Sular Durulmuyor

AESOB Başkanı Adlıhan Dere ile Mehmet Ali Alkan arasındaki gerilim, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şahin Aba’nın ortaya attığı iddialarla tekrar tırmandı.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere ile Mehmet Ali Alkan arasındaki gerilim,  Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şahin Aba’nın ortaya attığı iddialarla tekrar tırmandı.

 TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere ile Antalya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Şahin Aba arasındaki tartışmalar bitmek bilmiyor. AESOB eski Başkan Yardımcısı ve Antalya Şoförler Odası eski Başkanı Mehmet Ali Alkan’a yakınlığıyla bilinen Bakkallar Odası Başkanı Aba, AESOB Başkanı Dere ile ilgili iddialarda bulunurken Başkan Dere’den hakkındaki iddialara yanıt gecikmedi. Bakkallar Odası’na yapılan kayıt müracaatlarında faaliyet kodlarının değiştirildiğini iddia eden Aba’ya Başkan Dere’nin cevabı, “Esnaf bizim esnafımız, kimse sahiplenmesin esnafı” şeklinde oldu.

 “Hazmedemiyor”

AESOB’a Bakkallar ve Bayiler Odası üzerinden kaydolmak isteyenlerin faaliyet kodlarının değiştirildiğini iddia eden Başkanı Aba, “Nace kodları değiştirilerek başka odalara yönlendirmeler oluyor.  Buradaki amaç Bakkallar Odası’nın üyesini azaltmak. Bu konuda AESOB Başkanı bizzat kendisi sicil müdürüne talimat veriyor. Bunu yakaladık, elimizde belgeler var. Resmi yerlere yazılarımızı yazdık. Ama bir netice alamadık. Sadece Bakkallar Odası’na yapılıyor. Denetlemeler tüm esnafa yapılsın. Niye sadece Bakkallar Odası’na yapılıyor? Bakkallar Odası seçimini Şahin Aba’nın alması onun için büyük bir sıkıntı oldu, hazmedemiyor” diye konuştu.

 “Seçime gidelim”

Dere’nin seçimlere müdahale ettiğini ileri süren Aba, “Antalya Bakkallar ve Bayiler Odası seçimi Mehmet Ali Alkan, Adlıhan Dere savaşıydı. Bunu herkes biliyor. Burada yenilgiye uğradı. Yenilgiye uğradığı için seçime müdahale etmedim dedi. Müdahale ettiğini ben bizzat biliyorum. Keşke bakkallar ile büfeciler odaları birleşse. Aynı mesleği yapıyoruz. O birlik başkanı ben de oda başkanıyım. Bakanlığa dilekçe verelim odaları birleştirelim. O da aday olur, bende olurum. Seçime gidelim” ifadelerini kullandı. İkili arasındaki tartışmaların devam edeceğine yönelik açıklamalarda bulunan Aba, “Gidebildiği yere kadar gidebilir. O, elindeki kozlara güvenir. Arkamda Ak Parti var diyor. Herkesin partisi var. CHP’lilere İYİ Partililere geldiğinde Ak Parti’den kaydımı sildirdim diyor. Ama Muratpaşa’dan delege. Belgesi var elimizde” dedi.

 “Alkan’ı ceza evine attıran bu”

Dere’nin tüm oda başkanlarını susturmaya çalıştığını iddia eden Aba, “Tüm herkesi, oda başkanlarını susturmaya çalışıyor. Burası Ali kıran baş kesen dünyası değil. Herkes hür, demokrasi var ve herkes senin yanında olacak diye bir kural yok. Mehmet Ali Alkan ile bu yola çıktım. Kendisiyle bu yolda devam ediyorum ve edeceğim de. O, yanında istiyor. Ama benim birlik başkanıyla bir işim yok. Mehmet Ali Alkan’ı ceza evine attıran bu. Arkasından kumpas çeviren bu.  AS taksiden, Özdilek’ten taksi alan bu. Alkan’a gelince rüşvet aldı. Alkan’a durakları alırken kaç para rüşvet vermiş? İspat etsin. Alkan bir lira rüşvet aldıysa gider özür dilerim. Bu duraklar için rüşvet verdiyse. Benim yok durağım. Alamadım, bu nasıl almış. Rahmetli Sevimçok vefat ettiğinde birlik başkanı Alkan’dı. Esas birlik başkanı Mehmet Ali Alkan’dı” değerlendirmesinde bulundu.

 Erken seçim resti

AESOB’un olağanüstü seçime gitmesi gerektiğini belirten Aba sözlerine şöyle devam etti:
“Benim ilgim yok diyor. Organize yapan birlik başkanının kendisidir. Mehmet Ali Alkan’dan korktuğu için. Alkan benim bir oyum var diyor. Olağanüstü seçime gidelim diyor. Adam hodri meydan diyor. Seçime gitsin, birliği seçime götürsün. Şoförler Odası gidiyor seçime, Bakkallar Odası gidiyor olağanüstü seçime. AESOB neden gitmiyor seçime? O da gitsin. İstedikten sonra erken seçim olur. Yönetim kurulunun karar almasına bağlı. Ben bu yola Mehmet Ali Alkan ile çıktım. Nereye giderse gitsin, demirden korkan trene binmez. Alkan, hem şoförler hem de ASEOB’a adayım diyor. Benim bir onun 11 oyu var diyor. Birlik başkanı madem o kadar kendine güveniyor, AESOB’u olağanüstü seçime götürsün.”

  “Sicil müdürlüğü şüphe duyduğu tüm kayıtları inceliyor”

Faaliyet kodlarının değiştirilmesi konusundaki iddialara cevap veren AESOB Başkanı Dere, Aba’nın diğer iddialarıyla ilgili gerekli araştırmaların geçmişte yapıldığını belirterek tekrar aynı konuları gündeme getirmenin gereksiz olduğunu söyledi.  Dere, “Nace kodlarıyla ilgili kendisinin yazmış olduğu bir yazı var. Paylaşmış olduğu kişi, Bakkallar Odası’ndan Büfeciler Odası’na aktarılmış dediği kişi sonra kendisi de kaydını sildirmiş. Diğer bahsettiği konuda da, bu kişi Kepez Belediyesi’ne bakkal nace koduyla gitmiş, bu konuda biz size ruhsat veremeyiz demişler ve kendisi de Büfeciler Odası’na kaydolmuş. Burada bakkalla büfe karışıyor. Sicil Müdürlüğü bize bağlı değil, bakanlığa bağlı. İlgili resmi yazıya istinaden gidip burası gerçekten bakkal olarak açılmış mı, açılmamış mı yerinde kontrol ediliyor. Kayıtlarında şüphe duyulan tüm meslekler sicil müdürlüğünce yerinde kontrol ediliyor. Son zamanlarda nakliye arabalarının üzerine adi sözleşmeyle kiralama görüyoruz, servis araçlarının üzerine kiralama görüyoruz, kurye kayıtları gelmeye başladı. Sicil müdürlüğü şüphe duyduğu tüm kayıtları inceliyor. O sanıyor ki sadece Bakkallar Odası inceleniyor. Birçok meslekte bu kontroller yerinde yapılıyor” diye konuştu.

“Esnaf bizim esnafımız”

Dere açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Bazı işletmelere baktığımızda dükkanın içinde hiçbir şey olmadığını görüyoruz. Bakkal açılmış, sadece 4 duvarı var, içinde hiçbir şey yok. Bu bakkal diye buraya gelip kayıt edilmeye çalışıyor. Gerçekten bu işi yapanlar buraya kaydını yaptırsın. Hal böyleyken daha kendisinin bile üyesi olmayan bir kişiyle ilgili paylaşım yapıyor. Kendi üyesi olmayan, sicile bile üye olduğu bilinmeyen bir şey hakkında kimsenin yorum yapma hakkı yok. Burası odalar birliği ve buranın da sicil müdürlüğü var. Sicil müdürlüğü yönetmelik gereği üzerine düşen denetlemeyi yerinde yapıyor. Usulüne uygun çalışılıyorsa, orada bir meslek varsa sicil kaydını hemen yapıyoruz, bekletmiyoruz. Esnaf bizim esnafımız, kimse sahiplenmesin esnafı. Nereye gideceği belli olmayan bir esnafı birileri çıkmış sahiplenmeye kalkıyor. Ondan sonra da ey üye başkanları üyelerinize dikkat edin ediyor. Bunu diyecek olan kişi benim. Odalar birliği başkanı benim. Görevimin başındayım. Seçimler geldiği zaman herkes yarışa girer. Seçimle gelen herkese saygı duyarız. Her kimse seçimle bir yere geldiyse sevgi serbest, saygı mecburiyet. Bunu da herkes bilsin.”
Veli AKOĞLU

 

 


27.10.2020 10:41:00