Makas atmayın hayattan kopmayın

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Gökmen, trafikte ‘makas atma’ olarak tabir edilen, olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma durumundan uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Hareket halinde iki ya da daha fazla aracın arasından geçerek hızlıca arka arkaya şerit
değiştirmek anlamına gelen makas atmak eylemi, trafikte seyir halinde bulunan kişileri
ölümle buruna getirmeye devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de kurallara aykırı
biçimde kısa aralıklarla birçok kez şerit değiştirip trafikte vatandaşların can ve mal
güvenliğini tehlikeye atan sürücülere karşı oldukça katı kurallar çerçevesinde denetimlerini sürdürüyor.
GÖKMEN’DEN BELEDİYE BAŞKANLARINA ÇAĞRI
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Gökmen de
konuya ilişkin yaptığı açıklama ile bayram haftaları ve tatil programları başta olmak üzere trafiğin oldukça yoğun olduğu zaman dilimlerinde ulusal ve yerel gazetelerin 3. sayfalarında sıklıkla karşılaştığımız makas atma eylemlerine karşı sürücüleri, yayaları ve yolcuları uyardı.
Belediye başkanlarına da seslenen Gökmen, genç bireylerin enerjilerini atabileceği bölgelerin çoğaltılması gerektiğine vurgu yaptı.
“ÖLÜMLÜ KAZA SAYISI AZALMA GÖSTERİYOR”
Son dönemlere bakıldığında kaza grafiklerinin çoğunlukla Kurban Bayramı dönüşünü işaret ettiğini söyleyen Gökmen, “Bayram dönüşlerinde çok sayıda kazaya şahit oluyoruz. Üstelik bu tip kazalarla her sene karşılaşıyoruz. Allah’a çok şükür Karayolları Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları neticesinde kaza sayısında ve ölümlü kaza sayısında azalma meydana geldi. Son zamanlarda Burdur’da, Fethiye yolunda 5 kişi hayatını kaybetti. Maalesef bu şekilde, üzücü haberler de alabiliyoruz” dedi.
“TRAFİKTE AYRI BİR FELSEFE BENİMSEMELİYİZ”
Trafikte ‘makas atma’ denilen eylemin yine insan unsuruna dayandığını ifade eden Gökmen, “Yaya, sürücü ve yolcu dediğimiz insanların kuralları benimsemesi gerekiyor. Nezaket çerçevesinde; yani kişilerin birbirlerini kırmadan, kendisine yapılmasını istemediği bir davranışı bir başkasına yapmadan hareket etmesi ve bu felsefeyi hayat boyu benimsemesi lazım. Çünkü trafikte insanlar çok sinirli bir profil sergileyebiliyor. Kişiler yaşanan bir durum sonrası sinirlendikleri zaman, ağızlarından kötü şeyler çıkıyor. Kavga ile başlayan hararetli bir tartışma, cinayetle bile sonuçlanabiliyor” diye konuştu.
CEZA MİKTARINDA CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün makas atmanın cezası hususunda sert yaptırımlarla tedbir aldığına vurgu yapan Gökmen, “Bu makas atma dediğimiz durum, ‘sürücünün trafik kurallarına uymadan bir veya birkaç arabayı şerit değiştirerek tehlikeli bir şekilde araba kullanmasına’ deniliyor. Daha önceden makasa atmanın cezası bin 200 TL’den bin 800’e çıkartılmıştı. Şu anda mevcut ceza, 20 bin 340 lira. Bunu yapan insanların son derece dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Kameralar aracılığı ile sürücüleri takip de söz konusu. Sürücülerin her zaman ihbara açık olduklarını unutmamaları ve bu tür davranışlarda bulunmaması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
“SÜRAT YAPACAKSANIZ KAPALI ALANLARI KULLANIN”
Sürücülerin trafiğe ‘sürat yapma’ düşüncesi ile çıkması halinde trafiğe kapalı alanları tercih etmesi gerektiğinin altını çizen Gökmen, şöyle devam etti; “Eğer sürat yapılacaksa, sürücüler tercihlerini trafiğe açık olmayan alanlardan yana kullanmalıdır. Gençlerimizin de enerjilerini boşaltacak alanlarının bulunması gerekmektedir. Kepez Belediyesi zaman zaman bu konuda güzel çalışmalara imza atıyor. Ancak trafikte herkesin; yayası, sürücüsü ile kurallara uyup trafiği aksatmaması lazım. Bir insanın hayatı çok önemli. Bir başkasının davranışından dolayı bir başkasının ölümüne sebep olmak son derece yanlış bir davranıştır.”
ARACI SATMAK KİŞİYİ SORUMLULUKTAN KURTARMIYOR
Trafiği aksatacak, bir insanı yaralayacak hatta bir insanın ölümüne neden olacak davranışlarda bulunulmasının ağır cezaları da beraberinde getirdiğine vurgu yapan Gökmen, “Böyle bir eylemde bulunulması halinde, bunun cezası çok ağırdır. Bir kişinin ölümüne sebep olduktan sonra, vefat eden kişinin ailesi mahvolur. Ölüm, her açıdan çok feci bir durumdur. Kamyon sürücüsü arkadaşlarla konuştum. İçlerinden bir tanesi, ‘Ağabey, 2 tane kamyonum vardı. Şoförümün bir tanesi yayaya çarptı. Kamyonumun bir tanesini sattım, hala işin içinden çıkamadım’ diyor. İşin bu boyutunu da düşünmek lazım” ifadelerini kaydetti.
“VATANDAŞLARIMIZ ARTIK DAHA DUYARLI”
Devletin trafikte denetim hususunda yaptığı çalışmaları gözlemlediğini dile getiren Gökmen, şöyle konuştu; “Gerekli çalışmaların resmi kurumlar tarafından yapıldığı fark ediliyor. Artık vatandaşlar da bu konuda daha duyarlı. ‘Makas atma’ dediğimiz olay zaten bireysel bir durum. Devletimiz bu konuya zaten titiz bir şekilde yaklaşım gösteriyor. Trafikte makas atmanın cezası da günümüzde 21 bin TL olarak geçiyor. Bu tip durumların önüne geçilebilmek adına gençlerin enerjilerini boşaltabileceği şehir içinde uygun yerlerin yapılması gerekmektedir. Bu konuda belediyelerin de birtakım çalışmalar içerisinde olduklarını biliyorum. Finike’de ve Kepez’de birtakım faaliyetlerin devam ettiğini gözlemledim. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de bu konuda çalışmalar yaparak, gerekli hassasiyeti gösteriyor.”


20.07.2023 14:40:17