Üzümdere coşkulu akmayabilir

Oymapınar ve Manavgat barajlarını besleyen Üzümdere Irmağı’nda göletler dışında su kalmamasıyla ilgili olarak Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Bu dönem yağışlara bağlı olarak kaynaklarımız en zayıf olduğu dönem. Ocakta

Oymapınar ve Manavgat barajlarını besleyen Üzümdere Irmağı’nda göletler dışında su kalmaması dikkat çekti. Üzümdere Irmağının, yer yer bulunan küçük göletler dışında artık su akmayınca, ırmakta bulunan canlılar telef oldu. Bölgede yaşayanlar daha önceki yıllarda kasım ayına kadar su akan ırmakta, son birkaç yıldır bu mevsimlerde kurumaya başladığını kaydetti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya’nın doğu ve batısı kireç taşları olan Toroslarla çevrili. Bunlar kireç taşından oluşan dağlar ve bu dağlar bölgedeki belgedeki ve ülkemizdeki birçok göle baraja göre bünyelerinde çok daha fazla su tutarlar. Antalya bu konuda da şanslı. Bu kaynaklar yağan yağmur ve kar sularıyla bünyesine suyu alırlar, zaman içinde bu kaynaklardan bu suları bırakırlar. Düden de, Uçarsu Şelaleleri bu kaynaklardan bir tanesidir” diye konuştu.  

Yeniden akacak ama eskisi gibi değil

Çeltik, bu kaynakların özelliğinin suyun sisteme çok hızlı gitmesi ve sistemden çok hızlı bir şekilde uzaklaşması olarak niteledi. Çeltik, “Suyun debisinin nasıl arttığını ve kesildiğini bilemezsiniz. Üzüm dere üzerinde ise giden gelmez dağlarına yağan kar ve yağmur suları zaman içerisinde geçerek Üzüm dereyi oluşturuyor. Bu kaynak yaklaşık 4 ile 6 metre küp arasında 10 metre küpü bulduğu oluyor. Bu da şu demek; Antalya’nın içme suyu ihtiyacının 1 buçuk katı kadar su sistemden dışarıya veriliyor. Bu dönem yağışların bağla olarak kaynaklarımız en zayıf olduğu dönem ocakta şubatta yağan karlar eridi eridi yazın kar ve yağış olmadığı için kurudu. Kış aylarından yine kar ve yağmur sularıyla beslenince bu kaynak belli bir debiye gelecektir” diye kaydetti.

“Coşkulu akmayacak”

Üzümdere’nin hiçbir zaman eskisi kadar eskisi ‘coşkulu’ akmayacağını ifade eden Bayram Ali Çeltik, “Akdeniz artık sıcaklığa bağlı olarak yağışlar azalacak yağan kar yerine yağmur suları daha çok olacak ve bu kaynakları yağmur suları çok fazla beslemeyecek. Bu kaynağın önümüzdeki yıllarda debisi azalacak. Bu görünen kaynak birde görünmeyen kayaların dağların yamaçların içerisinde onlarca akan yüzlerce kaynak var onlarda benzer durumda. Hem içme suyunu hem tarımsal sulamaları bu karst kaynaklarından elde ediyor. Bunlara zaman içinde azalma olduğunu görüyoruz. Bazı yerler hatta geri dönüşü olmayan noktada” diye anlattı.

MÜHÜBE TAŞKIN


21.10.2022 12:52:40