Teknoloji bağımlılığı uyarısı

Yeşilay Antalya Şube Başkanı Osman Zeki Özcan, teknoloji bağımlılığına dikkat çekerken çocuk ve gençlerin risk altında olduğunu söyledi.

SAĞLIKSIZ VE TEHLİKELİ 

UNICEF’in 2017 yılında yayımladığı Dünya Çocuklarının Durumu: Dijital Dünyada Çocuk adlı raporuna dikkat çeken Özcan, "İçerik riskleri, çocukların istenmeyen ve uygunsuz içeriklere maruz kaldığı durumları kapsamaktadır. Çocukların internette pornografik ve şiddet unsuru içeren videolarla ya da resimlerle, sağlıksız veya tehlikeli davranışları savunan web siteleri ile karşılaşması tehlike oluşturmaktadır" dedi.

CİDDİ TEHLİKELERİ BARINDIRIYOR

İletişim riskleri çocukların yetişkinlerle fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismarına yol açacak risk faktörlerini içerdiğini söyleyen Osman Zeki Özcan, "Davranış riskleri ise çocukların riskli içeriğe veya iletişime katkıda bulunacak şekilde davrandığı durumları kapsamaktadır. Çocukların diğer çocuklar hakkında nefret uyandıran materyaller üretmesi, yayımlaması veya dağıtması bu kapsama girmektedir. Tüm bu risk unsurları göz önünde bulundurulduğunda çocukların çevrim içi ortamlarda güvende olmasını sağlayacak bilgi ve becerilerle donatılması önemlidir. Bu bilgi ve beceriler arasında içerik oluşturma ve paylaşım yapmadaki risklerin kavranması, çevrim içi gizliliğin ve kişisel verilerin nasıl korunacağının öğrenilmesi, çevrim içi hoşgörü ve empati becerilerinin geliştirmesi ve benzeri yer almaktadır" şeklinde konuştu.

BİLİNÇLİ KULLANIM ÇOK ÖNEMLİ

Yeşilay olarak yaş guruplarına göre çocukların ekran başında ne kadar süre geçirmeleri ile ilgili önerileri olduğunu dile getiren Başkan Özcan, "İçinde yaşanılan dijital çağda teknolojinin bilinçli kullanılması büyük önem kazanmıştır. Bu nedenle bu çağın içine doğan çocuk ve gençlerin teknolojiyle bilinçli bir şekilde temas kurmasına özen göstermek gerekmektedir. Yeşilay olarak bizler; 0-3 yaş arasının ekrandan mümkün olduğunca uzak tutulmasını, 3-6 yaş günlük en fazla 20-30 dakika, 6-9 yaş arasında 40-50 dakika, 9-12 yaşa arsında 60-70 dakika ve 12 yaş üzeri olan çocuk ve gençlerin en fazla ekran başında 120 dakika geçirmesi gerektiğini öneriyoruz" açıklamasında bulundu.

OYUNLAR NE GİBİ PROBLEMLERE YOL AÇAR?

Yeşilay Antalya Şube Başkanı Osman Zeki Özcan oyun oynamanın yol açtığı sorunlara da değinirken şunları söyledi: "Dünya Sağlık Örgütüne göre oyun oynama davranışı ile ilgili sağlık sorunları sadece oyun oynama bozukluğunun kendisi ile sınırlı değildir. Oyun oynama bozukluğuna eşlik eden yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme, görme ve işitme problemleri; kas/iskelet problemleri, depresyon, sinirlilik, öfke ve can sıkıntısı gibi birçok probleme yol açmaktadır. OECD’nin yayımladığı Dijital Çağda Çocuk ve Yetişkinlerin Ruh Sağlığı: Geleceği Şekillendirme başlıklı raporuna göre dijital teknolojilerin ve sosyal medyanın aşırı kullanımı özellikle çocuk ve gençler açısından siber zorbalığa uğrama veya beden imajının bozulması gibi sonuçlar da doğurmaktadır."

KUMAR TEHDİDİ GÜNDEMDE

Başkan Özcan son olarak şöyle konuştu: "Özellikle yetişkinlerde oynanan oyunların içine para katıldığında kumar bağımlılığı riskinin arttığı ve kumar bağımlılığına geçiş yapabildikleri belirtilmiştir. İnternet kumar bağımlılığı; kumar oynama bozukluğu altında yer alır; ancak internet kumar bağımlılığı olan ergen ve gençlerin aynı zamanda internet bağımlılığı oranları da yüzde 30.3 olarak bulunmuştur."

Haber: Yalçın KÜÇÜK


26.06.2024 11:59:44