Rus bankaları, Rusyanın uçuşlara izin vermesiyle Türkiyeye akın eden Rusların ne kadar harcama yaptıklarını hesapladı.
Araştırmaya katılan Rus bankaları, turizm için en popüler destinasyonları farklı şekillerde tanımlarken, yine de tüm bankalar, müşterilerinin Türkiyedeki harcamalarında büyük artış kaydettiklerini de doğruluyor.
Araştırmaya katılanlardan VTB Banka göre, müşterilerinin Türkiyede yaptığı harcamalar tüm kategorilerde artış gösterdi.
Kredi kartıyla yapılan en fazla ödemenin oteller, eğlence ve restoranlarda gözlemlendiği, ancak bu rakamların yine de 2019 göstergelerinden yüzde 21 daha az oldu.
RBK tarafından düzenlenen araştırmaya katılan Rus bankaları, banka müşterilerinin yurtdışındaki kredi kartı harcamaları dikkate alındığında tatil için Türkiyeyi tercih ettiğini açıklarken, Rusların Türkiyedeki tatil beldelerinde yaptığı harcamaların gün geçtikçe artmasına rağmen pandemi öncesi hacimlere ulaşması için önünde hala uzun bir yol olduğunu da vurguluyor.
VTB Bank, Türkiye ile uçuşların yeniden başladığı 22 Hazirandan 20 Temmuza kadar, banka müşterilerinin yurtdışı harcamalarının bir önceki aya göre yüzde 36 artarak 2,4 milyar rubleye ulaştığını belirtirken, Russky Standart Bankası, 22 Haziran-25 Temmuz tarihleri arasında müşterilerinin yurtdışında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 daha fazla harcama yaptığını, ancak 2019 yılına göre yüzde 45 daha az para harcadığını da ekledi.
Gazprombanka göre, 22 Hazirandan 20 Temmuza kadar döviz cinsinden ödeme hacmi 2020nin aynı dönemine göre yüzde 185, kartla işlem sayısı ise yüzde 167 artarken, baş döndüren oranlara rağmen yine de 2019a kıyasla bu rakamların en az yüzde 19 daha düşük olduğu vurgulandı.
Türkiyeye giden Rusların pandemi öncesi döneme göre harcamalarında tek istisnanın, yüzde 41 oranlarında artış gösteren araç ve motosiklet kiralama hizmeti harcamaları olduğunun altını çizen VTB Bank uzmanları, bu durumu Türkiyede bağımsız seyahatin artan popülaritesine bağladı.
22 Hazirandan 20 Temmuz döneminde genel olarak yabancı ülkelerdeki VTB müşterilerinin araç kiralamaya yaptığı harcama hacminin 1,5 kat artarak 52 milyon rubleye ulaştığını dile getiren uzmanlar, gezi harcamalarının 102 milyon rubleye, eğlence harcamalarının 46 milyon rubleye, konaklama harcamalarının da 670 milyon rubleye çıktığını ekledi.
04.08.2021 10:14:00