Sonunda gerçekleşiyor!

2007 Yılından beri Antalya'nın gündeminde olan ve sonrasında 2014 yılında Antalya gündemine gelen ancak bir türle hayata geçirilmeyen hızlı tren projesinde sona geliniyor.

Antalya-İstanbul arasınını 4,45 dakika, Antalya-Ankara arasının 3 saat olacağı Antalya Hızlı Tren Hattı ile, Antalya-İzmir ve Antalya-Kayseri arasındaki seyahat süresi de 3,5 saate düşürecek olan proje dönemin AK Parti Milletvekil adayı Lütfü Elvan'ın da gündemindeydi ve istaslonların belirlendiğini söylemişti. O zamandan bu zamana kadar ise hızlı tren rafa kalkmıştı.

İSTANBUL - ANTALYA 4 SAAT 45 DK OLACAK

Antalya'ya öncelikle Eskişehir ardından da Konya üzerinden inşa edilecek olan tren hattı projelerinin sonunda tamamlandığı açıklandı. Eskişehir - Antalya hızlı tren projesi aynı zamanda İstanbul hattı ile de birleştirilecek. İstanbul- Antalya Hızlı Tren Hattı’nın iki şehir arasındaki 714 kilometrelik mesafenin 4 saat 45 dakikada aşılabilecek. 

ESKİŞEHİR - ANTALYA 2 SAATE İNECEK

İstanbul - Eskişehir - Antalya hızlı tren projesi hatları da belli oldu. Buna göre; İstanbul-Eskişehir arası mevcut tren hattının kullanılacak ve yeni hat Kütahya, Afyonkarahisar, Burdur ve Isparta üzerinden Antalya’ya ulaşacak. Bu sayede Eskişehir ile Antalya arasındaki mesafe de 2 saate inecek. 2016 yılında temeli atılan Antalya-Eskişehir hızlı demiryolu hattının, 2020 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyordu.

TURİZMCİLER PROJEDEN MEMNUN

Otobüs ile yaklaşık 7 saatte kat edilen Eskişehir-Antalya arasının 2 saate düşmesi turizm sektöründeki uzmanlarca da olumlu gelişme olarak yorumlandı. Tatil yapmak isteyen vatandaşların en çok mesafeyi dert ettikleri ve planlarını buna göre yaptığını söyleyen yetkililer, 2 saatte alınan mesafenin başta Eskişehir olmak üzere, hızlı tren hattının geçtiği şehirlerde turizmi hareketlendireceği kanısında.

ÖN GÖRÜLEN SÜRE GEÇ

Antalya gibi bir turizm kentine hızlı trenin bugüne kadar olmayışını büyük bir kayıp olarak niteleyen ATSO Başkanı Ali Bahar, “Hızlı trenin Antalya ile buluşması için bakanlık tarafından ön görülen süre  planlaması çok geç. Antalya’da bir metre dahi metro olmaması, raylı sistem ve kara ulaşımının gelişmemiş olması, cari açığa turizm, tarım, ticaret, sanayi ve hizmet sektörleriyle değer katan şehrimizin kaderi olmamalı” dedi.

Yalçın KÜÇÜK


01.01.2024 12:24:24