Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı başlarken eğitimin niteliği ve verimliliği için eğitim çalışanlarının sorunlarının çözülmesinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu aktardı. Miran, Salgın döneminde her şeye rağmen eğitim-öğretimi devam ettirmek için fedakârlık yapan, inisiyatif kullanan eğitim çalışanlarının beklentileri karşılanmalı, 2023 Vizyon Belgesinde yer alan taahhütler yerine getirilmeli,projeler hayata geçirilmelidir dedi.
PCR testi zorunluluğu kaldırılmalı
Yeni eğitim-öğretim yılının tüm eğitim çalışanlarına,öğrencilere, velilere ve milletimize hayırlı olmasını dileyen Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, yeni dönemde eğitimin bir an önce sorunlardan arındırılması, umut dolu gelişmelere ve vaatleri yerine getirecek somut adımların atılmasını beklediklerini söyledi. Okulların açılması ile birlikte salgınla mücadelede diğer tüm faktörlerin gözardı edilerek okulların açılmasının, eğitim çalışanlarının aşılanmasına veya PCR testi zorunluluğuna indirgenmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Miran, Hukuki dayanaktan yoksun, hatalı ve yanlış olan eğitim çalışanlarına PCR testi zorunluluğu kararı yeniden ele alınmalı; eğitim kamu hizmetinin yürütülmesini zora koşacak, eğitim çalışanlarının moral, motivasyon ve çalışma azmine zarar verecek, kurum içi çalışma barışını bozacak bu hatadan bir an evvel dönülmelidir diye konuştu.
Sözleşmeli öğretmenler kadroya alınmalı
Bunun yanısıra sendika olarak yıllardır üzerinde durdukları Meslek Kanunu ile ilgili de görüşlerini paylaşan Başkan Miran, öğretmenlerin güvence altına alınmasını sağlayacak kanunun bir an evvel çıkarılmasını beklediklerini dile getirdi. Miran, Salgın döneminde her şeye rağmen eğitim-öğretimi devam ettirmek için fedakârlık yapan, inisiyatif kullanan eğitim çalışanlarının beklentileri karşılanmalı, 2023 Vizyon Belgesinde yer alan taahhütler yerine getirilmeli, projeler hayata geçirilmelidir.Öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmesi ve mesleki standartlara kavuşması isteniyorsa,öğretmene destek niteliğinde,mesleki gelişimini ve özerkliğini sağlayacak bir meslek kanunu ivedilikle çıkarılmalıdır.Sözleşmeli istihdam son bulmalı,sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir dedi.
Eğitim çalışanlarının yaz dönemi yer değişikliği sorunları çözülmelidir
Atama ve yer değiştirme hususunda köklü çözüm sağlayacak politikaların geliştirilemediğini de aktaran Başkan Eyüp Bülent Miran, bu durumun motivasyon kaybının yanı sıra mesleki yabancılaşma, psikolojik rahatsızlık, eğitimin niteliğinin artırılamaması, çalışma barışının bozulması gibi sorunlara yol açtığını, atama ve yer değişikliği konusunda, talepleri azami ölçüde karşılayacak, mağduriyetleri önleyecek, adil, hakkaniyete uygun ve sürdürülebilir bir politikaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Öte yandan okullarda virüsün yayılımını engellemek adına hijyen ortamının sağlanması ve gereken malzeme temini için ödeneğe ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı. Miran, zorunluluk arz eden mal ve hizmet alımlarının ne şekilde karşılanacağı sorununun çözüm beklediğini bu nedenle okul bazlı ödenek tahsisi yapılması, personel dışı cari harcamaların yönetilmesi için ödeneklerin doğrudan okul idareleri tarafından kullandırılması gerektiğini işaret etti.
Mali ve sosyal haklar iyileştirilmeli
Memur, hizmetli ve diğer çalışanların mali ve sosyal haklarının da iyileştirilmesi noktasında somut adımlar beklediklerini söyleyen Miran, Eğitim kurumlarında çalışan personelin haftalık 40 saati aşan çalışmalarının karşılığı fazla çalışma ücreti ödenmesi ya da personel yetersizliği gerekçesine sığınılmadan fazla çalışma karşılığı izin hakkından faydalanmalarının sağlanması yönünde düzenleme yapılmalıdır. Memur ve hizmetliler başta olmak üzere, eğitim çalışanlarına yönelik görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları belli bir takvim dâhilinde periyodik olarak gerçekleştirilmelidir dedi.
Kariyer sistemi olmaması hak kaybına sebep oluyor
Başkan Miran bir diğer çözüm bekleyen konunun ise kariyer sistemi olduğunun altını çizdi. Eğitimcilerin motivasyonunu arttıracak olan bu sistem ile oluşan hak kayıplarının düzeltilebileceğini belirtti. Miran sözlerini şöyle sürdürdü: Anayasa Mahkemesinin Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme uygulamasına yönelik olarak verdiği iptal kararı ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun mahkeme kararıyla kariyer basamağı unvanı elde edilemeyeceği noktasındaki içtihadı sonrasında kariyer basamakları sürecinin yasal belirliliğe kavuşturulmaması, adeta unutulmaya terk edilmesi,pek çok hak kaybına sebebiyet vermiştir.Anayasa Mahkemesi kararından bu yana öğretmen kariyer basamaklarına ilişkin herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Öğretmenler haklı bir beklenti içerisindedir. Kariyer basamakları uygulamasının yürürlükte olduğu zaman diliminde yapılan bilimsel çalışmalar, öğretmenlik kariyer basamakları uygulamasının öğretmenleri sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere teşvik etmenin yanı sıra kendilerini geliştirmelerine ve kariyer basamaklarında ilerlemek için lisansüstü eğitim yapmaya teşvik ettiğini, bu sonuçlar doğrultusunda eğitimde kalitenin artırılmasında önemli bir faktör olduğunu, öğretmenlerin kendini yenilemesi, alanındaki gelişmeleri takip etmesi bakımından olumlu sonuçlar doğurduğunu ortaya koymaktadır. Kariyer basamakları sistemine yeniden işlerlik kazandırılmalıdır. Bu çerçevede paydaşların görüşleri ve talepleri doğrultusunda herkesin yararlanmasına açık, özgün,sadece sınav odaklı olmayan, süreç ve bireysel çaba odaklı, maddi ve manevi açıdan tatminkâr bir kariyer sistemi ivedilikle hayata geçirilmelidir
Eğitim-Bir-Sen olarak, yeni eğitim-öğretim yılının tüm eğitim çalışanlarına, öğrencilerimize, velilerimize ve milletimize hayırlı olmasını; eğitimin bir an önce sorunlardan arındırılmasını diliyor, umut dolu gelişmelere ve vaatleri yerine getirecek somut adımların atılmasına vesile olmasını temenni ediyor,Bakanlıktan beklentileri karşılayacak adımlar atmasını,kalıcı eğitim politikaları geliştirmesini ve uygulamasını istiyoruz
06.09.2021 10:20:00