Özel Eğitim Kurumları Depreme Dayanıklı Mı?

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İl Müdürlüklerine özel eğitim kurumları ile ilgili başvurular yapıldığında binaların depreme dayanıklı olup olmadığı ile ilgili performans analizi ko

Akdoğan Akdeniz'de yaşanan depremler ile birlikte binaların risk durumları ve performans düzeylerinin gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İl Müdürlüklerine özel eğitim kurumları ile ilgili başvurular yapıldığında ‘binaların depreme dayanıklı olup olmadığı’ ile ilgili ‘performans analizi’ sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğünden destek almadığını söyleyerek eleştirdi.

Akdoğan konuşmasında ‘Deprem Master Planın’ öneminden bahsederek “Kamu binalarında, eğitim kurumu açılışlarında, 2018 Deprem yönetmeliğinden önce yapılmış yapılarda performans analizi isteniyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri, Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğü gibi resmi kurumlara bir kreş ya da bir sağlık kuruluşu açılacağı zaman, başvurularda binanın performans analizlerini istiyor. Şöyle örneklendirme biliriz; bir kreş açılacağı zaman veya bir poliklinik açılacaksa ilgili il müdürlükleri performans analizi istiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü performans analizlerinin denetimini yapıyor. Ancak Milli Eğitim alanında yapılan bir resim kursu, spor alanı gibi yerler açıldığında bu binanın performans analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğünden ya da İnşaat Mühendislerinden destek almıyor” diye belirtti.

MEB’İN PERFORMANS ANALİZLERİNİ İZLEYECEK EKİBİ VAR MI?

Bir binanın kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin bir karot (beton numunesi) çalışması yapıldığını bunun sonuçlarının da Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından denetimini yapıldığını kaydetti. Başkanı Akdoğan Milli Eğitim Bakanlığı İl Müdürlüğüne özel eğitim kursu açmak isteyenlerin binaların performans analizi istendiğinde denetimleri konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğünden destek almaması ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi;“Burada bizim aklımıza şu soru geliyor; birincisi Milli Eğitim'in gerçekten bu performans analizlerini inceleyebilecek yetkinlikte bir ekibi var mıdır? Ben ekibi olmadığını biliyorum. İkincisi bunu performans analizlerini neye göre alıyorlar? Sağlamlık raporunu nasıl veriyorlar?”

NUMUNELERİN NETİCELERİNİ ALMADAN KURUMLAR AÇILIYOR

Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerinden ya da İnşaat Mühendisleri Odasından destek alınması gerektiğini savunan Akdogan, “Milli Eğitim'in projelendirdiği kurslar için açılan yerlerde, Spor İl Müdürlüklerinin yetkilendirdiği firmalar,Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yaptıkları çalışmaların neticesini almıyorlar. Bu da binanın depreme ne kadar dayanıklı olduğu noktasında endişelendiriyor. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor ve denetlenmesi gerekiyor” diye savundu.

BELEDİYELER KENDİ İÇİNDE DENETLEMESİ VAR

Belediyeleri kendi içlerinde denetlemelerin olduğu için bu konunun dışında tuttuğunu belirten Akdoğan “Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sağlık Bakanlığı İl Müdürlükleri bir başvuru halinde, bir yer açılacağı zaman bina performans raporunu istiyor. Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğünden bu konuda destek alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü de gerekli çalışmaları yapıyor. Karotlara bakıyor ya da onu bir inşaat mühendisi denetliyor ve sizin o performans analizini bilgisayar destekli programda kontrol ediyor” dedi.

BELLİ BİR STANDARDI OLMALI

Eğitim kurumlarına açılacağı yerler alanlar belirlenmesi gerektiği ve teknik şartları olması gerektiğinin altını çizen Akdoğan, “Belli bir standarda oturmalı. Eğitim kurumu olarak projelendirilen yerlerin depreme göre planları normal konutlardan farklı yapılıyor. Deprem sırasında ve depremden sonra kullanılabilecek binalar olarak görüldüğü için normal konutlarda önem katsayısı 1 iken bunlarda 1 buçuk olarak hesaplanıyor” diye ifade etti.

İLGİLİ KURUMDAN MUTLAKA DESTEK ALINMALI

Mehmet Soner Akdoğan konuşmasının sonunda,Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğü, ve belediyeleri konunun dışında tutarak “MEB gibi kurumların, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ya da bizim meslek odamızda birlikte performans analizlerinin yapmalılar. Bizim çocuklarımızın eğitim gördüğü ya da insanların gidip spor yaptığı, hizmet aldığı yerlerin gerçek anlamda deprem durumları sağlıklı olmalı. Bunların kontrolleri de doğru yapılmalı” diye uyardı.

MÜHÜBE TAŞKIN


12.09.2022 14:12:00