Sahte SMS vurgunu!

Bilişim sistemlerinin gelişmesiyle birlikte suç unsurlarında hem çeşitlilik hem de artış gözlemleniyor.

Siber Suçlar ve Madde Bağımlılığı Uzmanı İsa Altun, vatandaşlara yönelik internet, telefon, elektrik, elektronik cihaz ve borçlarla ilgili gönderilen sahte SMS'lerin arttığını belirtti. Altun, son dönemde bazı dolandırıcıların sahte SMS'ler göndererek, borcu olmayan insanlara bile borç çıkardığını vurguladı.

Altun'un açıklamasına göre, dolandırıcılar, vatandaşları SMS yoluyla borçlandırarak rahatsız ediyor. Bu mesajlarda genellikle IBAN numaraları ekleniyor ve haciz tehdidiyle vatandaşlar korkutuluyor.

Altun, bu tür mesajlara maruz kalan vatandaşların, öncelikle e-Devlet üzerinden adına kayıtlı herhangi bir borç olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Eğer icra müdürlüğünden gelen bir tebligat varsa ve böyle bir borç yoksa, 7 gün içinde itiraz edilmesi gerektiğini, aksi takdirde borcun kabul edilmiş sayılacağını ifade etti.

ÇOCUKLARIN İNTERNET KULLANIMINA DİKKAT!

11 yaşındaki oğlunun sürekli internet başında oyun oynamasından rahatsız olan bir annenin mektubuna da değinen Altun, çocukların internet kullanımı konusunda ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.

Ergenlik öncesi dönemde çocukların internetin sunduğu imkanları sonuna kadar kullanmak istediklerini belirten Altun, bu dönemde çocukların interneti bilinçli kullanmalarının zihinsel gelişimleri açısından faydalı olacağını vurguladı.

Altun, 10-13 yaş grubu çocuklar için bilgisayar başında geçirilen sürenin iki ya da üç saati geçmemesi gerektiğini, bilgisayarın ailenin ortak kullanım alanına konulmasının önemli olduğunu belirtti. Çocukların, ebeveyn denetimi olan arama motorlarını kullanması ve internette kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğini ifade eden Altun, ebeveynlerin çocuklarına interneti güvenli ve ahlaki kurallara uygun şekilde kullanmaları konusunda eğitim vermesi gerektiğini vurguladı.

AİLELERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

Ailelerin, çocuklarını çevrimiçi ortamda kendilerini rahatsız eden bir durumla karşılaştıklarında bunu iletmeleri için teşvik etmeleri gerektiğini belirten Altun, böyle durumlarda ailelerin sakin kalmasının ve çocuklarının davranışlarını takdir etmesinin önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, ailelerin çocuklarının internet kullanımı sırasında pornografi gibi zararlı içeriklerle karşılaşabileceklerini ve bu konuda sağlıklı cinsellik hakkında konuşmalarının gerektiğini belirtti.

Altun, ailelerin çocuklarının ve arkadaşlarının çevrimiçi aktivitelerinden haberdar olmalarının, çocuklarıyla sosyal ağlarda uymaları gereken kuralları konuşmalarının ve çocuklarının şifrelerini bilmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Çevrimiçi tanışılan kişilerle yüz yüze görüşmenin tehlikeli olabileceğini hatırlatan Altun, ailelerin bu konuda çocuklarını bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


27.06.2024 11:59:38