YANGINA GÖRSEL ENGELİ

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Beşiktaş'ta 16 katlı bir binanın altındaki eğlence merkezinde çıkan yangında 27 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan olay sonrasında yangın tüplerinin önemi bir kez daha gündeme geldi.

Yangın söndürme cihazları ve yangın uyarı sistemleri noktasında toplumun çok da bilinçli olmadığını ve yangın tüplerini kapı tutacağı olarak dahi kullandığını dile getiren kısa adı ATKED olan Antalya Tüm Kurslar ve Eğitimciler Dernek Başkanı Mazhar Doğmuş, "Yangın söndürme başlığı ve dedektörler mobilyalarla kapatılıyor" dedi.

Türkiye'deki binaların hepsinin güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını, çıkan yangınlara, can kayıplarına ve hasarlara bakıldığında bir takım uygunsuzluk veya aksaklıkların yaşandığının görülebileceğini aktaran Mazhar Doğmuş, bir binanın can güvenliğini sağlamanın en temel yolunun kaçış yollarının ve yangın bölgelerinin planlanmasından geçtiğini, bu anlamda yangın merdivenlerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Bir katta çıkan yangının diğer katlara sirayet etmemesi için özellikle düşey boşlukların olması gerektiğini dile getiren Doğmuş, "Buraları yangın bölgesi olarak kattaki diğer bölümlerden ayrılmalı ve uygun inşaat malzemeleri kullanılarak inşa edilmelidir. Yangın koruma, algılama, uyarı ve otomatik söndürme sistemlerinin, akredite olmuş kuruluşlar tarafından test edilip onaylanması gerekiyor" dedi.

DEDEKTÖRLERİ BANTLA KAPATIYORLAR

Yüksek binalarında otomatik yağmurlama ve algılama uyarı sistemi gibi bir takım unsurların kurulmasının zorunlu olduğunun altını çizen Mazhar Doğmuş, "Vatandaş bunların ne işe yaradığını bilmediği için çoğu zaman düzgün çalışmasını gerektirecek önlemleri almıyor. Örneğin, duvar tipi bir sulu yangın söndürme başlığının önüne getirip, gardırobunu koyuyor ve başlığın çalışmasını engelliyor. Yangın algılama dedektörlerini bantlarla kapatıyor. Bu nedenle ülkemizde yeterince bilinçli olduğumuzu düşünmüyorum" açıklamasında bulundu. 

DÜZENLİ OLARAK EĞİTİM VERİLMELİ

Yangın söndürme cihazlarının tüm binalarda olması gerektiğinin altını çizen ATKED Başkanı Mazhar Doğmuş, yangın sönüdre cihazını kullanacak personele de düzenli eğitimler verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yangın söndürme tüplerinin belirli periyotlarla denetlenmesi ve doldurulması gerektiğini kaydeden Doğmuş, "Tetik mekanizmasını kilitleyen prim çıkarılmakta veya karbondioksit tüpünün valfi sola doğru çevrilmektedir. Tetiğe sonuna kadar basılmaktadır. Çıkan toz veya gaz yangının bulunduğu yere doğru püskürtülmektedir. Yangın ön taraftan arka tarafa doğru söndürülmektedir" dedi.

BİRÇOK İŞLETME ÖNLEM ALMIYOR

Yangın söndürme ekipmanlarının hayatımız için her zaman tehdit unsuru olan yangınlarda önemli işlev gösteren üniteler olduğunu söyleyen Mazhar Doğmuş, "Birçok işletme sahibi işyerinin yangına karşı zayıf olması konusunda gerekli önlemleri almasa da, gerçek şu ki tehlike sınıfı ne olursa olsun, konutlar da dahil olmak üzere tüm binalar ve yerleşkelerde yangın önemli bir tehdit olarak hayatımızda yer alacaktır. Yangını risk etmeni olmaktan çıkaracak tek yol ise yangın güvenlik önlemlerini almaktır" dedi.

ALDIKLARI KADAR BIRAKIRLAR

Doğmuş, "Yangın tüplerinin her yıl kontrolü ve iki yılda bir de değişmesi gerektiği şartı vardır. Kontrollerde yangın tüplerinde gaz eksiklik varsa içi doldurulur, boyanır, herhangi bir eksiği varsa tamamlanır. Yangın tüpü kontrolü yapan firmaları aldıkları yangın tüplerinin yerine aldıkları kadar tüp bırakırlar" ifadelerini kullandı.

YANGIN TÜPLERİNİN ÇEŞİTLERİ VARDIR

Mutfaklardaki yangın tüpleri farklıdır ve farklı müdahale edildiğini aktaran ATKED Başkanı Mazhar Doğmuş, "Kuru Kimyevi Toz kullanılır normal şartlarda. Kuru Kimyevi Tozla mutfaktaki yangına müdahale ettiğinizde yangın ikiye katlanır. Yangını daha da alevlendirir. Köpüklü olan yangın tüpleri mutfakta kullanman gerekir. Yerin büyüklüğüne göre alanda bulundurulması gereken yangın tüpü sayısı değişmektedir" şeklinde konuştu.

HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR

Yangın tüpü önemi, tehlikeyle dolu anlarda hayat kurtaran, etkileyici ve hayati bir öneme sahip güvenlik araçları olduğunu aktaran Başkan Doğmuş, "Bu cihazlar, yangınları kontrol altına almak ve zararları en aza indirmek için tasarlanmıştır. Her yangın tüpü, farklı yangın sınıfları ve durumları için özel olarak tasarlanmıştır. Örneğin, 25 kg yangın tüpleri büyük hacimli alanlarda etkili bir şekilde kullanılabilir ve çeşitli yangın sınıflarına karşı koruma sağlar . Ayrıca, yangın tüplerinin düzenli bakımı ve dolumu, tüplerin etkili ve güvenilir çalışmasını sağlamak için önemlidir " açıklamasında bulundu.

BİLİNÇLİ OLMAK LAZIM

ATKED Başkanı Mazhar Doğmuş, "Yangın tüpleri arasında, ABC tipi, CO2 tipi, kuru kimyevi toz tipi ve su dolu yangın tüpleri gibi farklı tipler bulunmaktadır. Her tüpün kullanım alanı ve avantajları farklıdır. ABC tipi tüpler genel kullanım için uygundur, CO2 tipi tüpler elektrikli ekipman ve sıvı yangınlar için idealdir, kuru kimyevi toz tipi tüpler çeşitli yangın türlerine karşı etkilidir ve su dolu tüpler özellikle A sınıfı yangınlar için tercih edilir . Yangın tüpleri sadece yangınlarla mücadele etmek için değil, aynı zamanda güvenlik bilincini artırmak için de önemlidir. Özellikle iş yerleri, fabrikalar, depolar, oteller ve alışveriş merkezleri gibi toplu alanlarda bulundurulması yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle, yangın tüplerinin seçimi, yerleştirilmesi ve bakımı konusunda dikkatli ve bilinçli olmak önemlidir" diye konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


17.04.2024 12:46:44