Talepleri tek tek sıraladı

Büro Memur-Sen'in 20. Başkanlar Kurulu toplantısının Antalya'da gerçekleştirildiğini dile getiren Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, hazırlanan sonuç bildirgesi hakkında açıklamalarda bulundu.

KİRA YARDIMI GETİRİLMELİ

Büyükşehirlerde çalışan kamu personeline kira yardımı yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Hisarkaya, "Büyükşehirlerde görev yapan kamu personeline öncelik verilmekle birlikte, tüm kamu personeline yönelik gerçek kira artışlarını karşılamak üzere Kira Yardımı yapılmalı, Hatada ısrardan vazgeçilerek, kurumların statüsü, yoğunluğu, kadronun gerektirdiği nitelik, yapılan görevin sorumluluk ve riski ve benzeri hususlar göz önüne alınarak yeniden adil bir ücret rejimine yönelik çalışma başlatılmalıdır" ifadelerini kullandı.

YHS GÖREVLERİ İŞÇİ ELİŞLE GÖRDÜRÜLÜYOR

Günümüzde Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki görevler, ağırlıklı olarak 2018 Yılında taşerondan kadroya geçen 900 bininin üzerinde işçi eliyle gördürüldüğünü belirten Hisarkaya, "Yardımcı Hizmetler Sınıfında yaklaşık olarak 135 bin devlet memuru görev yapmaktadır. Bunların ekser çoğunluğu, bu hizmet sınıfındaki işlerden daha çok Genel İdare Hizmetleri ve Teknik Hizmetler Sınıfının görev alanına giren işlerde istihdam edilmektedir. Bu hizmet sınıfında görev yapan devlet memurları, eğitim durumları ve yeterlilik manasında kendilerini geliştirmelerine rağmen, görevde yükselme ve unvan değişikliği imkânlarından çok sınırlı oranda faydalanabilmektedirler" şeklinde konuştu.

SINIF GEÇİŞLERİ SAĞLANMALI

Başkan Ünal Hisarkaya, "Yardımcı Hizmetler Sınıfı günümüz gerçekleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak ortadan kaldırılmalı ve bu hizmet sınıfında görev yapan personelden;  Mesleki ve teknik öğrenime sahip olanlar yani aşçı, güvenlikçi, itfaiyeci, kaloriferci, laborant yardımcısı, matbaacı, kuaför, berber, teknisyen yardımcısı gibi "Teknik Hizmetler Sınıfına",  Mesleki ve teknik öğrenime sahip olmayan diğer personel ise "Genel İdare Hizmetleri Sınıfına” geçirilmelidir. Bu düzenleme sonrası, bu sınıfa ait hizmetler İşçi personel eliyle görülmeye devam edilmeli, bu işlerde Devlet memuru statünde kesinlikle personel istihdam edilmemelidir" açıklamasında buludu.

HİYERARŞİK YAPI ZEDELENDİ

Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, "3600 ek göstergenin sınırlı sayıda unvan için verilmesinden dolayı kurumlarda çalışma barışı bozulmuş hiyerarşik yapı zedelenmiştir. 7. Dönem toplu sözleşmede karar altına alınan yapılacak ek gösterge çalışmasının adil ve hakkaniyetin bir gereği olarak üniversite mezunu 1. Dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde kanunlaşması gerekmektedir" dedi.

EYT HAK İKEN CEZA DURUMUNA GELİNDİ

Başkan Ünal Hisarkaya, "4/C Geçici personel statüsünde çalışmakta iken önce 4/B sözleşmeli personel statüsüne geçirilen personelden, 7433 sayılı Kanunu’nun tanıdığı hak kapsamında sözleşmeli statüde çalışmaya devam eden kamu görevlilerinden, kamu oyunda “”EYT Düzenlemesi “olarak bilinen 7438 sayılı Kanunla gelen HAK kapsamında emekli olabilme hakkını elde edenler, 2017 Yılında 4C den 4B statüsüne geçmelerini düzenleyen 696 sayılı KHK’nın 18 inci maddesinde yer alan “… 4 üncü maddenin mülga (C) fıkrasının ikinci paragrafı kapsamında yer alanlardan sözleşmeli personel pozisyonlarına atananların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez.” Hükmü sebebiyle, istekleri olmaksızın emekli edilme durumuna gelmektedirler. EYT düzenlemesi bir hak ve kazanım iken, bu kişiler için ceza durumuna gelmiştir" açıklamasında bulundu.

Mağduriyetin giderilmesi için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekleyen Ünal Hisarkaya şöyle konuştu: "Bu kişilerin emekliliklerini yeniden HAK durumuna getirmek için, diğer tüm kamu görevlileri ve özel sektör çalışanlarında olduğu üzere, bu kişiler için de istemeleri durumunda emekli olabilme, aksi takdirde kanuni yaş hadlerine kadar çalışabilmelerine imkân tanıyan ivedi bir kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir."

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK


18.12.2023 11:35:49