Son dönemde, araç sahipleri araçlarının bozulmasıyla karşı karşıya kaldıklarında yüksek tamir maliyetleri nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşamaya başladılar. Artan yedek parça fiyatları ve işçilik ücretleri, birçok sürücüyü maddi zorluklarla baş başa bırakıyor.
Araçlarındaki sorunları fark eden sürücüler, bu maliyetlerle başa çıkmak için çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar. Yükselen yedek parça fiyatları ve işçilik ücretleri gibi anahtar nedenler bu sorunun altında yatıyor.
Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan eski sanayide yol kenarlarındaki araçlar dikkat çekerken esnaf, araç sahiplerinin yüksek maliyetler nedeniyle araçları bırakıp gittiğini ve para bulunca yaptırıyor. Esnaf, bazı araçların aylarca bile kaldığını söylüyor.
Araçlarındaki sorun çok büyük değil ise arızalı şekilde aracına binmek zorunda kalan araç sahipleri şayet sorun büyük ise araçlarını sanayiye bırakıp gidiyor.
Eski sanayi esnafından Abdullah Özyiğit, “Otomobil üreticileri ve yedek parça satıcıları, son dönemde yedek parça fiyatlarını artırdılar. Bu, araç tamir maliyetlerini ciddi şekilde artırıyor. Aynı zamanda, araç bakımının düzenli olarak yapılması ve küçük sorunların erken tespit edilmesi, daha büyük tamir masraflarını önlemenin bir yolu olarak ortaya çıksa da ne yazık ki araçlarının düzenli bakımını yapan araç sahibi sayısı yok denecek kadar az” ifadelerini kullandı.
Yedek parça sorununun büyük olduğunu aktaran Özyiğit, “Aracınız arızalandı ve sanayiye geldiniz. Sorun da tespit edildi. Ama önemli olan parçayı bulabilmek. Her aracın her parçasını bulamayabiliyorsunuz. Ya da orjinal parçasını bulamıyorsunuz. Bazen çıkma takmak zorunda da kalınabiliyor. Tabii ki çıkma parça ya da yan sanayi orjinali gibi olmuyor. Sonuçta bunların garantisi olmuyor. Günümüzdeki ekonomi sıkıntılı olduğu için araç sahibi genellikle çıkma ya da yan sanayi tercih etmeye başladı” şeklinde konuştu.
İsmail Soylutürk ise, “Müşteri bize geliyor, araca bakıyoruz ve sorunu tespit edip bir maliyet çıkartıyoruz. Müşteri bazen o kadar ödeme yapamayacağını söyleyip aracın bizde kalmasını istiyor. Araç çalışmadığı ya da yürümediği için mecburen dükkanda kalıyor. Bazen bir iki günde parayı ayarlayıp gelen de oluyor bazen bir iki ayda gelen de oluyor. Doğal olarak bizler de o kadar aracı dükkanda tutamayacağımız için yol kenarlarına koymak zorunda kalıyoruz” açıklamasında bulundu.
Haber: Yalçın KÜÇÜK