Komisyon esnafı zorluyor

Son bir yıl içinde, alışverişlerde kart kullanımının giderek yaygınlaşmasına karşın, POS komisyon oranlarının yüzde 4'ler seviyesine çıkması esnafı zor durumda bıraktı. Bankaların artan bu komisyonlara karşı bir tedbir alması bekleniyor.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, esnafın artan pos komisyon oranları nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirterek, bu konuda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti. 

Başkan Dere, alışverişlerde kart kullanımının her geçen gün arttığına işaret ederken, pos cihazı kullanan esnafın, pos komisyon oranlarında yaşanan artış nedeniyle syan ettiğini ifade etti.

Adlıhan Dere, "Pos komİsyonu oranlarının yüzde 4'ler seviyesine çıkması, esnafımızı isyan ettiriyor. Esnafımız nakitte çalışamıyor. Müşterisinin cüzdanı her renkten kredi kartı le dolu. Bunun için bankaların esnafın üzerindeki kredi kartı komisyon ücret yükünü hafifletmesini istiyoruz. Pos komisyon oranları düşürülmelidir. Yüksek oranlar esnafa zarar veriyor. Ekonomik sıkıntılardan dolayı tabi ki müşterilerde nakit sıkıntısı var. Bu gözle görülüyor. Esnafımızın veresiye defter yine sahne alıyor. Esnafımız burada bütün dertlere çare. Esnafımız faizsiz banka gibi. Esnaf sattığı malı veresiye veriyor, tekrar yerine koyamıyor" ifadelerini kullandı.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, "Türkiye'de toplamda 376.8 milyon adet kartla aylık yaklaşık 800 milyar liralık ödeme gerçekleşiyor. Ancak esnafın kartla ödeme kabul etme konusunda yaşadığı sıkıntılar artıyor. Komisyon oranlarındaki bu ciddi artış esnafın zaten daralan bütçesini daha da zorluyor" dedi.

Artan komisyon oranları yanı sıra, bankadan 45 gün sonra geri ödeme almanın da esnafı zorladığını belirten Başkan Dere, komisyon oranlarına standart getirilmesini ve bankaların işyerlerine uyguladığı kredi kartı komisyon oranlarının makul bir seviyeye indirilmesi gerektiğini ifade etti.


06.12.2023 10:34:02