Havaların soğuması ile birlikte aciller yeniden dolup taşarken koronavirüs korkusu yaşanıyor. Salgın hastalık nedeniyle Antalya’daki hastanelerin koridorları muayene olmayı bekleyen vatandaşlarla doldu.
Son günlerde acil servis ve polikliniklerde yoğunluğa neden olan solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, mesafe ve hijyen öneriliyor.
Antalya’da son günlerde gribal enfeksiyon nedeniyle hastanenin acil servislerine başvuran hasta sayısı katlandı. Havaların soğuması ve kapalı ortamların artması ile birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında da artış gözlemlendi. Antalya’da hem çocuklan hem de yetişkinler gribal enfeksiyonlar nedeniyle sağlık ocaklarının ve hastanelerin acil bölümlerinin yolunu tutuyor. Gribal enfeksiyonların bir anda bu kadar artması halk arasında koronavirüs endişesi yaşanmaya başlandı.
KAPALI ORTAMLARDA FAZLA BULUNMAYIN!
Koronavirüsün bir başka çeşidi olan ınfluenssa en fazla çocukları ve yaşlıları etkilerken hastalığın kolay bulaşabilir olması tehlikenin boyutunu arttırıyor. Uzmanlar hastalığın önüne geçmek adına daha dikkatli olunması gerektiğini belirtirken maske ve hijyen uyarısında bulundu. Uzmanlar, ““Üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık bulaşma riski olan yerler kapalı alanlardır. Hapşırma, öksürme ve konuşma yoluyla etrafa saçılan damlacıklar, diğer kişilere bulaşarak üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor. Hastalıklara karşı daha dirençli ve korunaklı olunmasının yolları, kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun saatler bulunmamak, bulunan ortamın sık sık havalandırılmasını sağlamak, kapalı yerlerde maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak veya dezenfekte etmek, temas edilen yerlerin düzenli temizlenmesi, antioksidan ağırlıklı beslenmek, bol sıvı tüketmek ve sigara ve alkol kullanımından uzak durmaktır. Bunları sağlarsak eğer kış aylarını daha az hastalanarak ya da hiç hastalanmayarak atlatabiliriz” önerilerinde bulundu
Antalya genelinde etkili olan soğuk algınlığı ve grip vakalarındaki artışının beklenen durum olduğunu, son haftalarda grip ve soğuk algınlığı vakalarında ciddi artış görüldüğünü belirten uzmanlar, "Bu tek bir virüse ait salgın değil, Kovid-19, influenza virüs yani grip vakalarını görüyoruz, grip dışı nezle ya da soğuk algınlığı dediğimiz yüksek ateşin olmadığı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma ve gözlerde sulanma gibi şikayetlerle seyreden nezle ya da soğuk algınlığı vakaları da görüyoruz” ifadelerinde bulundular.
Son dönemde viral enfeksiyonlarda belirgin artış olduğu yetkililer tarafından dile getirilirken bu iki mikrop aslında birbirinden çok farklı seyrettiği dile getiriliyor. Rinovirüs, nezle mikrobu olarak bilinirken ınfluenza ise grip mikrobu olarak biliniyor. Her ikisinde ateş gözükse de grip nezleye göre daha ağır seyirli olduğu dile getiriliyor. Çocuklarda halsizlik, bitkinlik, eklem ağrıları ön planda oluyor ve ateş 40 dereceye kadar yüksek seyrettiği belirtiliyor.
Haber: Yalçın KÜÇÜK