Yönetmeliğin Geri Çekilmesini İstiyorlar

“Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile muayenehanesi bulunan hekimlerin hastalarının teşhis ve tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili özel hastanelerde yapabilecekleri şartı getirilmesine tepki gösteren he

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı hekimler 6 Ekim yönetmeliğinin iptali için Antalya Tabip Odası’nda basın açıklaması düzenledi. Yönetmelik değişikliğine tepki gösteren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları yaptıkları basın açıklamasında, Antalya Serbest Hekimleri Yönetmeliği’nin geri çekilmesini istedi. Hekimler adına basın açıklamasını okuyan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Güray Ünlü, “Bu yönetmelik hem halkımız hem de hekimlerimiz ve ülkemiz adına olumsuzluklara yol açacaktır. Yönetmelik, anayasa, kanunlara ve hukukun temel ilkelerine aykırıdır. Bu düzenleme ile hekimlerin bağımsız ve özgürce serbest çalışma hakları ellerinden alınmıştır” dedi.

“‘TELAFI EDICI ROL’ OYNUYORLAR”

“Hekimlerin kanunlarla yetkilendirilmiş çalışma hakları vardır” diyen Güray Ünlü, “Serbest çalışan hekimler kamu yararına çalışmakta ve ülkemizin sağlık sektöründeki hasta teşhis ve tedavisindeki aksaklıkları ‘telafi edici rol’ oynuyorlar. Yarattıkları istihdam ve ödedikleri vergilerle, kamuya faydalı şekilde ‘vatandaşlık görevlerini’ yerine getiriyorlar. Serbest hekimlerin tüm faaliyetleri gerek İl Sağlık Müdürlükleri gerekse Defterdarlıklar tarafından yakından izleniyor ve denetleniyor. Hastane şartlarındaki hasta tedavi ve ameliyatlarımız kesinlikle kayıtlıdır, bu hasta takibimiz ve olası adli problemlerimiz için zaten zorunludur” ifadesini kullandı.

“HEKIM IHTIYACI KATLANIYOR”

Ünlü konuşmasının devamında, “Hastaların istedikleri hekimi ve sağlık kuruluşunu seçme ve burada tedavi olabilme hakları yasalarımızca belirlenmiş bir haktır. Kamu ya da özel hastaneye geçmek istemeyen daha doğrusu kadro bulamayan hekim ‘atıl’  durumda kalacaktır. Ama ülkemizin hekim ihtiyacı gün be gün katlanıyor. Ülkemiz sağlık turizminde lider ülkeler arasında ve bu güç, büyük çoğunlukla serbest hekimler tarafından yaratılmış bir güçtür. Hasta kabul edemeyen serbest hekimler nedeniyle, sağlık turizmi zarar görecektir, kamusal zarar oluşacaktır” dedi.

“DOKTOR GÖÇÜ ARTACAK”

Sağlık alanında yaşanan doktor göçünün daha da artacağını söyleyen Ünlü, “Bundan hekim yetiştirmenin zahmetine katlanmayan yabancı ülkeler faydalanacaktır. Küçük ve orta ölçekli hastaneler serbest hekimlerin tanı ve tedavi için yönlendirdiği hastalardan büyük gelir sağlıyor. Küçük ve orta ölçekli hastaneler maddi kayba uğrayacak ve zaman zarfında ekonomileri giderek kötüleşecektir. Ayrıca fiyat belirleme tekeli sadece özel hastanelerin eline geçecek, rekabet ortadan kalkacak ve bu tedavi ücretlerini kontrolsüz hale getirebilecektir. Bizler çalışmayı ve üretmeyi seven insanlarız. Ülkemiz yararına olacak her türlü iş birliğine hazırız. Kamu yararı içermediğine inandığımız 6 Ekim 2022 tarihindeki yönetmeliğin derhal geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

“BAKANLIK BİR YOL GÖSTERMİŞ DEĞİL”

TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin ise yaptığı konuşmada, “Bugün burada 6 Ekim’den beri Türkiye’de bir anda karşımıza çıkan özel sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde muayenehane hekimlerinin çalışmasına dair düzenlenen yönetmeliğin iptal edilmesini talep etmek için buradayız. 6 Ekim’de öğrendik ki mesleğini özel hekimlik alanında yani serbest olarak yapan hekimler sözleşmeye bağlandı. Dolayısıyla yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminin Türkiye’deki norm kadrolar içerisinde hastanelerle sözleşme imzalayıp ameliyatlarını yapacağını öğrendik. Türkiye’de ki var olan özel hastaneler ve tıp merkezlerinin neler yapacağı kısıtlanmış durumda. Dolayısıyla muayenehane hekimlerinin 6 Ocak’tan sonra ameliyatlarını nerede yapacakları, doktorların hastalarını nasıl tedavi edeceklerini bilmiyoruz. Bakanlık herhangi bir yol göstermiş değil” dedi.

 

“BİR MESLEK YOK EDİLİYOR”

Kepez göz polikliniğinden 31 bin kişi yararlandı

“Biz bunu aslında bir mesleğin yok edilişi gibi kavradık” diyen Şahin, “Bütün meslek gruplarında serbest çalışma hakkı varken, hekimlerin serbest çalışma hakları ellerinden alındı. Oysa hepimiz biliyoruz, hepimizin sigortasıydı. Devletten bir atama ya da bir özel hastanede olmak yerine, ‘Mesleğimi serbestçe yapabilirim’ düşüncesi hepimizin güçlü bir dayanağıydı. Ama aslında Anayasa’dan gelen serbest çalışma, özel hekimlik yapma hakkımızın gasp edilmesi söz konusu. Bunun nedeni bizi ya özel hastanelerde ya da kamu da çalışmaya zorlamak. Mesleğimizi nasıl yapacağımızı söyleme iradesi bu. Bunu mesleğimize ciddi bir saldırı olarak kabul ediyoruz. Üstelikte bu saldırı sadece mesleğini serbest hekimlik olarak yapanlara değil, bu nedenlerden dolayı herkesin sorunudur. Bizim hastane seçme hakkımızı, hastaların hekim seçme haklarının da elinden alındığını bilmemiz lazım. Hiçbir kamu yararı yok. Mutlaka hekimlerin ve hastaların yanında olmamız lazım. Ama kazanılmış haklarımızın da arkasında olmamız gerek. Bütün Türkiye’de sesin güçlü çıkması gerek” şeklinde konuştu.

“SERBEST HEKIMLERI YÖNETMELIĞİ”

Resmi Gazete’de 6 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan 31965 sayılı “Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik’ in Ek 5. Maddesinin 1. Fıkrası, (ı) bendinde ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik’in 12. fıkrasında “ Muayenehanesi bulunan hekimler, 1219 sayılı Kanunun 12. Maddesinin üçüncü fıkrası gereğince hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ve ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde tıp merkezlerinde yapabilirler. Tıp merkezlerinin boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının yüzde 15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilir. Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamaz” şeklinde değişiklik yer aldı.


09.12.2022 17:49:49