KUYAB, ACİL ÇÖZÜM YOLLARI ARIYOR!

Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAB), bölgede yaptığı çalışmalar ile dikkat çekerken, yaşanan sorunların da giderilmesi için büyük çaba harcıyor. KUYAB Genel Müdürü Erden Arı Turizm Yazarı Halil Öncü’ye açıklamalarda bulundu, yaşanan sorunların da bir an önce giderilmesinin önemine dikkat çekti.

 Antalya Merkez, Kundu (Özlü) Köyü sahilinde, Aksu-Acısu dereleri arasında bulunan “Kundu Turistik Tesisler Bölgesi”, Antalya’nın doğusunda, Antalya Havalimanına 20 km uzaklıkta ve fıstık çamı ormanı ile çevrili olan 1.5 km’lik kıyı şeridi boyunca kurulu bulunuyor.

“HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN “ SÖZÜ İLE 21 YILDIR BÖLGENİN TÜM ALT VE ÜST YAPI ÇALIŞMALARINI EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ!

Genel Müdür Erden Arı, KUYAB’ın yapısını ve işleyişini açıklayarak, “ Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAB), 2002 yılında bölgemizdeki ortak sorunların çözümü için bir araya gelen yatırımcılar tarafından kurulmuştur.Kundu Bölgesi’ndeki tahsisli alanlarda “Her şeyi devletten beklemeyin “ sözü ile 21 yıldır bölgenin tüm alt ve üst yapı çalışmalarını en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bölgemizin ihtiyacı olan arıtma tesisini 21 yıl önce yaptırdık ve halen daha biz işletmekteyiz. Bildiğim kadarıyla Akdeniz Bölgesi’nde özel sektörün işlettiği en büyük arıtma tesisiyiz.Yine bölgemizdeki otellerin ve personel lojmanlarının organik yaş çöp toplama hizmetini yapmaktayız.Otellerimizin ilaçlanmasının dışında bölgenin de ilaçlama işini yapıyoruz. Çünkü geniş bir bölgede vektör mücadelesi yapmak durumundayız.Sezon içinde misafirlerimiz ve çalışanların da oluşturduğu yaklaşık 15.000 nüfusa ulaşan bölgemizin sorunları gün geçtikçe artmaktadır.”dedi.

BUGÜNE KADAR HİÇBİR KAMU KURUM VEYA KURULUŞLARDAN ALT YAPI KATKI BEDELİ VE MADDİ BİR DESTEK ALMADIK!

Son dönem başta pandemi, yaşanan savaş, turist sayısının azalması, maliyetlerin çok yüksek oranda artmasının da sıkıntılarını yaşadıklarını belirten Erden Arı, “ Yaşadığımız son 3 yıla baktığımızda 2 yıl pandemi, 1 yıl da savaş nedeniyle, turist sayısının azalması, maliyetlerin çok yüksek oranda artması artık bizi bu işleri yapamaz duruma getirmiştir.Bugüne kadar hiçbir kamu kurum veya kuruluşlardan alt yapı katkı bedeli ve maddi bir destek almadan bu hizmetleri 21 yıldır yapmaya çalışıyoruz.Arıtma kanalizasyon gibi alt yapı işleri bir otelcinin işi olmamalı, otelin çöplerini toplatıp belediyenin gösterdiği yere para ile döktürmek bir turizmcinin işi olmamalı.Bölgede yapılması gereken vektör mücadelesini otelci düşünmemeli.Biz sadece asıl iştigal konumuz olan Turizm Faaliyetlerine fokuslanmak istiyoruz.21 yıldır işlettiğimiz Arıtma Tesisinin ASAT tarafından işletilmesi için Asat ile yoğun görüşmeler yapmaktayız.  Otellerimizin ve personel lojmanlarının çöplerinin belediye tarafından toplanması için her yıl görüşme halindeyiz.Otel odalarımızı ilaçlama işini yapıyoruz fakat çevremizde bulunan ormanlık alan sera faaliyetleri ve köy içi hayvan barınakları gibi bölgemizin de yoğun ilaçlamasının yapılmasını beklemekteyiz.”dedi.

 ALT YAPI SORUNLARI İLE UĞRAŞIYORUZ!

Kundu’da son dönem ciddi bir kıyı erozyonu yaşadıklarını, mevcut yolun artık yetersiz olduğunu ve yolda durak olmaması nedeniyle ölümlü kazalar ile karşılaştıklarını ve yağan yağmurlar ile sel ve su basmaları yaşadıklarını da belirten Erden Arı, çözüm için ilgili birimler ile görüştüklerini belirterek, sorunun acilen çözülmesi gerektiğini de dile getirdi:

“Turizmin başkenti olarak gördüğümüz Antalya’mızda, misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak gibi bir misyonumuz varken halen daha alt yapı sorunları ile uğraşmaktayız.Bölgemizdeki turizm yolunun darlığı, kaldırımın olmaması ve toplu taşıma durak sorunları nedeniyle misafirlerimiz için her gün tehlike arz eden bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını her platformda dile getirmekteyiz.Kazaya davetiye çıkaran bu yolda daha geçen ay genç bir kardeşimizi kaybettik. Yollara hız kesici kasisler yapılmasını yıllardır talep etmekteyiz.Misafirlerimiz çocukları ile birlikte kaldırım ve durak olmayan yolda tehlike için de otobüs beklemektedirler. Ve biz buraya turizmin başkenti diyoruz. Diğer bir sorun da yağmur yağdığında korkulu rüyamız su baskınları. Su basması artık bu bölgede olağan karşılanıyor. Antalya ili sahillerinde görülen kıyı erozyonu maalesef bizim plajlarımızda 20 yıllık süreçte 85 metre erozyona uğradı.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Antalya Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda aşınmanın giderek artacağı belirtilmekte, gerekli tedbirler alınmazsa turistik tesislerin  önünde kumul alanların tamamen yok olma riskinden söz edilmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Antalya Bölge Müdürlüğü’nün hazırladığı rapor ve çözüm önerisi şu anda tüm kuruluşlardan gelecek izinler doğrultusunda 1-2 yıl içinde yapılması planlanmaktadır”


19.07.2023 13:42:47