“YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR”

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, İstanbul’un Beşiktaş İlçesinde bulunan bir eğlence mekânında çıkan yangında 29 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

YANGIN KADER DEĞİLDİR

 

Yangınları, tedbirsizliğin sonucu olarak niteleyen Başkan Şaban Tat, "Yangının nedeninden daha önemli olanı gerekli önlemlerin alınmamış olmasıdır. Öncelikle, yangının çıkış kaynağını ortadan kaldırmak önemlidir. Ancak yangın çıktığında hızlı ve gerekli müdahaleyi sağlayacak sistemlerin kurulması ve can kaybını önlemek için gerekli önlemlerin alınması da gereklidir. Yangın, kader değil, elektronik algılama ve söndürme sistemleriyle önlenebilen bir felakettir. Binalarda çıkacak yangınlara olabildiğince erken müdahale edilebilmesi için, teknolojik olarak en önemli güvenlik önlemleri arasında yangın algılama ve uyarı sistemleri gelmektedir. Çıkış sebebi ne olursa olsun, günümüz teknolojisi yangın felaketlerinin önlenmesine ve büyümesine engel olacak olanaklara sahiptir. Ancak ülkemizdeki uygulamalar, denetim eksikliği ve yetersiz mevzuat düzenlemeleri yangınların katliamlara dönüşmesine yol açmaktadır" ifadelerini kullandı.

 

MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ “YANGINA KARŞI GÜVENLİ YAPI”

 

Bir binanın yangına karşı güvenli olabilmesi için elektronik algılama ve söndürme sistemleriyle donatılmasının yetmeyeceğini, düzenli olarak bakımının yapılmasına ve her an çalışır tutulmasına da dikkat çeken Tat, "Sistemlerin işlevlerini tam olarak yerine getirip getirmediğine ilişkin kontroller ise yıllık düzenli aralıklarla bu alanda uzmanlaşmış mühendisler ve yetkili firmalar tarafından yerine getirilmelidir. Bu sistemlerin bakımı ve yıllık kontrolleri için acilen mevzuat değişikliği yapılmalıdır. Hatta vatandaş, içerisinde bulunduğu veya bulunacağı yapının yangına karşı güvenli olup olmadığını, kapısından girerken belirtilen bir etiket ile bilgi sahibi olmalıdır. Söz konusu değişiklik yapılmadan bu katliamların önlenmesine imkan yoktur" dedi.

 

TAT, UYARISINI YİNELEDİ 

 

Yetkilileri bir kez daha uyardıklarını dile getiren Tat, "Yönetmeliğin can güvenliği açısından risk oluşturan eksiklikler derhal giderilmelidir. Can güvenliği tedbirlerinin alınması başta kamuya açık binalar olmak üzere tüm yapı ve tesisler için zorunluluk haline getirilmeli, ölümlere son verilmeli, facialar kader ya da fıtrat olmaktan çıkartılmalıdır. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği`nin kapsamının genişletilmesi ve periyodik kontrollerin yapılabilmesi gerekli tesisat kontrolleri için gerekli mevzuat değişikliklerinin acilen yapılması gerektiğini vurgulayarak, Sorumlu tüm kurumlar koordineli bir biçimde birlikte hareket etmeli, yeni faciaların, can kayıplarının yaşanmaması için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir" dedi.


03.04.2024 11:28:48