'Tarihin tanıkları müzeler'

Müzeler Haftası nedeniyle açıklama yapan Kültür Memur-Sen Antalya İl Temsilcisi Esat Esmeray, yurtdışına kaçırılan eserlerin Türkiye'ye getirilmesine vesile olanlara da teşekkür etti.

"Müzeler tarihin laboratuvarı konumundadır" diyen Esat Esmeray, "Müzeler Haftası, kültür mirasımızın korunması ve müzeciliğin tanıtılması açısından önemli bir fırsat niteliği taşımaktadır. Binlerce yıllık medeniyetlerin birbirinden değerli eserlerini ve yaşam şekillerini bizlere canlı bir şeklide sunarak geçmişin ruhunu bugüne taşıyan müzeler, eğitim ve öğretim konusunda da önemli bir yere sahiptirler" ifadelerini kullandı. 

GEÇMİŞLE BUGÜNÜ BULUŞTURUYOR

Esmeray, "Bizleri tarihte yolculuğa çıkaran ve tarihin yaşayan tanıkları Müzeler; sanat, bilim, tarih ve kültürle ilgili eserlerin korunup sergilendiği, tanıtıldığı ve gelecek kuşaklara aktarıldığı yerlerdir. Geçmişle bugünü buluşturan ve kültürleri kaynaştıran müzeler, ülkelerin kültürel yaşamının da ayrılmaz bir parçasıdır. Müzeler, binlerce yıllık uygarlıkların birbirinden değerli eserlerini, yaşam stillerini, kullandığı malzemeleri, giyim ve kuşamlarının bizlere canlı bir biçimde sunulduğu mekanlar olarak öğretici ve eğitici özelliği ile de önemli görevler üstlenmişlerdir" açıklamasında bulundu.

YURT DIŞINA KAÇIRILAN ESERLERİN İADESİ

Yurtdışından ülkemize getirilen tarihi eserler bulunduğuna da dikkati çeken Kültür Memur-Sen Antalya İl Temsilcisi Esat Esmeray, "Bu konuda başta Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere emeği geçen her bir bireye teşekkür ediyorum. 1980 yılından itibaren bakıldığında yüzlerce eserimiz ülkemize kazandırılmıştır. 1980 yılında ABD’den iadesi sağlanan 6 adet Aphrodisias eserleri ile başlayan süreç devam etmektedir ve edeceğine inancımız tamdır" şeklinde konuştu.

Esat Esmeray, son olarak Türkiye'den 1960'lı yıllarda ABD'ye kaçırılan 41, İngiltere'ye kaçırılan 1 olmak üzere toplam 42 eser Türkiye'ye geri getirildiğini söyledi. Esmeray maddi değeri 61,9 milyon dolar olan eserler, Antalya Müzesi'nde ziyarete açıldığını hatırlattı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

 


17.05.2024 11:10:01