TEHLİKE DEVAM EDİYOR!

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremin acıları yürekleri yakmaya devam ederken gözler Antalya’daki eski binalara çevrildi. Falezler üzerindeki yapılar, 40-50 yıllık binalar ve güçlendirilen binalar korkunun katsayısını arttırıyor.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık 11 ili etkileyen deprem sonrasında binaların durumu tartışılmaya başlandı. Gözler Antalya’daki eski binalara çevrilirken mülk sahiplerinin tutumu tehlikeyi arttırıyor.

2004 Yılında Güllük Caddesi kavşağındaki Özel İdare Binasının ana kolonlarından ikisi büyük bir gürültü ile çökerken bina alınan karar ile boşaltılmıştı. Tam 10 yıl atıl durumda kalan ve tehlike saçan binanın önce dışında ağırlık yapan mermerler alınırken 2014 yılında yıkımına başlanmıştı. 1992 Yılında yapılan ve yıkıma kadar ruhsatsız kalan Özel İdare binası falezler üzerinde de baskıya neden oluyordu.

Özel İdare binasındaki kolon patlamasının ardından Güllük Caddesi’ndeki iki binanın kolonlarında çatlak oluşmuştu. Binalar boşaltılırken yapılan güçlendirme çalışması sonrasında yeniden oturulabilir izni verilmişti. 9 Saat arayla Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremin ardından akıllara bu iki bina geldi.

Diğer yandan 2004 yılında yapılan bir çalışma ile birlikte 109 kamu binasının çürük olduğu ve yıkılması gerektiği raporu verilmişti. Gelinen noktada söz konusu 109 kamu binasının kaç tanesinin yıkıldığı ise bilinmiyor.

Gençlik Mahallesi Işıklar Caddesi üzerinde 2009 yılı Kasım ayında 6 katlı apartmanın altındaki restoranda sabaha karşı tüp patlaması meydana gelirken binanın kolonları da zarar görmüştü. Söz konusu bina da tam 7 yıl sonra yıkılabilmişti.

Antalya’da 1999-2014 yılları arasında üç dönem belediye başkanlık görevini yürüten eksi başkan Işıklar Caddesi’nde yıkılan binaya dikkat çekerken yapılan işlemlerin bilinçsizce değil, akıllıca yapıldığını ve güçlendirme yerine yıkım kararı verildiğini kaydetti. O dönem bazı mülk sahipleri karşı çıksa da bugün gelinen noktada yıkım kararının ne denli doğru olduğuna işaret etti. Eski başkan, geçmişte o bina yıkılmasa 4-5 şiddetindeki bir deprem ile binanın yıkılarak kötü sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

İNŞAATLARDA DENİZ KUMU MU KULLANILDI?

Güllük Caddesi’nde kolonları patlayan ve güçlendirilen binalar ile ilgili olarak ise başkan, bölgedeki binaların eski yapılar olduğuna işaret ederken “Antalya’nın geçmişini bilenler bilir. Eskiden binalar yapılırken gırgırlarla denizden su çekilerek deniz kumu da karıştırılarak inşaat yapılırdı. Sonrasında mikserler ile malzemeler karıştırılarak inşaat yapılmaya başlandı” dedi.

2. DERECEYE GEÇİŞ 96’DA BAŞLADI

Antalya’nın 4. derece deprem statüsünden 2. derece deprem statüsüne geçişi ile ilgili de bilgi veren eski başkan “İfade edildiği gibi 1999 büyük Marmara depremi sonrasında alınan bir karar değildir. 1996 Yılında Antalya’nın 4. dereceden 2. derece deprem bölgesine geçişi ile ilgili karar alındı. 1998 Yılında ilgili Valilikler, belediyeler ve kamu kurum kuruluşlarına yazılar yazıldı. Konu belediye meclislerine geldi ve 1 Mayıs 1999 tarihinde uygulanmak üzere denilerek geçti. Bir anda olan şeyler değil bunlar. Bir sürecin işlemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş depreminin ardından ise Antalya’da gözler falezler üzerindeki yapılara ve eski yapılara çevrildi.

 

Yalçın KÜÇÜK

 

 

 


21.02.2023 12:10:06