Tabip Odası'ndan Sağlık Skandalına Tepki

Antalya Tabip Odası, İstanbul'da yenidoğan bebeklere yönelik sağlık skandalına karışan tüm kurum ve sağlık çalışanlarını kınayarak, insanlık suçu işleyen ve buna yol açan herkesi lanetlediklerini açıkladı. Oda, bu olaya karışanların Türk adalet sistemi tarafından hak ettikleri cezayı alacaklarına inandıklarını ifade etti.

"Yenidoğan Yoğun Bakım Yatırımları Yanlış Yönde"

Antalya Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de yenidoğan yoğun bakım yataklarının dağılımına ve bu alandaki yatırımların yanlış yönlendirildiğine dikkat çekildi. Dünya standartlarına göre her 1.000 canlı doğum için 5 yenidoğan yatağına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, bunların en az birinin eksiksiz donanıma ve iyi eğitimli bir ekibe sahip olması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’de yıllık doğum oranlarının yaklaşık bir milyon olduğu ifade edilirken, bu kapsamda 3. Basamak yoğun bakım yatağı ihtiyacının 1.000 civarında olması gerektiği belirtildi. Ancak, Türkiye’de bu rakamın 13.657'ye ulaştığı ve bunların büyük bir kısmının özel hastanelerde yer aldığı kaydedildi.

"Yatırım Tercihlerinde Yanlışlık Var"

Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre, Türkiye'deki onaylanmış toplam yenidoğan yatağı sayısının 10.000 civarında olduğu ifade edildi. Tabip Odası, bu oranın bile yatırım tercihindeki yanlışı gösterdiğini belirtti. Çocuk yoğun bakım ünitelerinde özel hastanelerde yalnızca 235 yatak bulunurken, yenidoğan yoğun bakım yataklarının sayısının 9.953 olduğu bilgisi paylaşıldı.

"Yenidoğan Sağlığı Kar-Zarar Hesabına Kurban Ediliyor"

Açıklamada, özel sektörün yenidoğan sağlığına gösterdiği yoğun ilginin dikkat çekici olduğu ve yenidoğan yoğun bakımının, SGK geri ödemeleri yüksek olduğu için en fazla "getiri" sağlayan sağlık hizmetlerinden biri olarak öne çıktığı belirtildi. Antalya Tabip Odası, "Sağlık hizmeti kar zarar hesabına kurban edilmiştir. Oysa sağlık, bir kamu hizmeti olmak zorundadır" ifadeleriyle bu duruma tepki gösterdi.

Özel Hastanelerde Pediatristler Görev Alıyor

Son 20 yılda yenidoğan uzmanı (neonatolog) sayısının 600'e yaklaştığı ifade edilse de, özel hastanelerde yeterli neonatolog bulunmadığı ve pediatri uzmanlarının çalıştırıldığı vurgulandı. Yenidoğan yoğun bakım yataklarının üçte ikisinin özel hastanelerde bulunduğu, ancak bu yataklarda görev yapan neonatologların %90'ının kamu hastanelerinde çalıştığına dikkat çekildi.

"Koruyucu Hekimlik Yetersiz, Sağlık Alanı Kokuşmuşluk İçinde"

Koruyucu hekimliğe gereken önemin verilmediği belirtilen açıklamada, Türkiye’de anne ölüm oranlarının ve bebek ölüm hızının kabul edilemez seviyelerde olduğu ifade edildi. İlk altı ayda anne sütü kullanma oranının yalnızca %30 seviyesinde olması, işlerin yolunda gitmediğini gösteren bir başka veri olarak sunuldu.

Antalya Tabip Odası, sağlık hizmetlerinde kamucu, milli ve halkçı bir çizginin yeniden benimsenmesi gerektiğini vurgularken, mağdur olan bebekler ve ailelerin acısını yüreklerinde taşıdıklarını ve başsağlığı dilediklerini belirtti.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


21.10.2024 12:04:01