Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral, yayla göçleri başlayan Yörüklerin yaşadıkları sorunlar hakkında bir açıklama yayınladı. Başkan Oral, konu hakkında yaptıkları tespit ve önerilerin Yörük Kültürü’nün korunmasının yanı sıra tarım ve hayvancılığın gelişmesi için büyük önem arz ettiğini belirterek, “Havaların ısınması ile birlikte Yörüklerin yaylaya göçleri başladı. Göçlerin başlamasıyla birlikte Yörüklerin her sene yaşadıkları kronik sorunlar ve ilave sorunları daha görünür hale geldi” dedi.
Yörüklerin yaşadığı bu sorunların dile getirilmesi ve çözümünün sağlanmasının ülke tarımı ve hayvancılığı için büyük önem arz ettiğini söyleyen Başkan Oral, “Gıda fiyatlarının dünya ortalamasına göre çok fazla artış gösterdiği ülkemizde hayvancılığın geldiği durum da maalesef iç açıcı değildir. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Yörüklerin yaylaya çıkma mevsiminin birbirine yakın olması ve yine 16 Nisan Dünya Yörükler Günü’nün üzerinden yakın zaman geçmesi tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların dile getirilmesi için uygun bir zemin yakalanmasına sebep oldu” diye konuştu.
YÖRÜK KÜLTÜRÜ DESTEKLENMELİ
Tarım ve hayvancılığı milli bir mesele olarak tanımlayan Avukat Mustafa Alper Oral, “Tarım ve hayvancılığın gelişmesi ve üreticinin güçlenmesi için Yörük Kültürü’nün desteklenmesi gerekmektedir. Genellikle hayvancılıkla uğraşan ve hayvansal ürünleri işleyip geçimini sağlayan Yörüklerin yaşadığı bir kısım sorunları tespit edilerek bu sorunların çözümünün ülke tarımı, hayvancılığı ve ucuz gıdaya ulaşım açısından hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu. YÖRSİAD Başkanı, Yörüklerin ve genellikle hayvancılıkla geçinenlerin yaşadığı sorunların bir kısmını ve çözüm önerilerini şu şekilde belirtti:
POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALIDIR
-Mera sorununun çözümü noktasında hukuki güvenliğin ve belirliliğin sağlanması gerekmektedir.
-Göç yolları ve yerleşilen yaylalarda su sorununun çözümü noktasında çalışmalar yapılmalıdır.
-Yem fiyatlarının yüksekliği üretimi çok zorlamakta olup verilen yem desteğinin daha da artırılması ve devamlılığı sağlanmalıdır.
-Hayvan başına destekleme tutarının artırılması gerekmektedir.
-Meraların imara açılmasının önüne geçilmelidir.
-Mera olarak kullanılan 2-B olarak adlandırılan arazilerin ormana devredilmesi olgusunun tekrar konunun tüm taraflarıyla istişare edilerek uygun bir çözüm bulunması gerekmektedir.
-Akaryakıt desteği ve fiyat indirimi noktasında düzenlemeler yapılmalıdır.
-Göç edilen yerlerde yaşanan elektrik-enerji sorununun çözümü noktasında güneş panelleri temini hususunda çalışma yapılmalıdır.
-Saman desteği sağlanmalıdır.
-Hayvancılıkla uğraşan Yörüklerin çoğunun kendisi ve çocuklarının sosyal güvencesi yoktur. Sosyal güvence hususunda düzenleme ve “pozitif ayrımcılık” yapılmalıdır.
-Gübre desteği verilmeli ve desteğin devamlılığı sağlanmalıdır.
-Orman idaresi ile yaşanan sorunların çözümü noktasında ilgili bakanlık nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır.
TARIM VE HAYVANCILIK İÇİN ÖNEMLİ
YÖRSİAD Başkanı Oral açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Belirtmeye çalıştığımız bu hususlar ve daha fazlası ülke ekonomisinin daha iyiye gitmesi, tarım ve hayvancılığın daha da gelişmesi, gıda fiyatlarının makul seviyelere gelmesi için son derece önemlidir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan Yörüklerin yaşadıkları sorunlarının çözümü aynı zamanda ülke ekonomisinin de gelişmesine katkı sağlayacak ve Yörük Kültürü’nün devamını sağlayacaktır. Karar vericilerin belirtilen konularda gereken hassasiyetleri göstermesi ve çözüm üretmesi en büyük dileğimizdir.”
02.05.2024 11:28:45