Zeytin dalları boş kaldı

Doğadan sofraya, üretimden tüketime, yemekten sağlığa zeytinyağının hayatımızın her bir anında.  Hal böyle olunca Zeytinyağı fiyatları rekor kırmaya devam ediyor. Antalya’da yaz sezonunun kurak ve sıcak geçmesi zeytin üretimini de olumsuz etkiledi. Bu sene Antalya’da zeytinin az olması beklenirken zeytin ve zeytinyağı fiyatları yükselişe geçti.

Antalya’da zeytin hasadının başlaması olumlu bir gelişme olsa da, bu yılın zeytin ürünlerine olan talep ve fiyatlar üzerinde belirgin etkileri olabilir. Zeytin ürünlerinin azlığı ve artan fiyatlar, bir dizi faktörden kaynaklanabilir ve bu konu zeytin üreticileri, tüketiciler ve endüstri için önemli bir konu haline geliyor.

Zeytin hasadı, iklim koşullarının önemli bir etken olurken kuraklık, soğuk hava koşulları veya aşırı sıcaklık, zeytin ağaçlarına zarar verdi ve üretimde düşüş yaşandı.Zeytin hasadı, elle yapılması gereken titiz bir işlem olurken yine zeytin toplayacak işçi bulanamaması büyük bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Hasat döneminde yeterli işçi bulunmaması, hasadın tamamlanamamasına ve zeytinlerin dökülmesine neden oluyor. Bu, zeytin ürünlerinin azalmasına ve fiyatların yükselmesi anlamına geliyor.

Zeytin ağaçlarında verim düşük olunca dallar boş kaldı. Durum böyle oluca zeytinyağı fabrikalarında geçen sene kilosu 10 liraya çekilen zeytin bu sene 25 liradan çekiliyor. Geçen senenin zeytinyağı Antalya'da 250-300 lira arasında satılırken bu yılki mahsulün litre fiyatları ise 350-400 liradan satılıyor.

BAŞKAN ALP DEĞERLENDİRDİ

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, "Normal sezonda ocak aylarına kadar süren hasadın bu yıl daha kısa sürmesi beklenirken, rekolte kaybı nedeniyle zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında da yükselişin devam edeceği tahmin ediliyor.Rekoltenin düşmesi dolayısıyla alım fiyatlarının yükselmesi ise çiftçileri bir nebze memnun etti" dedi.

BU SENE VERİM DÜŞÜK

Verimin tüm Türkiye genelinde düşük olduğuna değinen Başkan Alp, "Bu sene verim oldukça düşük. Beklentinin altında bir rekolteyle karşılaştık bu sene. Geçen sene rekolte oldukça yüksekti. Rekor yılını yaşamıştık. Türkiye genelinde rekolte yüksekti. Ancak çiçeklenme döneminde yaşadığımız bazı iklimsel olaylar, havaların sürekli değişik gitmesi gibi özellikle çiçeklenme zamanında verimin beklediğimizin altında olmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ İÇİN ALTIN YIL

Başkan Nazif Alp, "İspanya başta olmak üzere Güney Avrupa ülkelerinde yaşanan kuraklığın vurduğu zeytinyağı fiyatları Türkiye'ye de etkisini göstermeye devam ediyor. Bu yıl zeytinyağı fiyatları global kuraklıktan dolayı bir hayli arttı. Yeni hasatta zeytinyağı herhalde yüzde 20, yüzde 30 bir değer kazanacak diye düşünüyoruz. Çünkü, zeytin rekoltesi biraz düşük. Düşük olduğu için zeytinyağı verimi az olacağı için fiyatların da katlanması bekleniyor. Zeytinyağı inşallah altın yılını yaşayacak bundan sonra da. Çiftçinin yüzü gülecek, herkes emeğinin karşılığına alacak diye bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


08.11.2023 11:41:40