Türkiye Ziraatçiler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Abdurrahman Özcan,Türkiye, Güneydoğu’da sel felaketi yaşarken, kuraklık kabusunun da devam ettiğini söyledi. Özcan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Şubatayı haritalarına göre kuraklık verilerini değerlendirdi.
Özcan, tarımsal kuraklığın önüne geçebilmek için “İyi bir su politikası uygulanması gerek. Sulama veriminin daha yüksek olduğu basınçlı sulama sistemlerine geçiş yapılmalı. Havzanın üst taraflarına olabildiğince ağaçlandırma yapmamız lazım” dedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hazırladığı kuraklık haritalarını değerlendiren Başkan Özcan, “Tarımsal kuraklığından giderek artmaya başladı. Akdeniz Bölgesi açısından 2012 yılından bu yana son 11 yıllık veride 2012, 2018 ve 2019 yıllarında, ortalamanın üstünde yağış almış. Diğer kalan yıllarda ortalamanın altında yağış olduğu görülüyor. Artık iklim değişiyor. Küresel ısınmanın sonucunda sıcaklıklar iki katı artış gösterirken, yağışlar yarı yarıya azalmış” diye yorumladı.
Başkan Özcan, “3 aylık kuraklık haritalarını incelediğimiz vakit; Antalya’da yağışlar bir miktar normal seyrediyor. Ancak bu kuraklığın buraya etki etmeyeceği anlamına gelmiyor. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’ya doğru ilerledikçe şiddetli kuraklık artıyor. Artık umutlarımız bahar yağışlarında. Kuraklık önlem alınmaz ise ilerleyen süreci olumsuz etkileyecektir” diye konuştu.
Özcan konuşmasında, “Son iki aylık dönemi incelediğimiz de ise Ocak Antalya’da kuraklık normal seviyelerde iken şubat ayında hafif kuraklık artış göstermiştir. Güneydoğu Anadolu’da sel felaketi oldu ancak bunun tarımsal kuraklığa etkisi olmadığı gibi tarımsal kuraklığa neden olacaktır. Yağışlar kar şeklinde düşmediği ve uzun süreli yağışlar olmadığı sürece son yağan şiddetli yağmurların kuraklığı önlemede hiçbir yok” dedi.
Yağışın faydalı olabilmesi için onu bir şekilde depolanabilmesi gerektiğine değinen Abdurrahman Özcan “Akdeniz havzasında yağış olduğu gibi denize gidiyor. Kar şeklinde yağış alırsa toprak nemini besleyecektir. Ama yağış eğer yağmur şeklinde hele de ani şeklinde düşerse yağışı depolayamıyorsunuz. Yağışların depolanabilmesi için önüne baraj yapmak gerek. Kış yağışlarını depolayacaksınız ki; haziran, temmuz, ağustosta tarımda kullanılabilsin” diye anlattı.
Mühübe TAŞKIN
20.03.2023 13:19:37