23 Mart Perşembe günü başlayacak olan Ramazan ayı öncesinde alışverişe çıkan vatandaşlar, iftar ve sahur için mutfak alışverişine başladı. Ramazan ayına günler kala Antalyalı vatandaşlar, kentteki çarşı ve pazarlara giderek Ramazan alışverişini yapıyor. Uzun süredir yaşanan artışlar üzerine vatandaş elini neye atsa cep yakıyor.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla vatandaşlar alışveriş derdine düştü. Ancak geçen seneye göre artan başta gıda olmak üzere market fiyatları vatandaşın cebine de yediklerine de yansıyor. “Peki rahat bir ramazan alışverişi yapabilecek miyiz?” sorusuyla karşılaşıyoruz.
Her yıl alışık olduğumuz hareketlilik yerini durgunluğa bıraktı. Esnaf ramazan ayı alışverişi Oruç açmak için tercih edilen hurmayı her bütçeye göre bulunabiliyor. Hurma, 60 liradan başlıyor 200 liraya kadar çıkıyor. Henüz bir ramazan hareketi yok. Tunus Hurması 70 TL, İran 80 TL, Medine 200 TL, Kudüs 180 ile 200 lira arasında değişiyor.
Et ve süt ürünlerinde yaşanan artışlarda tezgahları ve vatandaşların alış verişini etkiledi. En ucuz peynir fiyatı 100 liradan başlarken, zeytin ise kilosu 80 liradan başlıyor. Vatandaş sahur için sadece peynir zeytin alsa 250 liranın altında bir alışveriş yapamayacak. Bu sahur alışverişi fiyatı içinde sebze meyve ve çay gibi zaruri ihtiyaçlar yok. Esnaf, tezgâhlarında Ramazan ayına özel yiyecekler çıkardı. Vatandaşlar ise özellikle temel ihtiyaçları olan peynir, zeytin, pekmez, tereyağı, helva, tahin, hurma gibi ürünlere rağbet gösteriyor. Vatandaş et alsa etin kilosu 250 TL'yi buluyor. Domates ve salatanın kilosu 20 TL, biberlerin kilosu 25 TL, meyve ise 15 ile 40 TL arasında fiyatları değişiyor. Vatandaş “Neye el atsak el yakıyor” diyor. 1 kilogram çay 77 TL, 30’luk bir koli Yumurta 65 TL, 5 litre Sıvı Ayçiçek yağı 135 TL’den satılıyor.
“Eski Ramazan alışverişi kalmadı”
Yalnızca ramazan alışverişi değil normal alışverişlerde de zorlandığını söyleyen vatandaşlar, kara kara yapacağı alışverişi düşünüyor. Esma Geçgel, geçen sene yapılan zamlarla bu seneki zamları karşılaştıramadığını söyleyerek, “Belirli bir kesim için alışveriş yapmak çok zor. Bir şeyi alabiliyorsak başka bir şeyi alamıyoruz. Geçim savaşı var. Artık eski ramazan alışverişi kalmadı” diye konuştu.
Ali Suntur, Ramazan ayına saylı günler kaldığını belirterek, "Millet çarşıya gelip alışverişlerini yapmaya başladı. Oruçluyken tok tutmak için tahin, pekmez, helva, peynir ve çeşidine göre bal alıyorlar. Bununla beraber yumurta, zeytin gibi ürünleri alıyorlar. Bu şekilde herkes Ramazan ayı hazırlığını yapıyor. Her ne kadar pahalılık olsa da insanlar bütçesine göre alışveriş yapmaya gayret gösteriyor” dedi.
Ramazan alışverişe yapan Esin Kurt, “Ramazan orucu için bir kutu pekmez, bir kilogramda tahin aldım. Ramazan ayı için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tahin ile pekmezi karıştırıp yediğimiz zaman bizi hem tok tutuyor. Biraz da kahvaltılık alışverişi yapıyoruz” diye ifade etti.
Yıldız Gözgören, "Fiyatlar pahalı"
Ürünlerin pahalılığından dertlenen Yıldız Gözgören, "Ramazan ayı alışverişimizi yapıyoruz. Bununla beraber kahvaltılık malzemelerimizi aldık. Geçen seneye nazaran fiyatlar daha pahalı ama yine de az miktarlarda da olsa almak zorundayız” dedi.
Vatandaş Etkin Aydın ise "Ramazan ayına birkaç gün kaldı. İnsanların imkânı dahilinde Ramazan ayı için alışverişi yapıyor. Yetişe bildiğimiz oranda temel ihtiyaçları alıyoruz. Ama fiyatlar el yakıyor” diye kaydetti.
Menekşe KARAKUŞ
20.03.2023 15:14:10