TALYA BİLMECESİ SÜRÜYOR

Koç Grubu'na ait otelin yenilenme çalışmaları kapsamında alınan imar planı ve yapı ruhsatı kararlarına karşı Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi’nin yaptığı itiraz, Konya Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Mahkemenin Kararı

Antalya 4. İdare Mahkemesi'nin daha önce verdiği kısmi ruhsat iptali kararı sonrası inşaatı mühürleyen Muratpaşa Belediyesi ve 5000’lik planın sahibi Antalya Büyükşehir Belediyesi, karara itiraz ederek Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Koç Grubu'na ait Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler A.Ş.'nin de müdahil olduğu davada, belediyelerin itirazları mahkeme tarafından reddedildi.

Konya Bölge İdare Mahkemesi 2. Dava İdare Dairesi'nin kararında, "Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek koşulların gerçekleşmediği" ifadesine yer verildi ve yürütmenin durdurulması talebi reddedildi. Bu karar, kesin olmak üzere oy birliğiyle alındı.

Bölge Sakinlerinden Tepki

Davacı bölge sakini avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, itiraz gerekçelerini açıklayarak, "Otel inşaatıyla ilgili en son yargı kararı, yapılaşma koşullarını belirlemişti. Ancak mevcut plan bu kararlara aykırı bir şekilde hazırlanmış. Yapı ruhsatında 45 bin metrekarelik bir alan belirtiliyor, ancak bu alan falezlere yapılan ek uygulamaları içermiyor" dedi. Çalıkuşu, Koç Grubu’nun doğal sit sahasında geri dönüşü olmayan bir tahribat oluşturduğunu belirterek, bu durumun Koç ismine ve kentin kimliğine yakışmadığını vurguladı.

Muratpaşa Belediyesi'nden Açıklama

Muratpaşa Belediyesi, mahkemenin 1000’lik plan iptali kararı nedeniyle istinaf başvurusunun zorunlu bir uygulama olduğunu belirtti. Belediyeden yapılan açıklamada, "Mahkeme kararının istinafa götürülmesi, tüm plan iptallerinde yapılan teknik bir uygulamadır" denildi.

50 Milyon 80 Milyona Çıktı

 

1975 yılında açılan ve 38 yıl faaliyet gösterdikten sonra otel, 2013 yılında yenilenmek amacıyla kapatıldı. Ama o dönemde inşaatla ilgili çıkan sorunlar nedeniyle sekiz sene kapalı kaldı. Yargı sürecinin tamamlanmasının ardından ise Koç Grubu, 2021 yılında 50 milyon dolarlık yatırımla oteli yıkıp yeniden yapım çalışmalarına hız verdi. Nisan 2021 yılında otelin yıkım çalışmaları başladı. Talya Otel’in sahibi olarak görülen ve Koç Grubu’na ait olan Marmaris Altınyunus Turistlik Tesisleri (MARES) tarafından yapılan tadilatlarda, maliyetler artınca otelin yenilenmesi için ayrılan bütçenin 80 milyon dolara çıktı.

Koç Ailesi İçin Anlamı Büyük

Türkiye’nin ilk beş yıldızlı oteli olan Antalya Talya Oteli’n Koç ailesi için anlamı büyük. Çünkü Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç, 25 Şubat 1996’da tatilini geçirmek için geldiği otelin 609 numaralı odasında 95 yaşında yaşamını yitirmişti. Koç’un vefat ettiği oda, otelin kapandığı tarihe kadar da kapalı olarak tutulmuştu.

 

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK


03.09.2024 14:24:28