Sigortacılarda yılsonu yoğunluğu yaşandı

Türkiye’de 7 milyon civarında aracın sigortası bulunmuyor. Yeni yıl ile birlikte hem cezaların artması hem de sigortaların artması nedeniyle araç sahipleri sigortalarını yaptırınca sigortacılarda yılsonu yoğunluğu oluştu.

Türkiye Sigorta Birliği 'nin (TSB) verileri trafik sigortasız araç sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunu ortaya koyuyor. Sigortasız araç kullanma cezası 2024 yılı için 691 TL olacak. Araç sigorta primleri de ciddi oranda artacak. Zamlı tarifelerden sigorta yaptırmak istemeyen vatandaşlar sigortacıların kapısını çaldı. Sigortacı Ahmet Borcak, yılsonu yoğunluğu yaşandığını belirtirken işlere yetişmekte zorluk çektiğini söyledi. Veli Genç, telefonların adeta susmadığını söylerken Ali Adnan Kaya, en iyi fiyattan araçlarını sigortalatmak isteyenlerin sayısındaki yüksekliğe dikkat çekti. Bayram Gökce ise, “Sigorta fiyatlarının yüksekliğinden dolayı bazı araç sahipleri sigorta yaptırmıyordu. Primlerin daha da artacak olması nedeniyle araç sahiplerinin birçoğu araçlarını sigortalatmak istedi” dedi.

BORCAK: İŞLERE YETİŞEMEZ OLDUM

İkinci el araçlardaki düşüş nedeniyle alım satımlarda yılsonu hareketliliği yaşanırken noterlerin önü doldu taştı. Gerek alım satımlar gerekse sigortasız araçların yüksek prim yerine düşük fiyattan araçlarını sigortalatmak istemesi nedeniyle sigortacılarda yoğunluk oluştuğunu dile getiren Ahmet Borcak, “2024 Yılında sigortasız araç kullanmanın cezası 691 lira olacak. Sigortasız araç kullanırken yakalanılması durumunda ise araç trafikten men oluyor. Araç sahipleri yeni yıla girmeden araçlarını sigortalatmak istedi. Çünkü primler oldukça yükselecekti. Zamlı tarifeler yerine indirimli tarifelerden yararlanmak isteyen araç sahipleri nedeniyle işlere yetişemez hale geldim” ifadelerini kullandı.

GENÇ: ALIM SATIMLAR İŞLERİ ARTTIRDI

Sigortacı Veli ve Ramazan Genç kardeşler de uzun yıllardır yaşanmaya bir hareketlilik yaşandığını dile getirdiler. Veli Genç, “Uzun yıllardır Antalya’da sigortacılık yapıyoruz ama bu yılki kadar bir yoğunluk görmedim. İşlerimiz oldukça arttı. Bunda hiç kuşu yok ki yılbaşından önce düşen ikinci el araç piyasası nedeniyle alım satımların artmasının da etkisi büyük” şeklinde konuştu. 

KAYA: TAKSİT SAYISI AZALDI

Bir başka sigortacı Ali Adnan Kaya ise ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma dikkat çekerken zamlı sigorta tarifelerinden kaçan araç sahiplerinin sigortacıları aradıklarına dikkat çekti. Ülkemizde 7 milyona yakın olan sigortasız araç sayısının hiç de azımsanmayacak kadar fazla olduğunu dile getiren Kaya, “Araç sahipleri sigorta yaptırmak yerine trafik cezasını göze alıyordu. Görüyoruz ki artık araç sahipleri araçlarını sigorta yaptırıyor. Araç sahipleri kredi kartı ile ödeme yaparken taksit yaptırmak isteyen sayısı çok yüksek oranlarda. Eskiden olduğu gibi sigorta şirketleri uzun vadeli taksit de yapmıyor” açıklamasında bulundu.

GÖKCE: İŞKERE YETİŞMEKTE ZORLANDIK

Sigortacı Bayram Gökce de yılsonunda işlerin arttığına dikkat çekerken “Zorunlu trafik sigortasında aylık azami prim artış oranı, 2024 yılının ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirlendi. Bu oran, 2023'ün mayıs ayından itibaren aylık yüzde 2 olarak uygulanıyordu. Yani sigorta primleri ciddi derecelerde artabilir. Bunun farkında olan araç sahipleri telefonlara sarılarak bizleri aramaya başladı. İşlere yetişmekte zorluk çektik. Vatandaşın taleplerine cevap vermeye çalıştık” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

 

 


01.01.2024 13:28:20