İlgili haberde Sofra şekeri (Sakkaroz) ve yüksek fruktozlu mısır şurubu, son yüzyılda hızla değişen yemek kültürünün iki ana parçası haline gelmiş durumda. Şeker %50 glikoz ve %50 fruktozdur, yüksek fruktozlu mısır şurubu ise yaklaşık %45 glikoz ve %55 fruktozdur. Şekerlerin zararlı olmasının nedenlerinden biri, iltihaplanmayı artırabilme ve hastalıklara yol açmasıdır. Bir çalışmada, çok şekerli yemeklerle beslenen farelerde, kısmen şekere verilen inflamatuar yanıt nedeniyle akciğerlerine yayılan meme kanseri gelişti. ifadesine yer verilmiş. Pancar şekeri ile karşılaştırılan, nişasta bazlı şekerin bileşimi kullanılacağı uygulamaya göre değişse de, sofra şekeri gibi glikoz ve fruktoz şekerlerinden oluşur. Sakaroz ya da sofra şekeri birbirine bağlanmış glikoz ve fruktozdur, yani %50 glikoz ve %50 fruktozdanoluşur. Nişasta bazlı şekerin içinde ise fruktozun oranı %42 ile %55 arasında olup, gerisi glikozdur.
Şekerin kansere doğrudan neden olduğunu gösteren bir bilimsel kanıt yoktur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kansere neden olabileceği tanımlanan davranışsal ve beslenmeye bağlı riskler şunlardır: Yüksek beden kitle indeksi, düşük meyve ve sebze tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite, sigara kullanımı ve alkol kullanımı. (1)
Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.
28.03.2022 11:02:00