Tarım Çalışma Grubu’ndan Zeytinlik Raporu

Antalya Kent Konseyi Tarım Çalışma Grubu, maden ocakları için yönetmelik değişikliği yapılan zeytinliklerle ilgili rapor hazırladı.

Antalya Kent Konseyi Tarım Çalışma Grubu, maden ocakları için yönetmelik değişikliği yapılan zeytinliklerle ilgili rapor hazırladı. İlgili bakanlıklar ve kurumlara gönderilen raporda, “Bu yönetmelik değişikliği zeytin üretimine vurulan darbedir. En kısa zamanda bu yönetmelik değişikliğinden dönülmelidir” denildi.

 

Antalya Kent Konseyi Tarım Çalışma Grubu,zeytinliklerin maden ocaklarına açılmasına olanak veren yönetmelik değişikliğiyle ilgili bir rapor hazırladı. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda ilgili kurumların temsilcilerinin katılımıyla Tarım Çalışma Grubu Adnan Özçelik moderatörlüğünde yapılan Mart ayı toplantısının ardından hazırlanan raporda,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in1 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığı hatırlatıldı.

‘9.5 MİLYAR TL’LİK ÜRETİM DEĞERİ VAR’

Zeytinin tüm insanlık için birçok erdemi ve değeri temsil ettiği vurgulanan raporda, zeytinin Türkiye için stratejik ürünlerin başında geldiğine işaret edilerek, “Türkiye, bulunduğu coğrafi konumu ve sahip olduğu iklim özellikleriyle çok önemli bir zeytin üreticisi ülkedir. Akdeniz,Ege ve Marmara bölgelerinde 800 bin hektar alanda 170 milyona yakın ağaç ve420 bin tonluk üretim miktarı ile İspanya ve İtalya’nın ardından dünya 3’üncüsüdür.Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2021 verilerine göre zeytinin, 9 milyar 463 milyon 811 bin 673 TL’lik üretim değeri vardır. Dünyada zeytinyağı üretiminde 5, zeytin ve zeytinyağı tüketiminde sırasıyla 2 ve 4’üncü, zeytin ve zeytinyağı ihracatında ise sırasıyla 4 ve 6’ncı sıradadır. Türkiye, şu anda zeytin veya zeytinyağı ithal eden bir ülke değil” denildi.

‘PEK ÇOK AÇIDAN ANAYASA’YA AYKIRI’

“Ekonomik kriz, buğday, ay çiçek yağı ve birçok tarım ürünü ithalatının konuşulduğu bu günlerde devletin zeytinlikler yerine maden ocaklarını tercih etmesi anlaşılır, akıl ve mantıkla bağdaşır bir durum değildir” uyarısı yapılan raporda, şöyle denildi: “Gelecekte zeytinciliğimizin bu gibi yasalarla tahrip edilmesi durumunda zeytin ve zeytinyağı ithal eden bir ülke durumuna düşebiliriz.Bu yönetmelik değişikliği pek çok açıdan Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğu gibi kamu yararıyla da hiçbir biçimde bağdaşmamaktadır. Bu yönetmelik değişikliğinde de belirtilen kamu yararı kavramı zeytinlikler aleyhine işleyecek bir kılıf olacaktır. Bu yönetmelik,altında veya yakınında maden olan tapulu veya tapusuz bütün zeytinlikleri tehdit edecek ve yok etmeye yol açacak bir değişikliktir.”

‘ZEYTİN ÜRETİMİNE VURULAN DARBE’

Tarımı ilgilendiren konulardaki yönetmelik değişikliklerinin, tarımla ilgisi olmayan bakanlıklarca yapılmasının kabul edilemeyeceği de kaydedilerek, “Bu konuda söz söylemesi ve yasal düzenleme yapması gereken kurum Tarım ve Orman Bakanlığı olmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca çıkarılan bu yönetmelik değişikliğine dur demelidir.Bu yönetmelik değişikliği, bütün dinlerde kutsallaştırılan, barışın, sevginin, adaletin simgesi olan, insan sağlığı için sadece bir besin değil, ilaç olarak da kabul edilen zeytinin üretimine vurulan darbedir. Zeytinliklerimizin yok edilmesine yol açacak bu yönetmelik değişikliğinden en kısa zamanda dönülmelidir” ifadelerine yer verildi.

Tarım Çalışma Grubu’nun raporuilgili bakanlıklar ve kurumlara gönderildi.


30.03.2022 10:40:00