Sigortanın önemini anladık

Önceki gün Antalya'da etkili olan sağanak yağış sonrasında birçok ev ve işyerini su basarken oluşan zarar büyük boyutlara ulaştı. Vatandaş zararın nasıl karşılayacağını kara kara düşünürken uzmanlar sigortanın önemine vurgu yapıyor.

BORCAK: SİGORTANINI ÖNEMİNİ ANLADIK

Sel felaketleri yaşandığında sigorta önemi bir kez daha gözler önüne serildiğini dile getiren sigortacı Ahmet Borcak, "Özellikle ev ve işyerlerinde meydana gelen su baskınları, sigorta kapsamının ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Son dönemde yaşanan sel felaketleri, pek çok ev ve işyerinin su altında kalmasına neden oldu. Bu durumda, sigorta sahibi olanlar sel, su baskını gibi doğal afetlerin getirdiği zararları kapsayan poliçelerinden faydalanabiliyorlar. Sigorta, yaşanan maddi kayıpları en aza indirmek ve yeniden yapılanma sürecinde destek olmak adına büyük bir önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Borcak, "Sel sigortası, ev ve iş yerlerinde oluşabilecek su baskınları, seller, yağışlar nedeniyle oluşan zararları kapsayabilir. Bu tür doğal afetlerde meydana gelen hasarlar, sigorta poliçesi kapsamında belirtilen koşullara göre karşılanabilir. Ancak birçoğu için sel sigortası ayrı bir poliçe olarak sunulmakta ve standart konut sigortası paketleri içerisinde yer almamaktadır. Bu nedenle, bu tür doğal afetlere karşı korunmak isteyenlerin, poliçelerini inceleyerek gerekli ek sigorta poliçelerini satın almaları önemli" uyarısında bulundu.

Sel felaketi sonrasında vatandaşların sigorta şirketleri ile iletişime geçmesinin büyük önem arz ettiğini kaydeden Ahmet Borcak, "Sel ve su baskınları gibi doğal afetlerde zarar görenlerin sigorta şirketleriyle iletişime geçerek süreci başlatmaları, hasarın en kısa sürede değerlendirilmesi ve gerekli yardımın alınması açısından oldukça kritik. Bu gibi durumlarda sigorta poliçesinin detaylarına hakim olmak ve gerekli adımları atmak, mağduriyetin azaltılmasında büyük bir rol oynar" dedi.

KAYA: SELE ÖZEL SİGORTA YOK

Sigortacı Ali Adnan Kaya ise, "Sel felaketine karşı hazırlanmış tek bir sigorta bulunmuyor. Sel ve su baskını teminatı konut veya işyeri sigortalarında ek bir poliçe olarak yer alıyor. Ancak konut veya iş yeri sigortası yaptırırken, sel ve su baskını teminatının sigorta kapsamında olup olmadığını sormak ve eğer sigortanın kapsamında yoksa mutlaka talep etmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ali Adnan Kaya, "Konut ya da işyeri sigortası yaptırırken sadece binayı ya da sadece içindeki eşya ve mallar sigortalanacağı gibi bina ve içindeki tüm eşyaları ve malları birlikte sigortalatmak da mümkün. Ancak herhangi bir sel ya da su baskını yaşanması durumunda bina ile birlikte konuttaki veya işyerindeki eşyalar ve mallar da hasar göreceği için sigortanın kapsamını olabildiğince geniş tutmak da fayda var. Zorunlu deprem sigorta olan DASK da sel hasarlarını ödemiyor. Sadece depremde meydan gelen bina hasarlarını karşılıyor" açıklamasında bulundu.

GENÇ: ÜRÜNLERİ DE KAPSIYOR

Antalya'da 30 yıla yakın süredir hizmet veren sigortacı Veli Genç, “Sel ve su baskını teminatı olan bir sigorta ile güvenceye alınmış bir konut ya da işyeri sel baskınında zarar görürse ya da konut veya işyeri yıkılırsa sigorta şirketi hasar tespit çalışmalarından kısa süre sonra konutun ve ya işyerinin inşa bedelini sigortalıya ödüyor. Eğer konuttaki ve işyerindeki eşyalar ve mallar da sigortalanmışsa bunlara yönelik de hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Yapılan sigorta kapsamındaki şartlar çerçevesinde sigorta şirketi zararı karşılıyor" dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


29.11.2023 13:58:38