Süresiz Nafaka Sorunu Büyüyor

Hukuk gündeminde, süresiz nafaka tartışmaları son dönemde önemli bir yer tutarken Avukat Habip Akhan, “Süresiz nafaka ödeme yükümlüsü, yeniden evlenmek istediğinde başta ekonomik olmak üzere çeşitli sorunlar yaşamaktadır” dedi.

Kanunda yoksulluk nafakasının süresiz hükme bağlanacağına ilişkin herhangi bir emredici hüküm bulunmadığı ifade edilirken mahkemelerin, nafaka taleplerini somut olayın koşullarını inceleyerek belirli süreli veya süresiz şekilde karara bağlaması mümkün oluyor.


SOSYAL DAYANIŞMA DÜŞÜNCESİ

Hukuk gündeminde, süresiz nafaka tartışmaları son dönemde önemli bir yer tutmakta. Esasen tartışılan husus, yargı uygulamasında yoksulluk nafakasına süresiz bir şekilde hükmedilmesinden kaynaklanan sorunlar olduğu göze çarpıyor. Yoksulluk nafakası, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafın geçimi için, diğer tarafın mali gücü oranında ödemesi öngörülen nafakadır. Evlilik birliğinde geçerli olan dayanışma ve yardımlaşma yükümlülüğünün, boşanmadan sonra da devamı olduğu kabul edilen yoksulluk nafakası, ahlaki değerlere ve sosyal dayanışma düşüncesine dayanmakta.


MALİ YÜKE SAHİP OLMASI GEREKİR

Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 175. Maddesi uyarınca, “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir”. Bu şekilde, mahkemenin yoksulluk nafakası ödenmesine karar verebilmesi için; evliliğin boşanma ile sona ermiş olması, yoksulluğa düşen tarafın nafaka ödenmesini talep etmiş olması, nafaka talep eden tarafın boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olması, nafaka talep eden tarafın kusurunun nafaka talep edilen tarafın kusurundan daha ağır olmaması ve nafaka talep edilen tarafın nafaka ödeyebilecek mali güce sahip olması gerekmekte.


Uygulamada süresiz nafaka, tabiri caizse hukuki bir prangaya dönüştü. Ömür boyu nafaka ödeme yükümlülüğü, taraflar arasındaki menfaatler dengesini bozmakta. Süresiz nafaka, boşanan bireyin ekonomik kişilik haklarını orantısız bir şekilde sınırlamakta ve çeşitli sorunlara yol açmakta.


SOSYAL VARLIĞI GELİŞTİRECEK ŞEKİLDE ÇÖZÜMLENMELİ

Uygulamada süresiz nafaka, tabiri caizse hukuki bir prangaya dönüştüğü dile getirilirken Antalya’nın tanınmış avukatlarından Avukat Habip Akhan, “Süresiz nafakadan kaynaklanan sorunların kadının durumunu ağırlaştırmadan,bilakis ekonomik ve sosyal varlığını daha da geliştirecek şekilde çözümlenmesi gerekir. Somut olaya göre; tarafların yaşı ve sağlık durumları, evlilik süresi, müşterek çocukları, eşlerin evliliğe katkısı, iş gücü ve iş bulma imkanları, malvarlıkları ve gelirleri gibi hususların tamamını dikkate alınarak nafakanın miktar ve süresinin belirlemesi hakkaniyetli olur” ifadelerini kullandı.


YENİDEN EVLENMELERE MANİ OLABİLİYOR

“Çocuksuz ve kısa süreli evlilikler için süresiz nafakaya karar verilmesi, kişilerin hayatlarına yön vermelerine ve yeniden evlenmelerime mani olabilmektedir” diyen Habip Akhan, “Süresiz nafakanın bir kazanılmış hak gibi görülmesi neticesi, evlilik kurumu hayat sigortası gibi görülerek anlam ve değer yitirmektedir. Evliliğin sona ermesi halinde kişinin karşı karşıya kalacağı yükümlülükler, evlilik kurumuna mesafeli yaklaşılmasına yok açmaktadır. Süresiz nafaka alacaklısı, nafakanın kesilmemesi için gayrı resmi birliktelikler yaşayabilmekte; evlilik dışı çocuk sahibi olabilmektedir” şeklinde konuştu.


Akhan, “Süresiz nafaka ödeme yükümlüsü, yeniden evlenmek istediğinde başta ekonomik olmak üzere çeşitli sorunlar yaşamaktadır.Bu sorunları aşıp yeniden evlendiğinde ise her ay ödediği nafakalar geçinme,yeni evliliği sürdürme, çocuk sahibi olma gibi konularda engel teşkil etmektedir” dedi.


Yalçın KÜÇÜK



02.09.2021 09:40:00