyleri olarak üzerimize düşen bir görevdir. Hukukun üstünlüğünü ve insan onurunu korumak, böylece uluslar arasındaki barışın daha fazla şiddet kavramıyla tehdit altında kalmasını engellemek Birlemiş Milletlerin var olma nedenidir. Aksi durumun yükünü üstlenmek, bizleri gelecek nesiller tarafından normsuz bir dünyanın yaratıcıları olarak yargılanabilir hale getirecektir.”

Haber: Yalçın KÜÇÜK


05.12.2023 11:52:20