1 Aralık’ta başlayacak olan kış lastiği uygulaması bazı şehirlerde 25 Kasım’a çekilirken Antalya’da oto lastikçilerinde hareketlilik gözlemlenmeye başlandı. Araç sahipleri yazlık lastiklerin kışlıklar ile değiştirirken lastik zinciri almayı da ihmal etmediler.
Antalya’nın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili olurken özellikle sanayi ve ticaret sektörlerinde kış lastiği ve zincir taleplerinde belirgin bir artış yaşanıyor. Bu dönemde, özellikle kar ve buzlu yolların etkili olduğu bölgelerde araç sahipleri ve ticari taşımacılık yapan firmalar, kış lastiği ve zincir temin etme telaşına girdi.
LASTİK HAYAT KURTARIR
Sanayi sektöründe faaliyet gösteren lastik üreticileri, kış lastiği taleplerinin artmasıyla birlikte üretimlerini ve stoklarını artırmaya başladı. Benzer şekilde, lastik zinciri üreticileri de talebi karşılamak adına üretimlerini artırma yoluna gidiyor. Antalya’da yaklaşık 35 senedir lastikçilik yapan Selçuk Tunçzeybek, “Kışın spor ayakkabıyla yazın da botla yürüyemezsiniz, ikisinin özelliği de farklıdır. Şayet şehir dışına çıkacaksanız ya da yüksek kesimlerde yaşıyorsanız kış lastiği hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.
BİNEKLERE DE TAVSİYE DİYORUZ
Tunçzeybek, “Kışlık lastiklerin ince kanalları sayesinde ıslak zeminde ve buzlu hava şartlarında can ve mal güvenliğine maksimum seviyeye çıkartıp hem canımıza hem malımızı koruyor. Yakıt tasarrufu sağlıyor. Fren mesafesi kısalıyor hem kendimiz için hem trafikte diğer araçlar için kullanmalıyız. Yazlık lastikler, kışlık lastikler gibi ıslak zeminde performans vermez. Düz lastik olduğu için kayma riski daha fazladır. Fren mesafesi daha uzundur. Patinaj yaptığı için yakıtı fazla yaktırır, aşınması hızlı olur. O yüzden kışlık lastikler şu an kullanılmalıdır. Bizim söylediklerimizin aynısını TÜV Türk Muayene İstasyonları da bildiği için öncelikle ticari, minibüs, kamyonet, ağır vasıta araçlarda olmak üzere herkese öncelik onlara zorunlu olmak şartıyla binek araçlara zorunlu değil ama takılmaz tavsiye ediliyor” açıklamasında bulundu.
4 MEVSİM LASTİĞİ ÖNERMİYORUZ
Akdeniz Sanayi Sitesi’nde lastikçilik yapan Ahmet Şahin, “Lastik bakımını yaparken diş derinliklerini ölçerek, havalarına bakıyoruz. Kış lastiklerinin -7 derecenin altında vakumları olduğu için yol tutuşu sağlam oluyor. Kış lastiği olmazsa kaza riski artar, fren mesafesi uzar. Yolda kalma ihtimaliniz yüksek olur. Bu dönemde bize gelenler en çok kaymadan şikayet ediyor. Bu sene yeteri kadar yağmur yağmadığı için yerlerde toz fazla hafif çiğ yaptığı zaman araçlar sabun gibi kayar. 4 mevsim lastiği hem 6 ayda bir değiştirmemek hem de daha ekonomik olduğu için tercih ediyorlar ama önermiyoruz. O lastiklerin üzerinde kar ibaresi olduğu için sadece ceza yemezsiniz ancak yazın yaz kışın da kış görevini tam anlamıyla görmez” şeklinde konuştu.
ZİNCİR SATIŞLARI ARTTI
Kış mevsimine girilmesi ile birlikte araç bakımları, kış lastiği uygulamaları ve zincirler büyük önem kazandı. Sürücüler araçlarını kış mevsimine hazır hale getirmek için sanayiye akın ediyorlar. Eski sanayide araç yedek parçaları satan Osman Şenyurt ise yağışların başlaması ile birlikte lastik zinciri satışlarında artış yaşanmaya başladığını kaydetti. Şenyurt, “Traktör sürücüleri, resmi kurumlar zincir alımı yapıyor. Karla mücadele kapsamında kamyon, iş makineleri zincirleri yoğun olarak satılıyor. Kar tipi lastik demek, zincir almamak değil. Kalın bir kar yağışında ve anayol dışındaki güzergahlarda zincir gerektiren anlar olabilir. Araçlar için zincir bir emniyet unsurudur. Sürücülerimiz kullansın ya da kullanmasın araçlarında patinaj zinciri bulundurmak zorunda. Yoksa mağduriyet yaşar. Çünkü kar tipi lastiğin belirli bir işi var. Bu lastik kaba karda randıman alamaz. Hele yeni yağmış bir karda çok nadir gidebilir. Araç yokuşta kaldığında mutlaka araç zincir istiyor” şeklinde konuştu.
Haber: Yalçın KÜÇÜK
27.11.2023 14:24:15