Süt fiyatlarına tepki

Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşcı, "Süt Konseyi toplantısı sonucunda belirlenen fiyat çiğ süt üretimine büyük darbe vuracaktır" dedi.

Ulusal Süt Konseyi (ESK), 22 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere çiğ inek sütünün 13.50 TL olarak açıklamasına tepki gösteren Metin Yaraşçı, belirlenen fiyatın sürdürülebilir bir fiyat olamadığını altını çizdi.

KONSEY YAPISI DEĞİŞMELİ

Belirlenen fiyat ile sürdürülebilirliğin devam etmesinden ve üretimden bahsedilemeyeceğini dile getiren Başkan Yaraşçı, Süt Konseyi yapısının değişmesi gerektiğinin altını çizdi ve "Süt ve yem fiyatlarını düzenleyen kuralları oluşturabiliriz. Yaptırım gücü olan, üreticiyi merkeze alan, hiçbir güç odağının ve lobinin etkisine girmeyecek bir Konsey oluşturmanın bu karmaşanın çözümü olacağını, fiyat oluşumunun felsefesini kalıcı olarak inşa edebileceğini vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

FİYAT KARMAŞASI YAŞANACAK

Konseye adını veren ürün olan sütü üretenlerin, yetiştiricilerin orada temsil edilmesini ve hakkının savunulmasını istediklerini belirten Başkan Metin Yaraşçı, "Konseyde Üreticileri temsil ediyoruz diyen birliklerin bu mücadeleyi yapamadığını bir kez daha gördük. Bu karar sonrasında değişik bölgelerde birbirinden çok farklı fiyat uygulamaları oluşacak ve sahada fiilen fiyat karmaşası olacaktır" şeklinde konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTEN ÇIKTI

"Artan yem fiyatları ve diğer girdiler sonucunda maliyetlerimiz zaten artmış durumdadır ve önümüzdeki günlerde yem fiyatlarına gelebilecek zamları ve girdi fiyat artışlarını hiç kimse öngörememektedir" diyen Antalya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşcı şöyle konuştu: "Bu şartlar ile üretim sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır ve daha önce birçok defa tecrübe edildiği gibi; sektörden çıkış artacak, dişi hayvanlar kesime gidecek, üretim azalacak, yeniden hayvan ithalatı, yeniden süt tozu ithalatı gündeme gelecektir. Bu kapsamda, Konseyi en kısa süre içerisinde bu hatalı karardan dönmeye ve sürdürülebilir hayvancılık için gereken kararları açık bir şekilde almaya davet ediyoruz."

Haber: Yalçın KÜÇÜK

 


19.01.2024 10:42:15