Ulaşımda Zam Kapıda

Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, toplu ulaşım esnafının ayakta kalabilmesi için tek çarenin fiyatlara zam yapmak olduğun dile getirdi.

Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, toplu ulaşım esnafının ayakta kalabilmesi için tek çarenin fiyatlara zam yapmak olduğun dile getirdi.

 

Korona virüs salgını nedeniyle birçok sektör ekonomik çıkmaz içine girdi. Bu sektörlerden birisi de ulaşım esnafı oldu. Pandemi öncesi günde yaklaşık 400 bin yolcu taşıdıklarını hatırlatan Otobüsçüler Odası Başkanı Arslan, normal dönemde dahi artan girdiler karşısında zarar ettiklerini, pandemiyle birlikte yolcu sayılarındaki büyük düşüşle birlikte esnafın ekonomik olarak dayanma gücünün kalmadığını ifade etti. İstanbul’da otobüs fiyatlarının 3 buçuk lira olduğunu hatırlatan Başkan Arslan, Antalya’daki fiyatlarda da güncelleme yapılması gerektiğini savundu.

 

Destek uzatıldı
Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısında ulaşım esnafını sevindiren gelişmeler yaşandı. Ulaşım esnafına Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan maddi desteğin düşürülmesi önerisi oy çoğunluğuyla kabul edilmedi. Nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan ve KM başına 1 lira yakıt desteği uygulamasının temmuz ve ağustos aylarında da sürdürülmesi kararı alındı. Ancak yaşanan tüm bu olumlu gelişmeler, pandeminin ulaşım esnafı üzerinde oluşturduğu ekonomik sıkıntının bertaraf edilmesine fayda sağlamadı. Büyükşehir tarafından sağlanan yakıt desteğinin 2 ay daha uzatıldığını belirten Başkan Arslan, “Temmuz-ağustos döneminde de ulaşım esnaflarımız belediyenin verdiği 1 liralık destekten mahrum kalmayacak. Salgın nedeniyle yolcu sayımız yüzde 90 oranında düştü. Yetkililerimiz sağ olsunlar bizlere destek veriyorlar. Ama verilen destekler dahi ulaşım esnafını ekonomik açıdan ayakta tutmaya yetmiyor” dedi.

 

Kontak kapatmak zorunda kalabilirler
Pandemi nedeniyle birçok sektörün ve ürünün fiyat güncellemesi yapmak zorunda kaldığını vurgulayan Arslan, “Günlük taşıdığımız yolcu sayısı düşerken giderlerimiz artıyor. Birçok arkadaşımız piyasadan çekilmemek için ciddi mücadele veriyor. Çalışıyoruz, ancak bir taraftan da zarar ediyoruz. Bu şartlar altında ulaşım esnafının ayakta durması çok zor. Öyle ki diğer şehirlerde 700 bin liradan başlayan hat fiyatları kentimizde 300 bin liralara kadar düştü. Şu an 500 otobüsümüz var ve bunların hepsi satılık durumda. Esnaflarımız iş yapamadığı ve zarar ettiği için otobüslerini hatlarıyla birlikte satışa çıkarmış durumda. Sağlanan desteklerle tekerlekler dönüyor. Eylül ayında Büyükşehir Belediyesi’nin ve verdiği destek sona erecek. O zaman yeni desteklemeler söz konusu olmazsa tüm esnafımız kontak kapatmayı düşünüyor. Çünkü zararına çalışmak istemiyorlar” şeklinde konuştu.

 

Alınan kararlar esnafın geleceğini etkileyecek
Pandemi sürecinin kamu ve özel sektör açısından son derece zorlu geçtiğine değinen Arslan, “Ulaşım A.Ş. 170 araçla 16 milyon zarar ettiğini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclisi devam toplantısında pandemi nedeniyle yolcu sayılarındaki düşüşe paralel olarak hafif raylı sistem, nostalji tramvayı ve Antobüs’lerde gelir kaybı yaşayan Antalya Ulaşım A.Ş.’ye şirket faaliyetlerinin sürdürülebilir kılınması adına 11 milyon 571 bin 841 TL gelir desteği ödemesi yapılması oy birliğiyle kabul edildi. Bizlerin 500 araçla ettiği zararı bir düşünün. İstanbul’da otobüs fiyatları 3 buçuk lira, Antalya’da 3 lira 20 kuruş. 500 araca verilecek desteğin 50 milyon lira civarında olması lazım. Ancak bizler nisan-temmuz döneminde 5 milyon liraya yaklaşan destek alacağız. Toplu taşıma esnafının ayakta kalması adına verilecek destekler çok önemli. Yetkililerimiz vereceği kararlar ulaşım esnafının geleceğini belirleyecek. Piyasanın bu şekilde devam etmesi halinde desteklemelerin arttırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Veli AKOĞLU

 

 


11.08.2020 12:48:00