Soğuk algınlığı uyarısı

Antalya’nın tanınmış doktorlarıdan Kulak, Burun, Boğaz (KBB) uzmanı Op. Dr. Baki Çelik, soğuk algınlığı hakkında uyarılarda bulundu.

Soğuk algınlığı, özellikle soğuk hava koşullarında ve virüslerin yaygın olduğu dönemlerde insanları etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Baki Çelik, soğuk algınlığına karşı alınabilecek önlemli ve belirtiler ortaya çıktığında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda açıklama yaparken ellerin düzenli olarak yıkanmasının önemine vurgu yaptı.

Antalya’nın tanınmış doktorlarıdan Kulak, Burun, Boğaz (KBB) uzmanı Op. Dr. Baki Çelik,  “Ellerinizi sabun ve suyla en az 20 saniye boyunca yıkamak, soğuk algınlığı virüslerinin yayılmasını engeller. Özellikle dışarıdan geldiğinizde veya toplu alanlardan sonra ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Ellerinizi yıkamanız mümkün olmadığında alkol bazlı el dezenfektanları kullanabilirsiniz. Ellerinizle yüzünüze dokunmamaya özen gösterin, özellikle gözler, burun ve ağız bölgelerine dokunmaktan kaçının. Toplu alanlarda veya hasta kişilerle temas ettiğinizde maske takmak, virüsün yayılma riskini azaltabilir.  Mümkünse insanlar arasında fiziksel mesafeyi koruyun, özellikle hastalık belirtileri gösteren kişilerden uzak durun. Sık dokunulan yüzeyleri ve eşyaları düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin, dengeli beslenin, yeterince uyuyun ve düzenli olarak egzersiz yapın. Bu, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.  Soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıktığında, istirahat edin, bol sıvı tüketin ve gerektiğinde bir sağlık profesyoneline danışın. Grip ve bazı soğuk algınlığı türlerine karşı aşılar mevcuttur. Bu aşıları düzenli olarak yaptırmak, hastalığa karşı koruma sağlayabilir. Özellikle salgın dönemlerinde, kalabalık yerlerden mümkünse kaçının veya gerekli olmadıkça evde kalın” şeklinde konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


12.10.2023 11:05:40