Antalya Pil Fabrikası gündemiyle toplanan Kent Konseyi Yürütme Kurulu toplantısına katılan Kepez Belediye Başkanı Tütüncü, ANPİL projelerini anlattı. Yürütme Kurulu üyeleri, kentin endüstri miraslarının korunması için “bütüncül anlayışla planlama” yapılmasını önerdi.
Antalya Kent Konseyi Kültürel Miras Çalışma Grubu’nun aylardır üzerinde hassasiyetle çalıştığı Antalya Pil (ANPİL) Fabrikası, bu kez Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün katıldığı Yürütme Kurulu toplantısında kapsamlı şekilde görüşüldü. Kent Konseyi Yürütme Kurulu Aralık toplantısı Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt moderatörlüğündeki toplantının başında Kültürel Miras Çalışma Grubu Başkan Vekili Tuğba Örmeci ANPİL ile ilgili fotoğraflı sunum yaptı. ANPİL Fabrikası’nın kuruluş sürecinde stratejik öneme sahip olduğu hatırlatılan sunumda, bugün de alanın Antalya için önemli olduğunu belirtilerek, 132 dönümlük fabrika alanının 3’te 2’sinin sosyal alandan oluştuğu vurgulandı. Dünyadan ve Türkiye’den endüstri müzesi örnekleri verilen sunumda, ANPİL’in bazı yapılarının tescil edildiği, bazılarının ise tescil edilmediğine işaret edilerek, “Burayı yenileyebiliriz evet ama burada yaşanan hatıralardan uzaklaşmadan ve koruyarak bunu yapabiliriz. Bu alan korunacaksa da bütünlük anlayışıyla korunmalı” ifadeleri kullanıldı.
ANTALYA’YA YÖNELİK RANT BASKISI
Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt da yıllar önce kentin gündemine getirdikleri Dokuma Fabrikası gibi ANPİL’in de Kültürel Miras Çalışma Grubu tarafından uzun süreden beri görüşüldüğünü hatırlattı. Alanındaki tüm yapıların tescillenmesinin çalışma grubunda ve yürütme kurulunda gündeme geldiğini ifade eden Kurt, Antalya’nın hızla göç alması nedeniyle kente yönelik baskının arttığını hatırlatarak, “Rant artınca Dokuma, ANPİL, Vakıf Çiftliği, Narenciye alanı gibi birçok yerle ilgili talepler de gündeme geliyor ve bir takım odaklar bu alanlarla ilgili baskılar kuruyor. Toplumsal yapıyı ve kent kimliğini bilmeyenler belediye başkanı olmasın. Kentin önceliklerine ve halkın beklentilerine göre hizmet üretilebilmeli. Belediye başkanlarıyla bu önemli alanların geleceğine ilişkin açıkça tartışabilmeliyiz. Başkanlarla işbirliği içinde yürüttüğümüz çalışmalar var, yürütemediklerimiz var. ANPİL’i gündeme getirdikleri için Kültürel Miras Çalışma Grubumuza teşekkür ediyorum. ANPİL Fabrikası ile ilgili tüm yapıların tescillenerek korunmasına yönelik önerilerimizin dikkate alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma Fabrikası’nı Antalya’ya kazandırma sürecini anlatarak, ANPİL’i de benzer şekilde koruyarak halkın hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi. Dokuma’nın birilerine peşkeş çekilerek ranta kurban edilmekten Antalya Kent Konseyi ve sivil toplum örgütlerinin verdiği mücadeleler sayesinde kurtarıldığını vurgulayan Tütüncü, “Dokuma ile ilgili iyi ki de o müthiş mücadeleler verilmiş, o davalar açılmış. O eylemleri yapanlara, o davaları açanlara çok şey borçluyuz. Öncelikle Antalya Koruma Kurulu’nu Dokuma’ya davet ederek buradaki yapıların tescil edilmesini sağladık. Dokuma’da 13 müze, 130 bin kitabın yer aldığı 3 kütüphane, 23 bin 500 metrekarelik botanik bahçe, Türkiye’nin en geniş bilim merkezini yaptık. Bu çalışmalar bağlamından koparılmadan yapıldı. Dokuma alanı 365 gün 24 saat açık. Dokuma’nın Antalya’ya ne kadar güzellik kattığını görüyoruz” dedi.
‘ANPİL İÇİN DE GÖZÜNÜ PARA BÜRÜMÜŞ TİPLER VARDI’
ANPİL sunumu için teşekkür eden Tütüncü, şunları söyledi: “Pil Fabrikası için de Dokuma’da olduğu gibi gözünü para bürümüş tipler vardı. Burada toplu konut yapılması için küstahlaşan bir grupla karşı karşıyaydık. Kurtardık, bu bizim için bir başarıydı. Alanı korumak ve kurtarmak için aynı mantıkla hareket ederek millet bahçesi yapmak için çalışmalara başladık. Koruma Kurulu’na gittik ve ‘Burayı kurtarmak istiyoruz’ dedik. ANPİL’in girişindeki nizamiye ve misafirhane binaları hariç binaların neredeyse tamamı tescillendi. Koruma Kurulu, tescil edilmeyen yapıların tescil edilecek yanı olmadığını söyledi. Havuzun da tescil edilmesini istedik ancak uygun görülmedi. Nizamiye binasını korumak istiyoruz. Alanın mülkiyetini MKE’den Milli Emlak’a devredilmesini sağladık. Kepez Belediyesi olarak 2 etaplı projeyle alanı halka açmak istiyoruz. Uzun zaman alacak ama bir yerden başlamak istiyoruz. Önce bahçe ve peyzaj projesini hazırladık. TOKİ’ye gönderildi. İhaleye çıkılacak. Yapılarla ilgili düşüncemiz var. Burada da kütüphane yapmak istiyoruz. Diğer yapıları da bağlamından koparmadan kazandırmak istiyoruz. Fabrika binasında Türkiye’nin sanayi tarihini anlatan müze yapacağız. Kreş binasını oyuncak kütüphanesi yapacağız. Açık hava sinemasını restore edeceğiz. Futbol sahasını ihya edip sportif faaliyetlere açacağız. Nasıl Dokuma’da ticari binalar yoksa ANPİL’de de olmayacak. Terk edilmiş duygusu yaşayan bu mekanın kapılarını Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 2023’te açacağız. Binaları yok etmemek niyetindeyiz. Bu şekilde bir endüstriyel mirasımızı daha kentimize kazandıracağız.”
Yürütme Kurulu üyeleri ANPİL ile ilgili Tütüncü’ye birçok soru yöneltti ve alanın bir bütün olarak korunması için önerilerde bulundu. Üyeler, “Dokuma’da binalar korundu ama içindeki ruh korunamadı. Bazı binalarda yapılan çalışmalar bağlamından koparıldı. ANPİL baştan bir bütün olarak planlanmalı, proje yarışması yapılmalı ve sonra uygulamaya geçilmeli. ANPİL ruhu ancak böyle yaşatılır. Dokuma, Yağ Sanayi, ANPİL, ORÜS ve Vakıf Çiftliği gibi endüstri ve doğal mirasla ilgili üst kararlar alınarak üretimin yansıtıldığı, geleceğe daha kalıcı bir kültürel miras barakmış oluruz” görüşlerini iletti. Başkan Tütüncü, aynı düşüncelere sahip olduğunu belirterek, bu konuları daha detaylı konuşmak ve 2 alanı yerinde incelemek üzere Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerine Dokuma’da bir gün, ANPİL’de ayrı bir gün gezdirmek için davette bulundu. Yürütme Kurulu üyeleri bu davetleri kabul etti. Kent Konseyi Başkanı Kurt, katılımı ve bilgilendirmesi için Başkan Tütüncü’ye teşekkür etti.
06.12.2022 17:11:00