Pandemi (Küresel salgın) sonrası toparlanmaya çalışan dünya turizminde personel sorunu yaşanıyor. Yalnız Avrupa Birliğinde (AB) Covid-19un turizm istihdamını yüzde 9,3 azalttığı tahmin ediliyor. Bu da 3,6 milyon kişiye karşılık geliyor. Almanyada sektörün yetişmiş personelin dörtte birini yitirdiği belirtiliyor. Bu oran Avusturya ve Belçikada sektör istihdamının yarısına ulaştı. İspanyada sektördeki yetişmiş personel kaybı yüzde 20.
Dünya Gazetesinden Hilal Sarının haberine göre seyahat endüstrisindeki iyileşme birçok ülkede sektörün faaliyetlerinde otel kuyrukları, havalimanı kaosu ve hizmetin kalitesinde düşüş gibi personel yetersizliğinden kaynaklı sorunları da beraberinde getiriyor. Birçok tur operatörü ve turizm tesisi ise ücret artışlarıyla pandemide kaybedilen işgücünü tekrar cezbetmeye çalışıyor.
Kısa adı EFFAT olan Avrupa Gıda, Tarım ve Turizm Sendikaları Federasyonunun konuyla ilgili hazırladığı İşlerin Çekiciliğini Artırarak Konaklama ve Turizmde İşgücü Yetersizliği İle Mücadele başlıklı raporda,şirketlerin pandemi döneminde konuya sorunun geleceğe olası yansımalarını dikkate almadan işten çıkarmalar yaptığı belirtilerek bunun da çalışanların sektörü terk etmesine neden olduğu belirtiliyor.
Kısa vadeli bakış
Raporda kısa vadeli vizyon ve hızlı kâr arayışının istikrarsızlığı artırdığı bunun da yüksek personel devir hızı ve kalifiye personel sıkıntısı ile sonuçlandığına işaret edilerek şöyle deniyor:
Covid -19 salgını konaklama endüstrisini sert vurdu, sektör derin bir krize sürüklendi. Bunların istihdam üzerinde yıkıcı bir etkisi oldu,sektörü kısa süreli çalışmaya, geçici veya kalıcı olarak işçi çıkarmaya zorladı. Pek çok işçi, toparlanmanın belirsiz olması ve temel aldığı düşük ücretler nedeniyle gelir desteğinin genellikle iyi bir yaşam standardı sağlamaması nedeniyle konaklama endüstrisinden ayrıldı. Sektörde çalışanlar,daha düzenli çalışma saatlerini ve daha iyi bir iş-yaşam dengesinin olduğu alanlara kaydı.
Deneyimli personeli elde tutmak
Raporda konaklama kesiminde çalışanların başka bir yerde daha iyi bir iş bulana kadar kaldıkları bir geçiş sektörü haline geldiğine dikkat çekilerek diğer sektörlerin daha iyi ücret ve koşullar sunmaya istekli olduğu, becerilere sahip deneyimli aşçıları, garsonları ve diğer profesyonelleri elinde tutmak için mücadele ettiği ifade ediliyor.
Sektördeki belirsizlik
Raporda, Pek çok işçi, toparlanmanın belirsiz olması ve temel aldığı düşük ücretler nedeniyle gelir desteğinin genellikle iyi bir yaşam standardı sağlamaması nedeniyle konaklama endüstrisinden ayrıldı. Diğer sektörlerde çalışan birçok çalışan, daha düzenli çalışma saatlerini ve daha iyi bir iş-yaşam dengesini takdir etmeyi öğrendi.
Turizm sektörünün konaklama kesimi ilginç ve dinamik iş fırsatları sunar, ancak işgücüne daha iyi sosyal ve ekonomik koşullar, daha fazla istikrar ve daha iyi ücretler, profesyonel eğitim, öngörülebilir çalışma ve dinlenme süreleri sunması gerektiğinin farkındadır deniyor.
ÜLKELERDE DURUM
ABD: Personel eksikliği ABD'deki otellere de ulaştı . Amerikan Otel ve Konaklama Derneği (AHLA), çalışanların yüzde 97'sinin çalışan sıkıntısı yaşadığını ve bunların yarısının sorunun "ciddi" olduğunu söylüyor. AHLA'ya göre, birçok otel , boş kontenjanları doldurmak için bir dizi teşvik sunuyor . Otellerin yüzde 90'ı ücretleri artırdı, yüzde 71 daha fazla zaman esnekliği sunmaya başladı. Yüzde 43'ü yeni haklar sağladı. Bu önlem ve düzenlemelerden sonra son üç ayda şirketler kuruluş başına ortalama 23 yeni çalışanı işe aldı.
AHLA İletişim ve Halkla İlişkiler yönetici yardımcısı Rosanna Maietta , " Otellerin işe alım çılgınlığı ile sektörümüz, mevcut ve gelecekteki otel çalışanlarına yüksek ücretli, yaşam boyu kariyer için tarihi fırsatlar sunuyor " dedi .
MALTA, 2019 rekoru 2,7 milyon turistin yüzde 80ine ulaşmayı hedefliyor. Ancak Malta Oteller ve Restoranlar Birliği Başkanı Tony Zahra,Xinhuaya yaptığı açıklamada bir restoran sahibinin geçen yıl 7 Avro olan saatlik ücreti bu yıl 12 Avroya çıkardığını söylediğini aktarıyor.
YUNANİSTANda yapılan bir araştırma geçen yıl yayınlanan turizm iş ilanlarının yüzde 22 ila 24ünün doldurulamadığını ortaya koyuyor. Başbakan personel yetersizliğinin daha çok büyümemesi için işletmeleri çalışanların ücretlerini artırmalarını söyledi.
HIRVATİSTANda Şirketler çalışanları cezbedecek fırsatlar sunuyor. Sezonluk işçilere bedava konaklama ve diğer yan haklar sağlanıyor. Konaklama maliyetlerinin yüzde 80 arttığı, ücretlerin ise yüzde 30 yükseltildiği aktarılıyor. Hırvatistan Turizm Enstitüsü Başkanı Damir Kresic Turizm sektöründe ücretler hala çok düşük diyor.
G. KIBRISda sektör toplam işgücü ihtiyacının yüzde 20sine denk gelen 5 bin turizm çalışanı arıyor.
İNGİLTEREde 12 Mayısta parlamentonun alt kanadı tarafından yayınlanan bir araştırma Aralık 2021den Şubat 2022ye sektördeki toplam istihdamın yüzde 7,8ine denk gelen 166 bin iş ilanı olduğunu ortaya koyuyor.
DANİMARKAda Villa Copenhagenin direktörü Her gün alım yapıyoruz, yeni işe giriş görüşmesi veya sözleşmesi yapmadığımız gün yok diyor.
YENİ ZELANDAda sektörün işgücü darboğazı o kadar akutlaştı ki, Göç Bakanı vize süreçlerinin hızlandırıldığını duyurdu.
MALEZYA Turizmdeki iş ilanlarını doldurmakta zorlanıyor. Pandemide işten ayrılanların daha iyi ücretler ve daha esnek çalışma koşulları bulunan yeni işlerinden turizme geri dönmediği aktarılıyor.
İSPANYA, FRANSA, ALMANYA gibi ülkelerde büyük havalimanlarında yeterli işgücü bulunmaması nedeniyle gecikmeler ve iptallerin ardı arkası kesilmiyor.
Turizm tercih edilen bir sektör olmaktan çıkıyor
Hapimagın CEOsu Hassan Kadbi, derinleşen işgücü darboğazına dikkat çekerek Şu anda en büyük sorun sektörde çalışacak insan bulmak. En iyi ödemeyi yapan sektör değil. Bireyler zenginleştikçe turizm tercih edilen bir sektör olmaktan çıkıyor. Çalışanların iş koşullarının düzeltilmesi gerekir diyor.
04.07.2022 14:19:00