Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, özellikle WhatsApp ve sosyal medya platformları üzerinden ulaşılan öğrencilerin dolandırıcıların hedefi haline geldiğini belirtti.
Dolandırıcılar, "burs verme vaadi" ile öğrencilerden kimlik bilgilerini alıp adlarına dijital finans uygulamaları açarak sahte hesaplar oluşturuyorlar. Çoğunlukla sahte dernek, vakıf ve şirket isimleri kullanılarak açılan internet sitelerinde burs verecekleri vaadinde bulunan dolandırıcılar, öğrencilerle irtibata geçtiklerinde kişisel bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor ya da ödeme talep ediyorlar.
Av. İbrahim Güllü, öğrencilerin doğal olarak eğitim masraflarını karşılamak için burs aradıklarını ve dolandırıcıların bu durumu fırsat bildiklerini vurguladı. Özellikle sahte internet siteleri ve sosyal medya aracılığıyla burs tuzakları kuran dolandırıcılar, öğrencilere para talep ederek veya banka hesap bilgilerini alarak büyük mağduriyetlere yol açıyorlar.
Banka Bilgileri İsteniyorsa Şüphelenin
Dolandırıcılar, burs arayan öğrencilerden kişisel banka hesap bilgilerini alıp hesaplarını boşaltıyor veya öğrenciler adına kredi çekerek büyük maddi zarara yol açıyorlar. Daha da tehlikeli olan, dolandırıcılar tarafından yapılan yasa dışı işlemlerde öğrencilerin hesaplarının kullanılması, birçok mağdur öğrencinin haksız yere ceza davalarıyla karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. Güllü, "İstemeden bir dolandırıcılık şebekesinin üyesi haline gelebilirsiniz," dedi.
Dolandırıcılardan Korunma Yolları
Av. İbrahim Güllü, dolandırıcıların tuzağına düşenlerin vakit kaybetmeden savcılığa suç duyurusunda bulunmaları ve kişisel bilgilerinin güvenliğini sağlamak adına şifrelerini yenilemeleri gerektiğini vurguladı.
Güllü, dolandırıcılıklardan korunmak için şu adımların atılması gerektiği ile ilgili şunları söyledi: “Cazip teklifler ve burs vaatleri ile karşılaştığınızda, sizden ödeme veya kişisel bilgi talep ediliyorsa dikkatli olun ve bu tür tekliflere şüpheyle yaklaşın. Burs sağlayacak kişi ya da kurumun doğruluğunu araştırın, resmi iletişim numaralarından bu bilgiyi doğrulamadan hiçbir kişisel bilgi paylaşmayın. Burs başvurusu yaparken yalnızca okulların resmi web siteleri veya tanınmış burs platformlarından işlem yapın. Kişisel ve finansal bilgileriniz için çok faktörlü doğrulama gibi ek güvenlik önlemlerini kullanarak verilerinizi koruyun.”
Güllü, dolandırıcılığın yaygınlaştığı bu dönemde öğrencilerin ve hayırseverlerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgularken, güvenli burs başvuruları için her türlü önlemin alınmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
Haber: Yalçın KÜÇÜK
19.09.2024 10:40:26