Antalya, kadına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilmesini hedefleyen Risk Analiz ve Yönetim Modülünü'nün uygulanacağı pilot iller arasında yer aldı.
Antalya, kadına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilmesini hedefleyen Risk Analiz ve Yönetim Modülünü'nün uygulanacağı pilot iller arasında yer aldı.
Koronavirüs sürecinde sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte kadınlara yönelik şiddet olayları büyük oranda arttı. Temmuz 2020de 36 kadın cinayeti işlendi ve 11 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 36 kadından 18inin neden öldürüldüğü tespit edilemezken 5i ekonomik bahaneyle,13ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Temmuz ayında gerçekleşen kadın cinayetlerinin illere göre dağılımına bakıldığında 4 kadın cinayetiyle ilk sırayı İzmir aldı. İzmiri 3 kadın cinayetiyle İstanbul takip ederken Tekirdağ,Diyarbakır, Muğla, Kayseri, Mersin, Sivas ve Sakaryada 2 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Antalyada bir kadın cinayete kurban giderken Burdur, Bursa, Bartın,Bingöl, Kars, Niğde, Adana, Kütahya, Ankara, Konya, Muş, Samsun, Manisa ve Orduda da bir kadın cinayete kurban gitti. Şüpheli kadın ölümlerinde ise Diyarbakır 3 ölüm vakası ile ilk sırada yer alıyor. Bursada 2 kadının neden öldüğü bilinmezken Antalya, Mardin, Tekirdağ, Samsun, Van ve Ankarada da birer kadının neden öldüğü belirsiz. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre; intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmakta. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmekte.
Bakan Selçuk açıkladı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, '2020-2021 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı' kapsamında, kadına yönelik şiddeti önlemede 'Risk Analiz ve Yönetim Modülünü" 18 pilot ilde başlattıklarını duyurdu. Bakan Selçuk yaptığı açıklamada, "Bakanlığın kadın hizmet birimlerince sunulan hizmetlere yeni bir ivme kazandıracak Risk Analiz ve Yönetim Modülü için bir dizi çalışma gerçekleştirdik. İçerisinde risk ölçeği ve sosyal hizmet müdahalesi adımlarını barındıran, modül geliştirerek elektronik izleme ve yönetim bilgi sistemi olan Aile Bilgi Sistemi'ne (ABS) entegre ettik" ifadelerine yer verdi.
Şiddet Önleme Merkezleri'ni (ŞÖNİM) 81 ilde yaygınlaştırdıklarını hatırlatan Selçuk, Risk Analiz ve Yönetim Modülü, ŞÖNİM mesleki personelince şiddet mağduruna sunulacak hizmetlerin başlangıç noktası niteliğinde olacak. Modüldeki risk odağına göre mesleki müdahale yapılacak. Kadına yönelik şiddete ilişkin coğrafi dağılım üzerinden 81 ilimizin analizini yaparak pilot uygulama için 18 temsili ilimizi belirledik. Bu kapsamda; Amasya,Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Gaziantep,Hatay, Kars, Kayseri, Kütahya, Muğla, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Van illerimizdeki ŞÖNİM personeline modülün kullanımına dair eğitim gerçekleştirdik. Yapılan eğitim sonrasında Risk Analiz ve Yönetim Modülünü 18 ilimizin ŞÖNİMlerinde kullanıma sunduk. Pilot uygulama süresince elde edilecek veriler kapsamında; risk değerlendirme ölçeğinin güvenirlilik analizleri gerçekleştirilerek çıkan sonuçlar doğrultusunda bilimsel kanıta dayalı bir risk ölçeği oluşturulacak. Risk yönetimi adımlarına da uygulamadan gelen geri bildirimlerle nihai hali verilecek. Kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarında sadece kriz odaklı değil aynı zamanda risk odaklı yaklaşım benimsenerek mağdur kişiye doğru müdahale ve etkin hizmet sunmayı sağlayacağız" şeklinde konuştu.
Veli AKOĞLU