Pandeminin son döneminden bu yana mama fiyatlarında yaşanan artış insanların evcil hayvana kendi gıdalarından vermeye yöneltiyor. Çevre ve Hayvan Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Gamze Benzer, mama fiyatlarındaki artışı gerçekten adaletsiz bulduğunu belirtti.
“6 ayda yüzde 50 zam geldi”
Aslında bizler üretimi çok yanlış yerde yapıyoruz. Mesela biz hala üretimin yasak olduğu halde, kapalı yerde cins hayvan üretimine devam ediyoruz. Tabi konumuz değil ama oradan örnek vermek istiyorum. Mama veya ürün olarak kendimiz bir şeyler üretmeye kalktığımızda burada zayıf kalıyoruz. Neden zayıf kalıyoruz. Buna açıklı getiriyim. Ben yerli kedi maması, köpek maması kullanmıyorum. Zaten öyle bir lüksümüzde olmuyor. Bunu denemeye de kalkamıyoruz. Veteriner hekimlerimizin daha önce ürettiği ya da bizler de bununla ilgili cihazları araştırdık. Her şeyin pahalı olması bu cihazı temin etmek, bir şeyler yapmak, iyi bir hekim ayarlamak, o hekimin hakkını vermek ve bunu üretmekte çok pahalı şu anda. Biz yapamıyoruz. Ben kuru mama için cihazla ilgili daha önce görüşme yaptım. Ancak bunun için yeterli derecede maliyetimiz yok. Şu anda ülkemizde her şey pahalı. Bir şekilde hepimiz mama almak için zorunda kalıyoruz. Mamaları değiştirmek zorunda kalıyoruz. Neden çünkü 6 ayda yüzde 50 zam geldi.
“Evdeki hayvanlarımıza iyi bakamaz hale geldik”
Pandeminin bitmeye yakın döneminden beri çok hızlı bir şekilde önüne geçilemeyen ilerleyen süreç. Sadece kedi, köpek mamaları değil, elektriğe, mazota gelen zam tabi ki ister istemez mama fiyatlarını etkiliyor. İthal ürün kullanıyoruz ve daha çok dışarıdan alıyoruz. Hepimizin kullandığı belli başlı markalar var. Şu anda evdeki hayvanımıza iyi bakamaz olduk. Çünkü benim gibi gönüllüler çok fazla bu konuda zarar görüyor. Bizler artık en uygun mamayı kullanmaya çalışıyoruz. Bazen sokaktan aldığımız hayvanın ya da cins kedilerde de olan bazı organların iyi çalışmadığı ya da daha önceden bir takım hastalık var olabiliyor. Yani durum böyle olunca bu hayvanın iyi beslenmesi gerekiyor. Benim şu anda evimde üç kedim var. Onları iyi besleyebilmem için şu anda 1 aylık yetecek mama fiyatı 2 bin lira. Yani benim hayvanlarımı iyi besleyebilmem için aylık 2 bin lira sadece ona vermem gerekiyor. Ben bunu yaparken dışardaki, sokaktaki hayvanları nasıl doyurabilirim. Onlara kullanacağım mamada 700 lira. Son dönemde o kadar çok hızlı bir artış yaşandı ki hepimizi zarara soktu.
“Sokakta bize ihtiyacı olan birçok hayvanımız var”
Biz şimdi eşitlendik yani sokaktaki ile evdekine aynı mama kullanıyoruz. Yani artık sokaktaki hayvanı geçtim evdekine de iyi bakamaz bir hale geldik. Yani o mama hayvanın tamimiyle proteini besin değerini iyi bir şekilde karşılamıyor. Biz buna mahkûm kılınıyoruz. Bizler belli başlı mamalar ile devam ediyoruz. Bu yüzden ücret konusunda çok zorlanıyoruz. Şu anda havalar o kadar çok sıcak ki Antalya’da mama kullanmaya sadece kemik ve et haşlayan, kasaptan et alıp hayvan besleyen arkadaşlarım var. Şimdide şu sorun ortaya çıkıyor. Zehirlenme durumları oluyor. Çünkü et belli bir süreden sonra bozuluyor ve sonrasında hayvan zehirlemeye başlıyor. Tabi bu bilinçsizce olan bir durum. Hayvan bunu yiyor ve doyuyor. Sonrasında tekrar gelip yiyor ve bunun sonucunda da zehirlenmeler oluyor. Maalesef bu duruma mahkûm kılındık. Üretimi doğru bir şekilde yapabilmemiz gerekiyor. Baktığımızda şu anda insanlar cins hayvanları üretmeye hala devam ediyor. Üretilen cins hayvanlarda sağlık problemleri var. Onların zaten ne mamasına yetişebiliyorsun ne klinik masraflarına yetişebiliyorsun. Yani sokakta zaten bize ihtiyacı olan birçok hayvanımız var. Onların haklarını savunmak ve yaşam koşullarını iyileştirmek, her açıdan bu yüklerde bize kalıyor. Yani mama fiyatlarındaki bu artış gerçekten çok adaletsiz bir durum.
“Mamaya zorunlu kılındık”
Kendi ailemden örnek verecek olursam. Beni annem babam yayla bölgesinde yaşıyorlar. Bu bölgede hava şartları da güzel. Burada benim annemin kendi yaptığı yemekleri hayvanlara da verdiğini görüyorum. Bu hayvanlar benim şehirde yaşayan hayvanlarımdan çok daha sağlıklı durumda. Ben burada kedime iyi baktım. Daha iyi mama aldım. Elimden geleni yapıp sürekli veterinere taşıdığım hayvanım yedi yaşında ölürken sağlıksız dediğimiz, anneden hastalık kapmış dediğimiz annemin kendi hayvanı şu anda 10 yaşında ve çok da sağlıklı durumda. Buradan örnek vermek gerekiyorsa bence hepimiz de bu var hazır ve tüketim odaklıyız. Hazır tüketime alıştık. Hepimiz bunun sağlıksız olduğunu bilsek dahi zaman probleminden ve sorumluluklardan biz bunu yapmak durumunda kalıyoruz. Ancak bu gerçekten sok sağlık. Bizler içinde hayvanlar içinde bu böyle. Hayvanlara yaptığımız bir makarna içine kıymanın katıldığı bir yemek hayvan için çok daha sağlıklı. Çünkü bunun gözümün önünde örneği var. Ancak şu anda da bunu bir veteriner arkadaşıma dediğim zaman hayır yanlış düşünüyorsun. Hayvanın gerçekten iyi bir mamayla beslenmesi gerektiğini söylüyor. Ben bunu bir gönüllü olarak yıllardır gözlemliyorum. Bir sürü sokak hayvanının elinden tuttum, yardım ettim ve iyileştirdim. Yani bu yüzden de aslında mamaya karşıyım. Ancak şu anda zorunlu kılındık.
Hatice Şeyma BİLGİN
10.08.2023 12:02:47